Πολιτισμός

Η Ζάκυνθος ζητά στην Αθήνα πλατεία προς τιμή του εθνικού μας ποιητή!

Με νέα επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάνη η δραστήρια  ΄Ενωση Ζακυνθίων της Αθήνας, επανέρχεται στο αίτημα να δοθεί το όνομα του εθνικού ποιητή σε μια κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας.

Με αφορμή  την επέτειο για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, η διοίκηση της Ένωσης υπενθυμίζει στο Δήμαρχο Αθηναίων την πρόταση για μετονομασία της πλατεία του Πνευματικού Κέντρου, στην οδό Ακαδημίας, σε πλατεία Διον. Σολωμού. 

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε Δήμαρχε Αθηναίων, κε Μπακογιάννη,
Με την παρούσα επιστολή
, με απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου μας, της ΕΝΩΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ», απευθυνόμαστε εκ νέου προς εσάς, έξι περίπου μήνες, μετά την κατ’ ίδίαν συνάντηση που είχαμε στο γραφείο σας (6/12/2019) με την παρουσία και συνδρομή του βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη, προκειμένου να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

 Κατά την ως άνω αναφερόμενη συνάντηση σας παραδώσαμε πλ́ήρη φάκελο του πάγιου αιτήματος της ΕΝΩΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» προς τον Δήμο Αθηναίων, σύμφωνα με το οποίο προτείνουμε κατ’ αρχήν η πλατεία του Πνευματικού Κέντρου στο Δήμο Αθηναίων (Ακαδημίας 50) να ονομαστεί ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ, ώστε να αποτελέσει χώρο αναφοράς για όλους τους Έλληνες και τοπόσημο για τις επόμενες γενιές και στη συνέχεια να τοποθετηθεί ο ανδριάντας του εθνικού μας ποιητή, θεωρώντας ότι έτσι θα αποδοθεί επιτέλους ο οφειλόμενος φόρος τιμής από την πολιτεία προς τον εθνικό μας ποιητή, προς το «γενάρχη του Νεοελληνικού Πνευματικού πολιτισμού», κατά τον Οδυσσέα Ελύτη.

Στον ως άνω φάκελο, το εξώφυλλο του οποίου παρατίθεται στο τέλος της παρούσης επιστολής, όπως θα έχετε διαπιστώσει, μπορεί κανείς εύκολα να παρακολουθήσει το ιστορικό των ενεργειών μας για την επίτευξη της αποδοχής του αιτήματός μας,
Με αλληλογραφία από το 2013

Με τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας

 • Με τη στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
 • Με τη στήριξη του Δήμου Ζακύνθου
  Σήμερα καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει να δρομολογούνται επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία, εμείς, το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ» κρίνοντας ότι:

Το 2021 αποτελεί το πλέον ενδεδειγμένο χρονικό και ιστορικό περιβάλλον για την απόδοση από την πολιτεία της ελάχιστης οφειλόμενης τιμής προς τον εθνικό μας ποιητή, το ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΣΟΛΩΜΟ, επανερχόμεθα προς εσάς και αναγνωρίζοντας την ευαισθησία που δείχνετε προς τα ήθη, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό μας, σας ζητάμε:
Να εγκρίνετε την απόδοση της ονομασίας «ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ» στην πλατεία που βρίσκεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων
(Ακαδημίας 50).

Τα εγκαίνια της απόδοσης της ονομασίας «ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ» να ενταχθούν στις επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις του 2021.
Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας παραμένουμε στη διάθεσή σας
.

Για την ΕΝΩΣΗ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ»

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος Διονύσιος Κονιτόπουλος      

 Η Γεν.  Γραμματέας Άννα Καμβάση

Ένα σχόλιο

 1. Η αλληλογραφία για αυτό το θέμα με το Δήμο Αθηναίων ξεκινά απο το 2003 επι Δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη.
  Δυστυχώς από τότε μας παρέπεμπαν απο τον “Αννα στον Καιάφα”,χωρίς αποτέλεσμα.
  Ακόμη και όταν προσφέρθηκε δωρεάν ο γλύπτης κ.Δικέφαλος να το φιλοτεχνήσει και να βάλει το υπόλοιπο κόστος η Ενωση Ζακυνθίων,δεν πήραμε καμμία απάντηση.
  Οι Ζακυνθινοί της Αθήνας (δυστυχώς) δεν αποτελούν “εκλογική πελατεία” για τους εκάστοτε Δημάρχους των Αθηνών,γιαυτό οι άοκνες και πολύχρονες προσπάθειες της Ένωσης Ζακυνθίων χάνονται μεταξύ οδού Λιοσίων και Πλ.Κοτζιά!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *