Πολιτισμός

Το εν Ζακύνθω Τεκτονικό Ίδρυμα “Αστήρ της Ανατολής” διοργανώνει Φιλολογικό Μνημόσυνο στην μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρείας

Το εν Ζακύνθω Τεκτονικό Ίδρυμα «Αστήρ της Ανατολής» Αρ.880, υπό την αιγίδα του Οργανισμού «Ελλάδα 2021», διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Φιλολογικό Μνημόσυνο στην μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρείας, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ζάκυνθο, στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου των Φιλικών.

Η εκδήλωσή τιμά τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και της Επιτροπής Ζακύνθου. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου αποτελεί μνημείο ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, διότι σε αυτό ορκίστηκαν στην Φιλική Εταιρεία αρκετά από τα μέλη της καθώς και αγωνιστές της Εθνεγερσίας από τον Ηπειρώτη πρόσφυγα ιερωμένο Άνθιμο Αργυρόπουλο. Ενδεικτικά αναφέρονται οι Διονύσιος  Σολωμός, οι Πλαπουταίοι, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Φωτομάρας, ο Νικηταράς, οι Πετιμεζάδες, ο Διονύσιος δε Ρώμας, ο Κωνσταντίνος Δραγώνας, ο Παναγιώτης Στεφάνου κ.α.

Μεταξύ άλλων, στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκεται πίνακας των κυριότερων μυημένων μελών της Φιλικής Εταιρείας κατά τα έτη 1819 και 1821 και  πιστό αντίγραφο από το Τετράμορφο εικόνισμα όπου ορκίζονταν τα μέλη (η αυθεντική εικόνα παραχωρήθηκε από το Ίδρυμά μας και φυλάσσεται στο Μουσείο Ζακύνθου).

Η εκδήλωση τελείται ανελλιπώς από το έτος 1930 (εορτασμός 100ρίδος από την Εθνεγερσία του 1821) και ο τόπος της εκδήλωσης έχει αναδειχθεί στην συλλογική μνήμη ως σημείο Εθνικής αναφοράς. Εδώ συντελέστηκε το όραμα και καλλιεργήθηκε ο σπόρος της ελευθερίας για την πατρίδα μας.

Στον περίβολο του ναού υπάρχει η προτομή του Γέρου του Μοριά, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, ενώ εδώ θα ταφεί αρχικά η γυναίκα του Αικατερίνη στις 10 Αυγούστου του 1820. Εδώ επίσης θα ενταφιαστούν αρχικά τα οστά του Ανδρέα Κάλβου.

Η Ζάκυνθος σεμνύνεται στον Ιερό αυτό τόπο (όπως και στον Λόφο όπου ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε τον Εθνικό μας Ύμνο) για την προσφορά της στον αγώνα της ελευθερίας των Ελλήνων.

Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *