Πολιτισμός

Μια σπουδαία λογοτεχνική και μουσικοθεατρική βραδιά για τη “Γυναίκα στο έργο τουΞενόπουλου” (photos)

Την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου εκδήλωση – αφιέρωμα στις γυναίκες – ηρωίδες των θεατρικών έργων του Γρηγορίου Ξενόπουλου.  Η προϊσταμένη της Δ.Ι.Β.Ζ. κα. Μαρία Άγριου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε πως η Βιβλιοθήκη είναι ένα κομβικό σημείο και η παρούσα εκδήλωση σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων με σκοπό την ανάδειξη του βιβλιακού πλούτου της και τη συμβολή της στην πνευματική ανάδειξη του τόπου και τη σύνδεσή της με την τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δ.Ι.Β.Ζ κ. Φίλιππος Συνετός καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση και αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της διάσωσης των παλαιών βιβλίων που προωθεί για το 2022 το Εφορευτικό Συμβούλιο καθώς και της βελτίωσης των υπολοίπων εγκαταστάσεων της Βιβλιοθήκης. Στην ομιλία του ο κ. Συνετός ανακοίνωσε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος για την αντιμετώπιση μιας σειράς τεχνικών προβλημάτων της Δ.Ι.Β.Ζ.

Ο βουλευτής Ζακύνθου κ. Διονύσιος Ακτύπης (λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στη Βουλή  δεν μπόρεσε να παρευρεθεί), στο μήνυμά του το οποίο διάβασε   η προϊσταμένη της ΔΙΒΖ ανέφερε ότι ο “Ξενόπουλος οραματιζόταν, κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από το έργο του, μια κοινωνία όπου η θέση της γυναίκας δε θα ήταν μόνο τυπικά κατοχυρωμένη αλλά και ουσιαστικά ακλόνητη και κραταιή κατά τρόπο επί της ουσίας ισότιμο. Σήμερα, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχουμε καταγράψει στο μέτρο της νομοθετικής κατοχύρωσης κι εμπέδωσης της ισότιμης θέσης της γυναίκας στην κοινωνία μας, δε σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού”.

Ακολούθως ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Κώστας Καποδίστριας στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις θεαματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο στη Βιβλιοθήκη και υποσχέθηκε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα βρίσκεται κοντά στις προσπάθεις του Εφορευτικού Συμβουλίου για την επιτυχία των στόχων του.

Κατόπιν το λόγο πήρε η φιλόλογος – ιστορικός και αντιπρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου κα. Φιλιππίτσα Μάργαρη η οποία στην εισήγησή της αναφέρθηκε στους χαρακτήρες των ηρωίδων του συγγραφέα καθώς στη ζωή και το έργο του.

Σκηνές από τα θεατρικά έργα «ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ», «ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΝΤΡΗ», «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΕΣΣΑΣ ΒΑΛΕΡΑΙΝΑΣ» απέδωσαν με εξαιρετική δεξιοτεχνία οι κυρίες Τζίνα Δράκου, Μαρία Σαμαρά και ο κύριος Γιάννης Μαρίνος.

Αποσπάσματα από το έργο του Τιμόθεου Αρβανιτάκη «ΣΤΕΛΛΑ ΒΙΟΛΑΝΤΗ» έπαιξε ο πιανίστας Διονύσιος Τουρκάκης.

Η σοπράνο Χαρά Ευαγγελινέλη ερμήνευσε τα τραγούδια: «Μαραμένα τα γιούλια», Μουσική – Στίχοι: Κλέων Τριανταφύλλου (Αττίκ) και «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου» σε Μουσική Κώστα Γιαννίδη και Στίχους: Σπυρόπουλου – Παπαδούκα.

Στις θύμησες του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε κείμενα της κας. Τζίνας Δράκου η οποία είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης, ο κ. Γιάννης Μαρίνος στο ρόλο του Γρηγόριου Ξενόπουλου μας μετέφερε στην εποχή που αποτέλεσε το έναυσμα για τη συγγραφή των προαναφερθέντων έργων του.

Την εκδήλωση τίμησαν αρχές του τόπου και φίλοι της βιβλιοθήκης  σε μια βραδιά πλημμυρισμένη από το πνεύμα του μεγάλου μας  ζακυνθινού συγγραφέα και λογοτέχνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *