Πολιτισμός

Φίλιππος Συνετός: Μνημεία όπως οι οικίες Ρώμα και “Ούγου Φώσκολου” πρέπει να γίνουν Μουσεία

Εν αναμονή της άφιξης της Υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνης στη Ζάκυνθο βρίσκονται πολλά σωματεία και μεταξύ αυτών είναι και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ούγος Φώσκολος» με σκοπό να ενημερώσει  εκ του σύνεγγυς την ίδια την Υπουργό για το υπό διαμόρφωση “Μουσείο Φώσκολου” αλλά και να υπογραμμίσει την ανάγκη συντήρησης και προστασίας του γλυπτού «Θρηνούν Πνεύμα» που κοσμεί το προαύλιο και αποτελεί χαρακτηρισμένο μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα γίνει η επίσκεψη της Υπουργού στο νησί μας, ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ούγος Φώσκολος»  Φίλιππος Συνετός υπογραμμίζει για πολλοστή φορά μέσω του ΕΡΜΗ, την ανάγκη στήριξης του Μουσείου, που όπως ξεκαθαρίζει δεν έχει λάβει ποτέ ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά ούτε και από κανένα άλλο κρατικό φορέα. Ο ίδιος, υπογραμμίζει και ένα ακόμη γεγονός που προκαλεί αίσθηση και αφορά την απόρριψη δύο διαδοχικών προτάσεων που κατέθεσε ο Σύλλογος, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  στην Διαχειριστική επιτροπή του  ΕΣΠΑ στην Κέρκυρα και αφορούσαν την ψηφιοποίηση υλικού που υπάρχει στη διάθεση του Συλλόγου.

«Έχουμε μια καλλιτεχνική αλλά και μια  μουσειακή συλλογή από παλαιότυπα  βιβλία και βρισκόμαστε σε μια επαφή με το Υπουργείο για την αναγνώρισή της, αναμένοντας την κ. Μενδώνη στη Ζάκυνθο ώστε να δει από κοντά τι γίνεται στο χώρο μας. Οφείλουμε να πούμε πως δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Πολιτισμού παρά το γεγονός ότι υποβάλαμε δύο φορές αίτημα με τον πλέον επίσημο τρόπο”, τόνισε ο κ. Συνετός, κάνοντας παράλληλα γνωστή την πικρία των μελών του σωματείου.

«Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη Μουσείο στην Πόλη της Ζακύνθου και να βρίσκουμε μπροστά μας ανάλγητους γραφειοκράτες που απορρίπτουν την πρόταση μας χωρίς να μας ενημερώνουν, αν χρειάζονται κάποιες διορθώσεις ή προσθήκες. Από την πλευρά μας δουλεύουμε με ανιδιοτέλεια και θα περιμέναμε καλύτερη μεταχείριση από τις υπηρεσίες και τις αρχές» σχολίασε.

«Ότι έχει γίνει στο χώρο μας, έχει γίνει με ιδιωτικές προσφορές. Εξαίρεση αποτελεί η κατασκευή της οικίας Φώσκολου την οποία χρηματοδότησε η Περιφέρεια το 2013, όταν ο αείμνηστος Αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς έδειξε την πρέπουσα ευαισθησία και διέθεσε ένα κονδύλι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα της εποχής, σε συνεργασία με το η διοίκηση του σωματείου μας και το Δήμο.”

“Παραλάβαμε ένα οικόπεδο 60 τετραγωνικών μέτρων και στη θέση του ανεγέρθηκε αυτό το κτήριο. Στη μνήμη του Νίκου Λαλώτη αλλά και του Διονύση Ζήβα, κάποιοι πρέπει να δράσουν διαφορετικά» σημείωσε, σχολιάζοντας στην συνέχεια την αντίστοιχη αντιμετώπιση που έχουν και άλλοι θησαυροί, όπως το αρχοντικό της οικογένειας Ρώμα που πρέπει να υποστηριχθεί και να διαφυλαχτεί από τη φθορά του χρόνου.

“Το αρχοντικό της οικογένειας Ρώμα είναι ίσως το πιο σημαντικό που υπάρχει στα Επτάνησα και οι συλλογές τους είναι αμύθητης αξίας. Αν ζούσαμε στην Ευρώπη θα είχε τη συνδρομή της πολιτείας και θα αποτελούσε ένα μοναδικό αξιοθέατο για τον τόπο μας.”

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να μην υποστηρίζονται αυτού του είδους οι πολιτιστικοί θησαυροί, αλλά αντίθετα να δίνονται αφειδώς χρήματα σε διάφορες άλλες δραστηριότητες, ορισμένες φορές για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους.

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *