Πολιτισμός

Στη Δημόσια Βιβλιοθήκη οι Ζακυνθινοί τίμησαν την επέτειο των σεισμών του 1953 (photos)

Μια μαγευτική βραδιά έζησαν όσοι πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου από τις αίθουσες της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης στην πλατεία Σολωμού.

Η παρουσίαση του βιβλίου τη Διονυσίας Μούσουρα “Μνήμες ασώματων ερειπίων – 69 ζωντανές μαρτυρίες για τα  69 χρόνια από την καταστροφή” που αναφερόταν στις τραγικές μνήμες από τη σεισμοπυρκαγιά του 1953 που κατέστρεψε το νησί, ανήμερα της επετείου του μεγάλου σεισμού των 7,2 ρίχτερ, έφερε εκατοντάδες Ζακυνθινούς αλλά και τουρίστες στο εμβληματικό μέγαρο της πλατείας Σολωμού.

Ήταν τόση μεγάλη η προσέλευση του κοινού που παράλληλα με την κεντρική είσοδο της Βιβλιοθήκης, άνοιξε και η είσοδος του Πνευματικού κέντρου προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των επισκεπτών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ομιλίες για το περιεχόμενο του βιβλίου από την Ευγενία Αρβανίτη, την Κατερίνα Δεμέτη και τον Παύλο Φουρνογεράκη,  ανάγνωση αποσπασμάτων από τους ηθοποιούς Λετίτσια Μουστάκη και Θοδωρή Γράμψα, ανάγνωση μαρτυριών από τους Ματίνα Κοσσόρου – Κοντονή και Γιάννη Δεμέτη και μουσικό πρόγραμμα με έργα αφιερωμένα στην μνήμη των σεισμών από τους Γιάννη Παντάκη και τη μαντολινάτα της Λιθακιάς υπό την δ/νση του Τάκη Κοριανίτη.

Το κοινό υποδέχθηκε και προσφώνησε ο πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Φίλιππος Συνετός. Παρευρέθηκαν οι σεβ. μητροπολίτες Ζακύνθου και Δωδώνης κ.κ. Διονύσιος και Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης. Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος χαιρέτησε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στις προσωπικές του μαρτυρίες από τα χρόνια των σεισμών του 1953.

Για την έκδοση του βιβλίου και τις μνήμες των σεισμών του 1953 μίλησε η συγγραφέας Διονυσία Μούσουρα σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα από την Μελβούρνη της Αυστραλίας που ζει.

Το κοινό για μια ακόμα φορά έδειξε να ενθουσιάζεται από τις πρωτοβουλίες της Δημόσιας Ιστορικής βιβλιοθήκης Ζακύνθου στην διεξαγωγή Πνευματικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *