Πολιτισμός

Το Φιλολογικό μνημόσυνο στον Άγιο Γεώργιο των Φιλικών


Με ιδιαίτερη επισημότητα τελέσθηκε την Δευτέρα 25 Απριλίου στον Άγιο Γεώργιο των Φιλικών,  το φιλολογικό μνημόσυνο του τεκτονικού ιδρύματος “Αστήρ της Ανατολής” υπέρ των πεσόντων Φιλικών Εταίρων και λοιπών συντελεστών του Ιερού Αγώνα του 1821. 

Πρόκειται για μια εκδήλωση που τελείται σταθερά από το 1930 στη μνήμη όλων εκείνων των μελών της Φιλικής Εταιρείας  που ορκίστηκαν στο ταπεινό εκκλησάκι και έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την εθνική παλιγγενεσία.


Η εκδήλωση άρχισε με θεία λειτουργία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ιδρύματος, Θοδωρής Κάρδαρης παρουσίασε τον ομιλητή, εκδότη και συγγραφέα Διονύσιος Βίτσος, ο οποίος αναφέρθηκε στη  συμμετοχή των Ζακυνθινών στον απελευθερωτικό αγώνα, παρουσιάζοντας άγνωστες πτυχές της δράσης τους από τα πεδία των μαχών έως τις αυλές των ηγεμόνων τη Ευρώπης.


Ο κ. Βίτσος αναφέρθηκε ονομαστικά σε δεκάδες Ζακυνθινούς απλούς αγωνιστές και πολέμαρχους αλλά και στην ηγεσία της Φιλική Εταιρείας από τη δράση της οποίας δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις της ευτυχούς κατάληξης του απελευθερωτικού  αγώνα των Ελλήνων, με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.
Δεν παρέλειψε ωστόσο κατά την ομιλία του να στιγματίσει την απουσία εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για την ουσιαστική προβολή της συμμετοχής της Ζακύνθου στον επανάσταση του 1821, τόσο από την επιτροπή “Ελλάδα 21”, όσο και από τις τοπικές αρχές.  Υποστήριξε δε την ανάγκη της έκδοσης του Αρχείου του Διονυσίου Ρώμα, με όλα τα έγγραφα της εποχής που αναφέρονται στην επανάσταση του 1821.


 Για το θέμα της έκδοσης του Αρχείου Ρώμα παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου Φίλιππος Συνετός,  και ανακοίνωσε ότι έχει ληφθεί απόφαση από το Εφορευτικό Συμβούλιο για την έκδοση του σε συνεργασία με τον διδάκτορα ερευνητή Χαράλαμπο Βλαχόπουλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *