Πολιτισμός

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόσληψη μόνιμου ειδικού προσωπικού στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη

Ένας  σύντομος απολογισμός του έργου που υλοποιήθηκε στην  Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι από τον Πρόεδρο Φίλιππο Συνετό και την Προϊσταμένη των υπηρεσιών Μαρία Άγριου  ενώ παράλληλα γνωστοποιήθηκαν ο σχεδιασμός και οι στόχοι  που τίθενται για την νέα χρονιά .

Μεταξύ όσων ανακοινώθηκαν ξεχωρίζει  η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να συμπεριλάβει στις προσλήψεις του 2022 την  προκήρυξη δύο θέσεων βιβλιοθηκονόμων, μέσω ΑΣΕΠ, καθώς πρόκειται για τις πρώτες θέσεις μόνιμου προσωπικού που προκηρύσσονται μετά από πολλά χρόνια στη Βιβλιοθήκη. 

Συγκεκριμένα με την Πράξη 50 της 4ης Νοεμβρίου 2021 του Υπουργικού Συμβούλιου που προβλέπει την πρόσληψη 12.241 μονίμων υπαλλήλων σε Δημόσιες υπηρεσίες, μέσα από τις διαδικασία που ορίζει η νομοθεσία, υπάρχει η πρόβλεψη για την πρόσληψη ενός Βιβλιοθηκονόμου Π.Ε. και ενός Βιβλιοθηκονόμου Τ.Ε.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 2021

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης  σταχυολόγησε τις σημαντικότερες δράσεις που ολοκληρώθηκαν την χρονιά που σε λίγες ημέρες αποχαιρετούμε, ενώ τόνισε πως υπήρχαν σοβαρές εκκρεμότητες, όπως είναι η επισκευή του αναγνωστηρίου, η λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης κ.α. που τον προηγούμενο χρόνο που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. 

«Το Εφορευτικό Συμβούλιο και το διοικητικό προσωπικό κατάφεραν  να απορροφήσουν  όλες τις πιστώσεις  από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2021, ύψους 72.600 ευρώ» ανέφερε σχολιάζοντας πως πολλές φορές χρειάστηκε να ληφθούν πρωτοβουλίες  που σε κάποιον εξωτερικό παρατηρητή μπορεί να μην φαίνονται σημαντικές.

«Ο μεγαλύτερος μας εχθρός δεν ήταν τόσο ο περιορισμένος προϋπολογισμός, αλλά ο χρόνος και η γραφειοκρατία. Αν για ένα μελάνι εκτυπωτή χρειάζεται να κάνει σωρεία εγγράφων η προϊσταμένη και ένας μήνας αναμονή, φανταστείτε πόσο αργά πηγαίνουν οι διαδικασίες για άλλα σοβαρότερα προβλήματα » τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Συνετός, κάνοντας ειδική αναφορά στην αντιμετώπιση των διοικητικών προβλημάτων που ταλαιπώρησαν για αρκετούς μήνες τη Βιβλιοθήκη.

Τα  δύο άτομα που εργάζονταν στη Βιβλιοθήκη αυξήθηκαν σε 6 αφού αποσπάστηκαν  και εντάχθηκαν στο προσωπικό 3 εκπαιδευτικοί και μια έκτακτη βιβλιοθηκονόμος.

«Με τη βοήθεια του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών αρχών, όπως ο Βουλευτής, η Περιφερειάρχης αλλά και ο Δήμαρχος καταφέραμε να είμαστε κατά το δυνατόν  συνεπείς στους στόχους μας» ανέφερε.

 «Η μεγάλη πρόκληση για τη Βιβλιοθήκη  σήμερα είναι η συντήρηση και η αποκατάσταση των βιβλίων που φθείρονται και ακολούθως η ψηφιοποίηση του υλικού αυτού. Είναι έργα μεγάλα και πολυδάπανα που δυστυχώς δεν μπορεί να στηρίξει ο δικός μας προϋπολογισμός και για αυτό αναζητούμε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα σε συνεργασία και με την Εθνική Βιβλιοθήκη, στο δίκτυο της οποίας σύντομα θα ενταχθούμε» τόνισε, υπογραμμίζοντας τέλος την σημασία που έχει η προοπτική πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

«Από  το Υπουργικό Συμβούλιο  εγκρίθηκε η πρόσληψη 2 μόνιμων βιβλιοθηκονόμων εντός του 2022 και η εξέλιξη αυτή ανταποκρίνεται στο αίτημα που είχε τεθεί πριν από μήνες από το Εφορευτικό Συμβούλιο προς τον κ. Υπουργό Παιδείας. Για μας είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη για την ενίσχυση της σημαντικής δουλειάς που γίνεται από το υφιστάμενο προσωπικό» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΜΗΝΩΝΣτο σχεδιασμό που έχει γίνει  για την νέα χρονιά συμπεριλαμβάνεται και  η εγκατάσταση συστήματος αφύγρανσης και θέρμανσης στο βιβλιοστάσιο  για την προστασία των βιβλίων που για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένουν  παραδομένα στη φθορά του χρόνου και της υγρασίας. 

Η τοποθέτηση  ανελκυστήρα  για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στη Βιβλιοθήκη που γίνεται με προσφορά μελέτης από τον κ. Ανδρέα Μαρινάκη, η επισκευή των τουαλετών  που παραμένουν στην ίδια κατάσταση από το 1958 αλλά και άλλες εργασίες για την βελτίωση των εγκαταστάσεων είναι επίσης στόχοι που έχουν τεθεί, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η καταγραφή του Αρχείου Ντίνου Κονόμου από την κ. Γεωργία Κόκλα Παπαδάτου . 

Για το αρχείο αυτό  θα εκδοθεί σχετικός τόμος με δαπάνη του Υπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής ενώ τόσο η συγκεκριμένη έκδοση όσο και άλλες εκδόσεις της ΔΙΒ αναμένεται να διατίθενται προς πώληση και στους χώρους της Βιβλιοθήκης.

ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ

Η κ. Μαρία Άγριου στην συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικότερα στα έργα που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα,  όπως είναι η προμήθεια εξοπλισμού και συγκεκριμένα  τεσσάρων βιβλιοθηκών, τριάντα καρεκλών, κουρτινών σκίασης, η επισκευή του μικρού βιβλιοστασίου, η καταλογογράφηση μέρους του τεράστιου υλικού της Βιβλιοθήκης, η απεντόμωση των εγκαταστάσεων, η εγκατάσταση καινούργιου συστήματος συναγερμού και πυρανίχνευσης, η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογισμών και αδειών λογισμικού ώστε επισκέπτες και ερευνητές να μπορούν να κάνουν και διαδικτυακή έρευνα, η επισκευή και συντήρηση κεντρικής παροχής ρεύματος, η συντήρηση 26 κουφωμάτων, η επισκευή του συστήματος ψύξης – θέρμανσης, η βιβλιοδεσία των εφημερίδων, η προμήθεια αυτόματων πυροσβεστήρων ξηράς σκόνης και η επισκευή και συντήρηση της ηλεκτρολογικής γραμμής του αναγνωστηρίου. 

Η ίδια ωστόσο υπογράμμισε, ως την σημαντικότερη εξέλιξη για τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη το άνοιγμα των χώρων  για το κοινό, την επαναλειτουργία του Παιδικού Τμήματος, την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με τα σχολεία του νησιού και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λιθακιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *