Πολιτισμός

Μουσείο Μπενάκη: Όταν ο Κολοκοτρώνης χάρισε το λάβαρο της Επανάστασης σε έναν γιατρό από τη Ζάκυνθο – Μία άγνωστη ιστορία [βίντεο]

Το Μουσείο Μπενάκη μέσα από βία σειρά βίντεο, με πρωταγωνιστές αντικείμενα και πρόσωπα αφηγείται την ιστορία της επανάστασης.

Στο επεισόδιο αυτό της σειράς, ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων, παρουσιάζει το λάβαρο που είχε χαρίσει ο πολεμικός ηγέτης της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, στον Κωνσταντίνο Δραγώνα, έναν γιατρό από τη Ζάκυνθο που εργαζόταν ως υγειονόμος στην αγγλική κυβέρνηση των Επτανήσων.

Ο Κωνσταντίνος Δραγώνας (1780–1858) ήταν Έλληνας ιατρός και μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Γεννήθηκε το 1780 στη Ζάκυνθο και σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του διορίστηκε υγειονόμος των Άγγλων στην Ιόνιο Πολιτεία. Παράλληλα έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα για την οργάνωση της Ελληνικής Επανάστασης, πρωτοστατώντας στα κινήματα της Πελοποννήσου μαζί με άλλους Ζακύνθιους επαναστάτες, φέρνοντας τροφές και οπλισμό.

Μετά την εισβολή του Ιμπραήμ, συγκροτήθηκε στη Ζάκυνθο αγγλόφιλη επιτροπή η οποία είχε ως στόχο την στρατιωτική και πολιτική υποοσοτήριξη της Ελληνικής Επανάστασης από τους Άγγλους. Μετά από αίτηση του Ανδρέα Μιαούλη, ο Δραγώνας ανέλαβε να μεσολαβήσει στον Άγγλο αρμοστή των Επτανήσων για τη διάσωση των Ελλήνων από το πολιουρκούμενο Μεσολόγγι. Το 1827 συμμετείχε στην τρίτη Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας. Το 1835 τιμήθηκε με το αργυρό αριστείο και το 1842 με τον Σταυρό του Σωτήρος. Ήταν μέλος της Τεκτονικής Στοάς Αστήρ Ζακύνθου. Πέθανε το 1858 στη γενέτειρα του Ζάκυνθο.

Η σειρά CLOSE UPS του Μουσείου Μπενάκη ρίχνει φως σε αντικείμενα του Μουσείου Μπενάκη, τόσο μέσα από τις ιστορίες που τα ίδια αφηγούνται, όσο και από τις ιστορίες ανθρώπων που συνδέονται με αυτά. Αφηγητές στη σειρά είναι ο επιστημονικός διευθυντής και οι επιμελητές του Μουσείου και πρωταγωνιστές αντικείμενα που φιλοξενούνται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού.

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *