Πολιτισμός

Δήμαρχε Αθηναίων δώστε τη χαρά στους Έλληνες να καμαρώνουν τον ανδριάντα του εθνικού ποιητή στην Αθήνα

Το ζήτημα της απόδοσης τιμής στον εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό έρχεται από παλιά και δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό ακόμα θα συζητείται.

Στην Αθήνα ο Διονύσιος Σολωμός τιμάται με μια προτομή σε κάποια μη προβεβλημένη γωνιά του εθνικού κήπου, έργο του Θωμά Θωμόπουλου στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Για κάποιο λόγο που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους δεν υπάρχει ανδριάντας του εθνικού ποιητή, όπως συμβαίνει με άλλες προσωπικότητες και όπως συμβαίνει με ανάλογες προσωπικότητες σε πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών και δεν του έχει αποδωθεί ακόμα χώρος που θα φιλοξενήσει  στο μέλλον ένα τέτοιο έργο τέχνης. Τα τελευταία χρόνια ζακυνθινοί και επτανήσιοι της πρωτεύουσας έχουν ζητήσει από το Δήμο Αθηναίων να διαθέσει έναν τέτοιο χώρο.

Ο ανδριάντας του Γκαίτε στο Βερολίνο

Τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί σε κορυφαίο πολιτικό και πολιτειακό επίπεδο πληροφορούμεθα ότι περιλαμβάνουν τις εξής δύο προτάσεις. Η πρόταση αφορά την τοποθέτηση ανδριάντα στην κάτω πλατεία του Κήπου του Ζαππείου και μπροστά από τις στήλες του Ολυμπίου Διός ή στη πλατεία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Ακαδημίας.

Ο Κήπος του Ζαππείου φιλοξενεί ήδη την καλύτερη συλλογή από ανδριάντες, προτομές και αγάλματα της πρωτεύουσας όπως των Ιωάννη Βαρβάκη, Λόρδου Βύρωνα, Ευάγγελου και Κων. Ζάππα, Γεωργίου Αβέρωφ, Γεωργίου Καραϊσκάκη έφιππου, Βασ. Γεωργίου, Βασ. Ολγας, θεάς Αθηνάς, Αχιλλέα Παράσχου, Ιωάννη Κυριακού, Ιωάννη Πολέμη, Στέφανου Δραγούμη, Κων/νου Παπαρρηγόπουλου, Γεωργίου Σουρή, κλπ.

Ο ανδριάντας του Δάντη στην Φλωρεντία

Ο Κήπος του Πνευματικού Κέντρου φιλοξενεί αγάλματα, κυρίως ποιητών και λογίων μεταξύ των οποίων του Κωστή Παλαμά και του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

Η απάντηση του Δήμου Αθηναίων επί Δημαρχίας Καμίνη υπήρξε απογοητευτική.  Προτάθηκε ένα μικρό πλάτωμα επί της οδού Βασ. Σοφίας, δίπλα από το ίδρυμα Μποδοσάκη. Ωσάν να επρόκειτο για τρίτης κατηγορίας προσωπικότητα του ελληνικού ποιητικού ορίζοντα.

Ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης οφείλει να δει το θέμα στην εθνική του και μόνο διάσταση.

Ο ανδριάντας του Σολωμού στη Ζάκυνθο

Να διαθέσει το πλέον προβεβλημένο σημείο της ελληνικής πρωτεύουσας για να φιλοξενήσει τον ανδριάντα του εθνικού μας ποιητή. ΄Ενας ανδριάντας που θα πρέπει να είναι αναλόγου μεγέθους και ποιότητας υλικού με το μέγεθος της προσφοράς του ποιητή στο έθνος.

Κε Δήμαρχε Αθηναίων έχετε την ευκαιρία να ταυτίσετε τη θητεία σας με την αποκατάσταση μιας μεγάλης εθνικής υποχρέωσης. Μην την αγνοήσετε και μην την υποτιμήσετε. Δώστε τη χαρά στους  Έλληνες να καμαρώνουν στο κέντρο της Αθήνας τον ανδριάντα του εθνικού μας ποιητή.

Φίλιππος Συνετός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *