Πολιτισμός

Φιλολογικό μνημόσυνο εκεί που ορκίστηκαν οι μεγαλύτερες μορφές της Επανάστασης του 1821

Το ετήσιο φιλολογικό μνημόσυνο στη μνήμη των μελών τη Φιλικής Εταιρείας που ορκίστηταν στη Ζάκυνθο πριν και μετά την έναρξη της επανάστασης του 1821, τελέστηκε σήμερα το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κέντρο της Πόλης.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του οργανισμού “Ελλάδα 21” και τελείται συνεχώς και αδιαλείπτως από το 1930, όταν εορτάστηκε η πρώτη 100ετηρίδα από την δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ορκίστηκαν ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας σπουδαίοι αγωνιστές και οπλαρχηγοί, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, οι Πετμεζάδες, ο Πλαπούτας, ο Νικηταράς και από τη Ζάκυνθο ο Διον. Σολωμός, ο Διον. Ρώμας, ο Γεώργιος Τερτσέτης και πολλοί άλλοι.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου  Φίλιππος Συνετός, ο οποίος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και στο ρόλο του Διονυσίου Ρώμα, ως τη μορφή που συνέβαλλε όσο ελάχιστοι άλλοι στην οικονομική υποστήριξη της επανάστασης και στην διπλωματική της αναγνώρισης στον ευρωπαϊκό χώρο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την σύμπραξη των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας), κατά της Τουρκίας στη ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, ο βουλευτης Διον. Ακτύπης και οι τοπικές αρχές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *