Πολιτισμός

Μνημόνιο συνεργασίας Ιονίου Πανεπιστημίου και Ιστορικής Βιβλιοθήκης για ψηφιοποίηση και αναβάθμιση!

Το θέμα συζητείται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των δύο μερών και φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης  να ανταποκριθεί στη μεγάλη αυτή πρόκληση που απαιτεί όμως πολύμηνη μεθοδική εργασία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον -Ε- ο Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης, Φίλιππος Συνετός, σύντομα θα υπογραφεί  ένα Μνημόνιο ανάμεσα στο Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης και την Πρυτανεία του  Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο θα περιγράφει το πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας: 

Ο κ. Συνετός έκανε λόγο για ένα έργο πολύ μεγάλης σημασίας για τη διατήρηση και  την μελέτη του σπουδαίου αρχείου της Βιβλιοθήκης τα επόμενα χρόνια, υπογραμμίζοντας πως το νησί μας εκτός από φυσικό πλούτο διαθέτει και ανάλογο πολιτιστικό πλούτο που πρέπει επίσης να αναδειχθεί, να προστατευτεί και να υπηρετήσει τους μακρόπνοους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του τόπου μας.

“Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ένα Μνημόνιο Συνεργασίας για την ολοκλρωμένη απογραφή, τον καθαρισμό, την ψηφιοποίηση και την αξιοποίηση του βιβλιακού πλούτου της Βιβλιοθήκης. Μιλάμε για τα παλιά βιβλία που χρονολογούνται μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα και υπολογίζουμε πως είναι περίπου 50.000 τόμοι.

Μερικά από αυτά είναι σπανιότατα και μοναδικά και αναζητούνται από ερευνητές από κάθε γωνιά του πλανήτη. Μέσα από μια διαδικτυακή πλατφόρμα που θα πρέπει να δημιουργήσουμε στη Βιβλιοθήκη, το υλικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας γνώσεις και αποκομίζοντας οφέλη που θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για την αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως αυτή η διαδικασία θα φέρει στην επιφάνεια όχι μόνο τον βιβλιακό μας πλούτο αλλά και ένα ισχυρό επιστημονικό δυναμικό που θα εργαστεί γι αυτόν.

Παράρτημα της Βιβλιοθήκης στο Γαϊτάνι

Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη πρόσφατα προχώρησε στη μίσθωση ενός ακινήτου στο Γαϊτάνι, επί της μεγάλης Λεωφόρου,  που θα λειτουργήσει μελλοντικά ως παράρτημα της Βιβλιοθήκης για το δανεισμό σύγχρονων βιβλίων.

«Μισθώνουμε έναν χώρο 125 τετραγωνικών για να μεταφερθεί εκεί το πλεονάζον υλικό και βιβλία σε πολλά αντίτυπα. Είναι μια πρώτη μορφή αποκέντρωσης των αναγκών και των λειτουργιών της Βιβλιοθήκης και ελπίζουμε με τη βοήθεια του Δήμου να έχουμε παραρτήματα και στις κοινότητες» ανέφερε ο κ. Συνετός, απευθύνοντας έκκληση στους Αντιδημάρχους των Δημοτικών Ενοτήτων  αλλά και τους Προέδρους των Κοινοτήτων για συνεργασία ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι που θα διατεθούν σε κάθε χωριό για την λειτουργία βιβλιοθηκών.

Ακολουθήστε το Ermisnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από τη Ζάκυνθο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *