Πολιτισμός

Ο μικρός ποιητής στην Οικία Φώσκολου

Μέσα στο δύσκολο τοπίο της πανδημίας η καλλιτεχνική ευαισθησία, ο οραματισμός και η δημιουργικότητα εξακολουθούν να κινούνται και να παράγουν έργα ικανά να συγκινήσουν κάθε σκεπτόμενο συμπολίτη μας.

Ο αναγνωρισμένος εδώ και δεκαετίες συμπατριώτης μας ζωγράφος Γιάννης Τσολάκος, σε συνεργασία με τον γιό του Διονύση Τσολάκο, προσέφεραν στο υπό διαμόρφωση μουσείο για τον ποιητή Νικόλαο Ούγο Φώσκολο,  ένα εξαιρετικό πορτραίτο εμπνευσμένο από τα νεανικά του χρόνια στη Ζάκυνθο,  ως μαθητής του χαρισματικού δασκάλου της εποχής, Αντωνίου Μαρτελάου.

Το έργο είχαν αρχίσει να το σχεδιάζουν οι ζωγράφοι, εδώ και ένα χρόνο, μετά από συζητήσεις με την διοίκηση του ομώνυμου σωματείου και μελετώντας τη ζωή του ποιητή, τις συνήθειες του ακόμα και τις ενδυματολογικές πρακτικές της εποχής.

Η ολοκλήρωση του έργου έγινε τον Φεβρουάριο  του 2021 και στη συνέχεια πέρασε στα χέρια του ξυλογλύπτη Νίκου Καραμαλίκη  ο οποίος κατασκεύασε την κορνίζα του. 

Το έργο παραδόθηκε στις 30 Μαρτίου στο Δ.Σ. του Σωματείου και ήδη βρίσκεται αναρτημένο στην αίθουσα  του πρώτου ορόφου, πάνω από μια προθήκη που φιλοξενεί ορισμένες από τις πιο παλιές και σπάνιες εκδόσεις με έργα του ποιητή, απ΄το τέλος του 18ου αιώνα  έως τις αρχές του 19ου αιώνα.  Στην ίδια αίθουσα έχουν τοποθετηθεί και τα δύο αντίγραφα πορτραίτων που παραχώρησαν στο Σωματείο η μεγάλη πινακοθήκη της Φλωρεντίας και το Μουσείο της Πάδοβας.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *