Πολιτισμός

“Ενθυμήματα Ασωμάτων Ερειπίων” με 69 μαρτυρίες για τα 69 χρόνια από την καταστροφή

Ανήμερα της θλιβερής επετείου του μεγάλου καταστρεπτικού σεισμού του 1953, στις 12 Αυγούστου, κυκλοφορεί το βιβλίο της Διονυσίας μούσουρα με τίτλο “Ενθυμήματα Ασωμάτων Ερειπίων. 69 Ζωντανές Μαρτυρίες για τα 69 Χρόνια από την καταστροφή”,  

Πρόκειται για ένα βιβλίο με μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την καταστροφή από την σεισμοπυρκαγιά του 1953 και είναι το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης έρευνας της συγγραφέα Διονυσίας Μούσουρα η οποία με επιμονή και υπομονή κατέγραψε τις μνήμες ανθρώπων που βίωσαν τη φρίκη του θανάτου και της καταστροφής και οι οποίες θα παραμείνουν χαραγμένες για πάντα στο νου των αναγνωστών, ως τεκμήρια του ανθρώπινου πόνου και της ιστορίας.

69 χρόνια μετά την καταστροφή, η συγγραφέας ανθολογεί 69 μαρτυρίες συμπολιτών μας που καταθέτουν λεπτομέρειες, για τις τραγικές εκείνες ημέρες και νύχτες που έζησαν τον Αύγουστο του 1953, έτσι όπως δεν έχουν αποτυπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα. 

Το περιεχόμενο του βιβλίου έτυχε της προσοχής και του ενδιαφέροντος της έρευνας που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη συλλογική μνήμη της ελληνικής διασποράς. Για την έκδοση του βιβλίου συνεργάστηκαν το Πανεπιστήμιο Πατρών και οι εκδόσεις “ΕΡΜΗΣ της Ζακύνθου”.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 12 Αυγούστου 2022, ημέρα μνήμης του μεγάλου σεισμού του 1953, στο εξώστη της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

– Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών  Ευγενία Αρβανίτη.

– Η Δ/ντρια του Μουσείου Σολωμού Κατερίνα Δεμέτη.

– Ο Φιλόλογος Συγγραφέας Παύλος Φουρνογεράκης.

Οι Ηθοποιοί Λετίτσια Μουστάκη και Θόδωρος Γράμψας, θα διαβάσουν αποσπάσματα του βιβλίου. Επίσης θα διαβάσουν κείμενα τους οι Μαντίνα Κοντονή-Κοσώρου και ο Γιάννης Δεμέτης.

Μουσικό σχήμα από τη Μαντολινάτα Λιθακιάς, υπό την ευθύνη του Τάκη Κοριανίτη και με τη συμμετοχή των Γιάννη Παντάκη και Διονύση Νικολόπουλου, θα  αποδώσει έργα αφιερωμένα στη μνήμη των σεισμών!

Η Συγγραφέας Διονυσία Μούσουρα, θα απευθύνει Ευχαριστίες, μέσω βίντεο που θα αποσταλεί από την μακρινή Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου ζει.

Τέλος θα προβληθούν αποσπάσματα από κινητογραφικά ντοκουμέντα της εποχής που δείχνουν την πόλη της Ζακύνθου πριν, κατά την διάρκεια και μετά την καταστροφή.

Την Εκδήλωση Συντονίζει, η Αναστασία Βούρτση και θα την προσφωνήσει ο Πρόεδορς του Δ.Ι.Β.Ζ. Φίλιππος Συνετός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *