Την μεγάλη σημασία της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, για την καταγραφή και την καταλογογράφηση του αρχείου του Ντίνου Κονόμου, που εδώ και αρκετές δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο στο χώρο της, ανέδειξε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Ερμή, ο νομικός, συγγραφέας και μέχρι προτινος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Ν. Λούντζης.
Ο κ. Λούντζης, υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση η επιθυμία του δωρητή, ο οποίος παραχώρησε δεκάδες πολύτιμους τόμους και έντυπα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη, λίγα χρόνια πριν το θάνατό του, ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση που πήρε η σημερινή διοίκηση της Βιβλιοθήκης για την αξιοποίηση αυτού του αρχείου, με την πολύτιμη συνδρομή της Γεωργίας Κόκλας Παπαδάτου, Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης την περίοδο που έγινε η δωρεά.
Να σημειωθεί πως η δωρεά περιελάμβανε όχι μόνο την προσωπική βιβλιοθήκη του Ντίνου Κονόμου, αλλά στην συνέχεια το σύνολο του αρχείου του και έπιπλα για να κοσμούν το χώρο όπου θα βρίσκεται το αρχείο αυτό.
«Ο Ντίνος Κονόμος υπήρξε μια προσωπικότητα την οποία όσοι από τους συμπατριώτες μας ασχολούνται με τη ζωή και την προσφορά στις Τέχνες και τα Γράμματα, γνωρίζουν πολύ καλά. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη, λόγω της ποιότητας του ως συγγραφέα και ερευνητή, αφετέρου διότι η γενιά του ήταν μετά το 1953οπότε και καταστράφηκαν τα ιστορικά αρχεία της Ζακύνθου. Λειτούργησε με δύο διαστάσεις. Αφενός ως συλλέκτης αρχειακών στοιχείων από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής στην οποία εργαζόταν αλλά και από ιδιωτικές συλλογές Ζακυνθινών της Αθήνας, αφετέρου ως λόγιος ο οποίος χρησιμοποιούσε αυτά τα στοιχεία για να εκδίδει τις εργασίες του και τελικά το σπουδαίο πολύτομο βιβλίο του “Ζάκυνθος 500 χρόνια”» δήλωσε, συνοψίζοντας την πνευματική προσφορά του Ντίνου Κονόμου στον τόπο μας, ενώ κατέληξε στην απόφαση που πήρε σε προχωρημένη ηλικία να δωρίσει τον πνευματικό του κόπο στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ως υπεύθυνο για τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη.
«Το 1987 ο Κονόμος προσέφερε στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων τα βιβλία του τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο. Ο γιατρός Γ. Μοθωναίος ήταν τότε Πρόεδρος της ΔΙΒ και μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου ο Διονύσης Σέρρας, ο Σπύρος Καββαδίας. Διευθύντρια η κ. Κόκλα Παπαδάτου. Ο Ντίνος Κονόμος πέθανε τον Νοέμβριο του 1990 και ο κληρονόμος του Άγγελος Κονόμος, στις 19 Ιανουαρίου του 1991 δωρίζει στη Βιβλιοθήκη το αρχείο Κονόμου που φυλασσόταν σε 48 χρηματοκιβώτια, με τον όρο να απογραφούν και να δημοσιευτεί ο κατάλογος. Το αίτημα έγινε δεκτό. Πέρασαν όμως 30 χρόνια από τότε και το αρχείο αυτό δεν αξιοποιήθηκε» ανέφερε ο κ. Λούντζης, κάνοντας γνωστό πως το 2018 ο κ. Άγγελος Κονόμος επανήλθε για να μάθει αν είχε γίνει η καταλογράφηση του αρχείου.
Η επιστολή του κ. Άγγελου Κονόμου προς το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης τον Απρίλιο του 2018, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το μόνο που μου έχει γνωστοποιηθεί μετά από 28 χρόνια είναι ένας κατάλογος παραδοθέντων βιβλίων, αποκλειστικά και μόνον, από την τότε Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης κ. Χριστίνα Λούντζη. Δυστυχώς μέχρι σήμερα το αρχειακό αυτό υλικό είναι μη προσβάσιμο στους ερευνητές και απολύτως άγνωστο στη ζακυνθινή κοινωνία για το λόγο ότι δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η καταγραφή του.
Θεωρώ ότι η έκδοση του καταγεγραμμένου υλικού του Αρχείου Κονόμου είναι επιβεβλημένη πλέον για λόγους ηθικής τάξης, γιατί έχουν περάσει 28 χρόνια από την παράδοσή του και θα αποτελέσει πηγή ιστορικής γνώσης για την τοπική κοινωνία και όχι μόνον»
Σχολιάζοντας την απάντηση που δόθηκε τον Ιούλιο του 2018 στον κληρονόμο του δωρητή, ο κ. Λούντζης σημείωσε πως ήταν ασαφής καθώς περιορίστηκε στο ότι το Εφορευτικό Συμβούλιο έχει συζητήσει το θέμα.
«Το τωρινό Εφορευτικό Συμβούλιο ήρθε σε επαφή με την κα Κόκλα Παπαδάτου που προθυμοποιήθηκε να παρουσιάσει τον κατάλογο που είχε ξεκινήσει, εφόσον της δοθεί η ευκαιρία να ερευνήσει εκ νέου το αρχείο και να ταυτοποιήσει κάποια στοιχεία. Από την σημερινή Διευθύντρια αντιμετωπίζει δυσκολίες και βρισκόμαστε μπροστά στο πρωτοφανές φαινόμενο εδώ και 30 χρόνια μια πνευματική περιούσια να μένει στα χαρτοκιβώτια. Δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό μια που κατά τη Διευθύντρια δεν υπάρχει υπαλληλικό προσωπικό για να συμπαρασταθεί στην κ. Κόκλα» ανέφερε ο κ. Λούντζης επαναλαμβάνοντας πως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 30 χρόνια για να αξιοποιηθεί αυτός ο θησαυρός.
Μ.Π.
Το αρχείο Κονομου είναι πολύ μεγάλη προσφορά στη Ζάκυνθο. Οι υπεύθυνοι για την τακτοποίηση αυτού του θέματος πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το αρχείο πρέπει να είναι προσβάσιμο στο Ζακυνθινο λαό. Ευχαριστώ.