Πολιτισμός

Ένα μνημείο για τον Παύλο Καρρέρ αντάξιο της ιστορικής και καλλιτεχνικής του προσφοράς!

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία εκδήλωσε η  Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών (Ε.Ζ.Π.Ε.), στη μνήμη του σπουδαίου Ζακυνθινού μουσουργού Παύλου Καρρέρ.

Με ανοιχτή επιστολή  που δημοσιεύεται στο φύλλο τουΕΡΜΗ την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2021, αφού γίνεται αναφορά στην εγκατάλειψη του ταφικού μνημείου του Παύλου Καρρέρ στο 1ο νεκροταφείο της Πόλης μας,δημοσιοποιείται η  η πρόθεσή της εταιρείας να συμβάλλει στην αναβάθμιση του με την υποβολή στο Δήμο ενός σχεδίου ταφικού μνημείου και επί πλέον να καλύψει τα έξοδα κατασκευής του, με εισφορές από τα μέλη της. 

Δυστυχώς όμως, αναφέρει στην επιστολή της Ε.Ζ.Π.Ε., ο Δήμος παρέπεμψε την αδειοδότηση του μνημείου στην Αρχαιολογική υπηρεσία αν και δεν πρόκειται για την κατασκευή νέου μνημείου αλλά για τροποποίηση του υφισταμένου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η Ε.Ζ.Π.Ε. ζητά από τον Δήμο Ζακύνθου την επανόρθωση του αιτήματος και τη συνεργασία μαζί της. 

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής: 

“ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Ο Ζακυνθινός Μουσουργός Παύλος Καρρέρ (1829-1896) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του 19ου αιώνα, κατά τον οποίο, μεταξύ άλλων, με τις όπερες του “Μάρκος Μπότσαρης”, “Δέσπω”, “Η Ηρωίς του Σουλίου” και “Κυρά Φροσύνη” , ύμνησε την ιδέα της Ελευθερίας και την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στο Δημοτικό Νεκροταφείο Ζακύνθου βρίσκεται ο τάφος του Μουσουργού καλυμμένος με …χώμα και με την αναφορά του ονόματος του γραμμένο πρόχειρα σε μια μεταλλική πινακίδα.

Η Εταιρεία Ζακυνθινών Πολιτισμικών Ερευνών υπέβαλε ένα σχέδιο Ταφικού Μνημείου (ευγενική προσφορά του Αρχιτέκτονα Σωτήρη Μενεξελή, φίλου του συνδημότη Νικολάου Καρβελά) και προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα της κατασκευής του με εισφορές των μελών της.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Δυστυχώς, ο Δήμος Ζακύνθου παρέπεμψε την αδειοδότηση για την ανέγερση του Ταφικού Μνημείου στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. 

Την αδειοδότηση, όχι για την τροποποίηση ενός υπάρχοντος μνημείου, αλλά την αδειοδότηση για την οφειλόμενη κατασκευή ενός μνημείου για ένα διάσημο τέκνο της Ζακύνθου.

Η Πανελλήνια αναγνώριση της αξίας της μουσικής του Π. Καρρέρ, συνεχίστηκε και κατά τον 20ο και κατά τον 21ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γνωστού μαέστρου Βύρωνα Φιδετζή

– 1940 ο Νίκος Σκαλκώτας μεταγράφει το “Γέρο Δήμο” για κουαρτέτο εγχόρδων .

– 1945 η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη πράξη του “Μάρκου Μπότσαρη” και το 1974 τη “Δέσπω”.

– 2002 και 2010 η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη τελευταία (άπαικτη) όπερα του Καρρέρ “Μαραθών – Σαλαμίς”.

– 2010 στο Φ.Σ. Παρνασσός το συγκρότημα “Νίκος Μάντζαρος” έπαιξε τα έργα “’Έξι χοροί” και “Το ρόδον της αγάπης”.

– 2016 στο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού “ΑΡΤΕΜΙΣ” το “Μάρκο Μπότσαρη”.

– 2018 στο Ίδρυμα “ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ” το ‘Fior di Maria” .

– 2018 στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας την εισαγωγή στην όπερα “Κυρά Φροσύνη” .

– 2019 στο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού “ΑΡΤΕΜΙΣ” η όπερα “Maria Antonietta”.

– 2021 Αθήνα , Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ η όπερα “Μάρκος Μπότσαρης”.

– 2021 Πάτρα, Δημοτικό Ωδείο η όπερα «Μάρκος Μπότσαρης».

Στα πιο πάνω πρέπει να προστεθούν οι δισκογραφικές εκδόσεις των οπερών “Μάρκος Μπότσαρης”, “Δέσπω”, “Η ηρωίς του Σουλίου”, “Κυρά Φροσύνη”, τραγουδιών και άλλων συνθέσεων του Π. Καρρέρ (2010) από το συγκρότημα “Νίκος Μάντζαρος”.

Ζητούμε, έστω και την τελευταία ώρα, επανόρθωση και συνεργασία.

Με τιμή

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΖΑΚΥΝΘΙΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Νίκιας Λούντζης – Πρόεδρος 

Γιώργος Φιορεντίνος – Γενικός Γραμματέας

Γιάννης Γιατράς – Μέλος, 

Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *