Η πρώτη συνεδρίαση του νεοσύστατου “Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων” πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 10 Νοεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης μετά την επίσημη ανακήρυξη του Δικτύου και την έγκριση του Καταστατικού του. Σε αυτή έδωσαν το ¨διαδικτυακό παρών” οι περισσότεροι εκπρόσωποι των ιδρυμάτων που συμμετέχουν στο Δίκτυο, ενώ στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ανδρέας Φλώρος, εκφράζοντας και οι δύο την στήριξη των θεσμών που εκπροσωπούν σε αυτό το εγχείρημα που προχωρεί τα πρώτα του βήματα.
Στο Δίκτυο συμμετέχουν από τη Ζάκυνθο το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, η Οικία Ούγκο Φώσκολο και η Ξενοπούλειος Βιβλιοθήκη, ενώ από τα υπόλοιπα νησιά συμμετέχουν Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου ( στην πρωτοβουλία του οποίου οφείλεται η ίδρυση του Δικτύου), η Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Κέρκυρας, το Μουσείο Καποδίστρια, (Κέρκυρα), το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Κεφαλληνίας, η Ιακωβάτειος Δημοσία Κεντρική Βιβλιοθήκη -Μουσείο Ληξουρίου, το Λαογραφικό Μουσείο Καμιναράτων (Κεφαλληνία), το Ναυτικό Μουσείο Ιθάκης, Δήμος Λευκάδας (Μουσείο Σικελιανού κ.ά.).
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ε – η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Κατερίνα Δεμέτη έδωσε το “στίγμα” της πρώτης αυτής συνεδρίασης, υπογραμμίζοντας την σημασία λειτουργίας του Δικτύου πάνω σε τρεις βασικούς άξονες που είναι η βιωσιμότητα των Μουσείων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η δημιουργία μιας κοινής πολιτιστικής πολιτικής και η ανάδειξη της ιδιαίτερης επτανησιακής ταυτότητας.
Η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στην συνδρομή του αείμνηστου Ιωάννη Παπαδάτου, Προέδρου του Μουσείου αλλά και έγκριτου δικηγόρου, στην σύνταξη του Καταστατικού του νέου Δικτύου που αποτελεί και τη βάση για την λειτουργία του.
Όπως ανέφερε η κ. Δεμέτη, μέσα από το Δίκτυο δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής όχι μόνο πολύτιμης πληροφόρησης αλλά και τεχνογνωσίας, φέροντας ως παράδειγμα την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το Μουσείο Σολωμού στο κομμάτι της προβολής και εξωστρέφειας σε άλλα μουσεία. Η ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα, η διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων και η προβολή των μουσείων είναι μεταξύ των πρωταρχικών στόχων που συζητήθηκαν και σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση, ενώ οργανώθηκαν ομάδες εργασίας που κάθε μια θα αναλάβει έναν συγκεκριμένο τομέα δράσεις.
Πέρα από τα κοινά οράματα και τους κοινούς στόχους τα μέλη του Δικτύου μοιράζονται και κοινά προβλήματα όπως είναι η έλλειψη προσωπικού, η ανάγκη τεκμηρίωσης των συλλογών μέσα από τις σχετικές μελέτες και άλλα, με κοινό παρονομαστή κυρίως το οικονομικό ζήτημα και την έλλειψη πόρων για να μπορέσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα και αναπτύσσοντας όλες τις δράσεις.
Θέματα συζήτησης σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση ήταν
1.Επίσημη αναγγελία ίδρυσης του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων)Δι. Μ. Ι.Ν.).
- Ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες και τις ελλείψεις των φορέων του Δι. Μ.Ι.Ν., σύμφωνα με τα στοιχεία που προώθησαν οι φορείς.
3.Δυνατότητες ανάπτυξης του Δι.Μ.Ι.Ν. - Συγκρότηση και λειτουργία ομάδων εργασίας Δι. Μ.Ι.Ν.
- Συζήτηση για δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα σε ΠΙΝ – ΠΕΔΙΝ – Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για να καλυφθούν :
α )Οι ανάγκες τεκμηρίωσης των συλλογών των φορέων του Δι.Μ.Ι.Ν.
β ) ερευνητικά προγράμματα
γ ) οργάνωση και προγραμματισμός κοινών δράσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων.
6) Επιλογή λογότυπου
Μ.Π.