Πολιτισμός

H Zάκυνθος αγωνιά για την τύχη της συλλογής του Αρχοντικού Ρώμα

Mε ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Φίλιππος Συνετός, με την ιδιότητα του εκδότη της εφημερίδας ΕΡΜΗΣ,  εκφράζει την ανησυχία της κοινής γνώμης  και του πνευματικού κόσμου για την τύχη της πολύτιμης  ιστορικής και καλλιτεχνικής συλλογής του Αρχοντικού της οικογένειας Ρώμα που απειλείται από τη φθορά του χρόνου. 


Παράλληλα ο κ. Φίλιππος Συνετός ερωτά την κα Υπουργό πότε θα ολοκληρωθεί η απόκτησή της συλλογής από το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
Αναλυτικά στην επιστολή του προς την κ. Υπουργό, ο Φίλιππος Συνετός γράφει:

Αξιότιμη κ. Υπουργέ  του Πολιτισμού 

Εκφράζοντας η Εφημερίδα  μας το  ενδιαφέρον και την αγωνία  μεγάλης μερίδας των συμπολιτών μας, αλλά και πολλών εκπροσώπων τόσον του τοπικού, όσον και του ευρύτερου πνευματικού κόσμου της Χώρας, ανησυχούμε ιδιαίτερα  για την τύχη, αλλά και την έγκαιρη διάσωση από την επαπειλούμενη και  άμεσα επικείμενη φθορά και ανεπανόρθωτη καταστροφή, της μοναδικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας  Συλλογής, ιδιοκτησίας   της  ιστορικής οικογένειας Ρώμα, που στεγάζεται, όπως καλώς γνωρίζετε, εντός της κατοικίας τους στην πόλη της Ζακύνθου.

Όπως είναι γνωστό τοις πάσι, οι καταστρεπτικοί σεισμοί του 1953 και η επακολουθήσασα  πυρκαγιά στέρησαν από το Νησί μας, αλλά και γενικότερα από την Εθνική Πολιτιστική Κληρονομιά, ένα σπουδαίο ιστορικό και καλλιτεχνικό πλούτο, που ερχόταν από τα βάθη των αιώνων, ως συνέχεια ενός  ανεκτίμητης αξίας Ιστορικού και Πολιτιστικού  Παρελθόντος, που δημιουργήθηκε στην διαδρομή του χρόνου και των περασμένων εκατονταετιών, ανεπανάληπτο αποτέλεσμα  πολλών ευτυχών  συγκυριών, του Ζακυνθινού και Επτανησιακού εν γένει πολιτισμού.
Επίσης όπως γνωρίζετε και από την in situ επίσκεψή  σας στην ιστορική κατοικία της οικογένειας Ρώμα, στις 23/10/2021 και την επιτόπια ξενάγηση σας,  η μοναδική αυτή συλλογή απαρτιζόμενη, ως σύνολο, από εξαιρετικούς πίνακες, θαυμάσια ιστορικά πορτραίτα, μεγάλων ζωγράφων, των ιστορικών μελών της οικογένειας και όχι μόνον, διαδραματίσαντα ιστορικούς ρόλους στην Ζακυνθινή, Επτανησιακή  και γενικότερα στην Ελληνική προεπαναστατική από την εποχή της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, αλλά και μετά το 182, ιστορία του τόπου μέχρι τα νεότερα χρόνια, θαυμάσια επίσης έπιπλα εποχής, μοναδικές εικόνες Ζακυνθινής, Επτανησιακής και Κρητικής  Τέχνης, έγγραφα και χειρόγραφα μοναδικά, περιλαμβάνει εκτός άλλων και την ανεκτίμητη, σε Ευρωπαϊκό  επίπεδο, βιβλιοθήκη της οικογένειας με σπάνιες από τον 16ο αιώνα και μετά εκδόσεις Επτανησιακού, Ελληνικού και Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Όλα αυτά στεγάζονται, ως γνωστόν, εντός της κατοικίας της οικογένειας Ρώμα, κατοικίας η οποία ανακατασκευάστηκε μετά την σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της από τους σεισμούς του 1953, με την πραγματική αυτοθυσία και την προσωπική επιτόπια επιμέλεια, αλλά κυρίως με την τεράστια οικονομική δαπάνη των αειμνήστων τότε ιδιοκτητών της, Διονυσίου Αλεξάνδρου Ρώμα και της συζύγου του Μαρίας Σπηλιωτάκη Ρώμα, οι οποίοι, πιστοί στην οικογενειακή τους ιστορία και στην ιστορία του Τζάντε, κράτησαν ότι σωζόταν από τα παλαιά ιστορικά θεμέλια της γκρεμισμένης οικίας, ενισχύοντας αυτά με τις σύγχρονες της εποχής του 1955 μεθόδους και όσα άλλα υλικά μπορούσαν να διατηρηθούν και να σωθούν και ανακατασκεύασαν, κρατώντας το παλαιό επίπεδο της ιστορικής προσεισμικής πόλεως της Ζακύνθου, την σημερινή υπάρχουσα κατοικία τους.

Η κατοικία αυτή, λόγω γειτνιάσεως με την θάλασσα και δη λόγω χαμηλού επιπέδου της, χρειάζεται συνεχώς συντήρηση και έφτασε  ευτυχώς μέχρι των ημερών μας, εξ αιτίας της άοκνης προσπάθειας και της τεράστιας συνεχώς οικονομικής δαπάνης των επόμενων γενεών της οικογένειας, δηλ. του αείμνηστου επίσης Κωνσταντίνου Ρώμα και σήμερα των απογόνων αυτού.

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι ότι η Συλλογή αυτή πρέπει οπωσδήποτε να διασωθεί και να περιέλθει στον έλεγχο και την μέριμνα του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε να μπορούν οι επόμενες γενιές να γνωρίζουν και να θαυμάζουν τον πλούτο και τα κειμήλια των περασμένων αιώνων, που σχετίζονται και ταυτίζονται με την μακρά ιστορική και καλλιτεχνική διαδρομή του Ζακυνθινού και εν γένει του Επτανησιακού πολιτισμού.

Το ΥΠ.ΠΟ.Α. αντιλαμβανόμενο την μοναδική αξία της Συλλογής αυτής με σειρά αποφάσεων του αναγνώρισε την αξία αυτή και προχώρησε κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης σε πρόταση εξαγοράς της από την Οικογένεια Ρώμα.
Ειδικότερα με την υπ´αριθμόν  ΥΠ.ΠΟ.Α./ ΓΔΔΤΤΠΝΚΜ/ 690635 /2856 /348 / 14.12.20 απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.Α. η Συλλογή Ρώμα  χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρο. 20 του ν. 3028/2002, ως σύνολο με ιδιαίτερη ιστορική και καλλιτεχνική αξία, όπως επίσης ότι τα αντικείμενα σπανίζουν και υπάρχει κίνδυνος απώλειας τους.

Συγκεκριμένα στις 14/12/2020, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε πρόταση για την επιτόπια μετάβαση κλιμακίου εκτιμητών, εμπειρογνωμόνων, κλπ. του Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό την καταγραφή, αξιολόγηση και αποτίμηση της Συλλογής, πράγμα που έγινε πλήρως, εν συνέχεια δε την μεταβίβαση της στην κυριότητα και στον έλεγχο του ΥΠ.ΠΟ.Α., με προτεραιότητα, ως ελέχθη, την  έναρξη της απαραίτητης συντήρησης της.

Στις 6/8/2021, κατόπιν εγγράφου πρότασης του ΥΠ.ΠΟ.Α., γίνεται τηλεδιάσκεψη όλων των Διευθυντικών  Υπηρεσιών  του Υπουργείου με την συμμετοχή και των μελών της οικογένειας, αλλά και του Νομικού τους εκπροσώπου, όπου συζητείται διεξοδικά και εκτενώς το πόρισμα της εκτιμητικής επιτροπής του ΥΠ.ΠΟ.Α. και εκφράζονται διεξοδικά όλες οι απόψεις των παρισταμένων εκπροσώπων των διαφόρων Διευθύνσεων του Υπουργείου, οι οποίες και συγκλίνουν στην άμεση εξαγορά με βάση το πόρισμα  της Επιτροπής.


Εν συνέχεια τούτου την 1/9/2021 γίνεται επίσημη έγγραφη πρόταση προς την οικογένεια Ρώμα για την αποδοχή της εξαγοράς της πολύτιμης Συλλογής της από το ΥΠ.ΠΟ.Α. σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής και με την συνάδουσα αυτής απόφαση της συνδιάσκεψης της 6ης / 8 / 2021. 

Η οικογένεια Ρώμα επιθυμούσα διακαώς την άμεση συντήρηση και εξασφάλιση των κειμηλίων της Συλλογής και παράλληλα  αισιοδοξούσα να καταστεί  αυτή κτήμα του Ζακυνθινού λαού και του ευρύτερου Ελληνισμού, απεδέχθη άμεσα και εγγράφως την πρόταση αυτή του ΥΠ.ΠO.Α.
Στις 23/10/2021, κ. Υπουργέ, επισκεφθήκατε προσωπικά, ως προελέχθη, την κατοικία Ρώμα, κατά την διάρκεια επισκέψεως σας στην Ζάκυνθο και αποκτήσατε  ίδιαν άποψη για το εύρος και το μέγεθος της ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας της Συλλογής αυτής.


Κ. Υπουργέ, είναι προφανές ότι η συλλογή αυτή θα περιέλθει στην κυριότητα και στα χέρια του ΥΠ.ΠΟ.Α., αλλά προϋποθέτει την άμεση εξαγορά της από τους σημερινούς ιδιοκτήτες της, καθόσον ο Χρόνος ρέων ακάθεκτος και παρασύρων τα πάντα στο πέρασμα του (δυστυχώς αγνοεί και δεν περιμένει την γνωστή ελληνική γραφειοκρατία) θα επιτελέσει λίαν συντόμως το καταστροφικό του έργο και δυστυχώς θα επαναληφθεί δια μία εισέτι δεύτερη φορά, ότι προ ολίγων μόνον ετών συνέβη στο νησί μας με άλλη σημαντική συλλογή που ελάχιστα διεσώθησαν από τον χρόνο και τα τρωκτικά.


Και τώρα το Ερώτημα  Κ. Υπουργέ. 
Ποτέ και πόσο σύντομα θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της Συλλογής Ρώμα; Ποιος φέρει πλέον την ευθύνη της προϊούσας  φθοράς της  ή της με άλλους, φεύ, τρόπους (π.χ. διάρρηξης η κλοπής)  καταστροφής της; 


Κ. Υπουργέ ευχαριστούμε δια την προσοχή σας, σε αυτό το τόσο σημαντικό Πολιτιστικό για τον τόπο μας ζήτημα.
Κλείνουμε την Επιστολή μας αυτή ευελπιστώντας και εκφράζοντας την βεβαιότητα πως η  Παραλήπτρια αυτής, Κ. Υπουργός του Πολιτισμού της Ελλάδας, θα συμμεριστεί τον προβληματισμό του Λαού της Ζακύνθου  και του τοπικού και ευρύτερου Πνευματικού χώρου της πατρίδας μας.


Υπενθυμίζουμε την γνωστή φράση του Winston Churchill: Όσο πιο πολύ πάμε πίσω, με σεβασμό, στο παρελθόν, τόσο πιο μακριά μπορούμε να δούμε στο μέλλον. 


Αναμένοντας την θετική και άμεση πλέον ανταπόκριση σας με την υλοποίηση των αποφάσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α.


Διατελούμε μετά πλήρους τιμής 
Φίλιππος Συνετός
Εκδότης.

Ένα σχόλιο

  1. DEAR ERMIS
    TA ARISTOURGIMATA POU XTISTIKAN APO ITALOUS ARXITEKTONES -TOTE-KAI IPARXOUN MEXRI SIMERA ORISMENA (DISTIXOS) DEN ETIXAN TIS MERIMNAS POU XRIAZOTAN GIA NA DIATIRITHOUN SAN MNIMIA POLITISMOU OPOS TO ANEPANALIPTIS ARXITEKTONIKIS ARXOTIKO STON KALIPADO (ABELORABDI) TO OPIO SIMERA VLEPONTAS TA ERIPIA AFTOU TOU KALOUS POU EIXE TO KTISMA TO OPIO EIXAME EPISKEFTI OTAN ITAN AKOMA STA (PODIATOU…) VLEPONTAS FOTOGRAFEIES APO KAPIA EORTI TOU PASXA FETOS POS EXEI KATANTISI, MONO DAKRIA MAS PROXENISE !!!! AUTO TO STOLIDI TIS ZAKINTHOU EXEI GINI ENAS SOROS APO ERIPIA :(:( KRIMA ! OPOS TO EXERETIKIS OMORFIAS ARXOTIKO TOU KOUMOUTOU POU EIXAME EPISKEFTI PRIN MERIKA XRONIA, KAI ISOS KAI AUTO EXEI GINI OLLO ERIPIA ! AUTA EINAI TA MOST AXIOTHEATA TIS ZAKINTHOU MAS MILISAN TOURISTES SINTAXIOUXOI SIMERA APO -ELVETIA-FAMUS FOTOGRAFERS. TOUS EIXAME SINANTISI PRIN MERIKA XRONIA STIN ZAKINTHO NA FOTOGRAFIZOUN PALIA ARXOTIKA, EXOKLISIA, KAI OREOTATES AVERTES AKROGIALIES TOU NISIOU. DISTIXOS TO ENA META TO ALLO KATASTREFONTE! APO TOTE EPREPE NA EXOUN PERASI @[email protected] SE IDIOTES -ALLA STO YPOURGIO POLITISMOU TIS ELLADOS! SINXEROME TON K. F. SINETO GIA TIN PAREMBASI TOU SXETIKA ME TO ARISTOURGIMA KAI EXERETIKOU KALOUS ARXOTIKO TOU ROMA. H ZAKITHOS AS KRATISI TO @XROMA [email protected] KAI AS MIN AKOLOUTHI KATA PODAS ….TO POTAMI TIS NEOTERAS ANIKODOMISIS POU KATASTREFEI TIN OREOTATI PALEOTITA TIS ZAKINTHINIS KOULTOURAS. KATASTRAFIKE? ANIKODOMISE TO OPOS AKRIVOS ITAN. XTIRIA OLLO TSIMENTO ME NEOTERAS ARXITEKTONIKIS SXEDIA, DEN SINADOUN ME OTI ANADIKNII TON POLITISMO TIS ARXITEKTONIKIS TOU NISIOU. AS GINI PROTIPO H SIMERINI ARXITEKTONIKI TIS ITALIAS POU PARAMENI ARISTOURGIMA. ETSI OPOS @@ITAN @@ KAI STI ZAKITHO ME TIS KAMBILOTES KOLONES STA PEZODROMIA TA XTIRIA ARXITEKTONIKA STO SXEDIO PLAKOSTROTO OULOUTHES KAI POLLA ALLA POU SIMERA EXOUN ADIKATASTATHI ME KAKOGOUSTA (GOUSTA) SE OULI TI XORA….!
    THANK YOU ERMIS
    MARLA USA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *