Με τις διήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «ΟΥΓΟΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ» φέρνει για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο την μελέτη για το έργο του εθνικού ποιητή της Ιταλίας που γεννήθηκε στο νησί μας και παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος για το Διεθνές Συνέδριο για τον Ούγο Φώσκολο που σχεδιάζεται στη Ζάκυνθο τα επόμενα χρόνια, συγκεντρώνοντας μελετητές του ποιητή από όλο τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή όμως, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου που τα τελευταία χρόνια ενεργοποιήθηκε και κατόρθωσε να φέρει εις πέρας την ανοικοδόμηση της οικίας του ποιητή στην οδό Κ. Ξένου, υπογραμμίζουν την ανάγκη ο χώρος αυτός να ανοίξει για το κοινό, φιλοξενώντας – χωρίς άλλη καθυστέρηση- εκθέματα και συλλογές που θα φτάσουν στο νησί μας, μόλις εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την οποία έχει δεσμευτεί η ΠΙΝ.
Οι εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μια έκθεση βιβλίου που εγκαινιάζεται το βράδυ του Σαββάτου στο εσωτερικό της οικίας του Ούγο Φώσκολο και πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη πολιτιστική δράση που πραγματοποιείται μέσα στο κτήριο αλλά και ομιλίες για το έργο του ποιητή που θα γίνουν την Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το παρακάτω:
Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, στις7.00 μ.μ. εγκαίνια έκθεσης βιβλίων αναφορικά με το έργο του Ούγου Φώσκολου, από τον 18ο αιώνα έως τις ημέρες μας, στην “Οικία του Ποιητή” (Φωσκόλου και Κυριάκου Ξένου).
Η έκθεση βασίζεται σε υλικό του συλλέκτη Σπύρου Μυλωνά, που ευγενώς προσφέρεται για τις φετινές εκδηλώσεις.
Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018, στις 7.00 μ.μ. η Β΄ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση, με θέμα: “Ούγος Φώσκολος: Ξαναδιαβάζοντας το έργο του”, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζακύνθου, με ομιλητές:
– Francesca Fedi, Καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Πίζας, με θέμα: “Οι Τάφοι και οι Χάριτες : Ο Φώσκολος και μία ιδέα του “έθνους”, (I Sepolcri e Le Grazie : Foscolo e un’idea di “nazione”).-
–Φανή Καζαντζή, Oμότιμη Kαθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: “Οι Τάφοι: μεταφραστικές προσεγγίσεις από τον ελληνικό χώρο»
– Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Διευθυντής εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα: “Τελευταίες επιστολές του Γιάκοπο Όρτις : Οι μορφές του ρομαντικού έρωτα”
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό, δηλαδή κάθε χρόνο να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που θα αφορούν τον Φώσκολο και το έργο του, αλλά όχι αποκλειστικά καθώς μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα θέματα που αφορούν την ελληνο-ιταλική πνευματική ζωή με επίκεντρο μορφές συμβολικές όπως ο Φώσκολος, ο Κάλβος , ο Σολωμός-αλλά και –μια ευρύτερη γκάμα ζητημάτων που αφορούν την πνευματική ζωή του 18-19ου αιώνα. Στόχος και αυτής της εκδήλωσης είναι να παρουσιάζουμε μελέτες με σοβαρή εκλαΐκευση, δηλαδή τεκμηριωμένες μελέτες που μπορεί να τις παρακολουθήσει και κοινό που δεν έχει εξειδίκευση σε αυτά τα ζητήματα» ανέφερε μιλώντας στον –Ε- για τις εκδηλώσεις ο ιστορικός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου «Ούγος Φώσκολος» και ένας εκ των ομιλητών την Κυριακή, Δημήτρης Αρβανιτάκης.
Εν αναμονή για την λειτουργία της οικίας ως επισκέψιμος χώρος
Ο κ. Αρβανιτάκης αναφέρθηκε και σε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για το Σύλλογο που δεν είναι άλλο από την λειτουργίας της Οικίας Φώσκολο ως επισκέψιμος χώρος, αφού φιλοξενηθεί εκεί υλικό για τον ποιητή. Η χρηματοδότηση αυτής της ενέργειας αλλά και του εξοπλισμού που απαιτείται, αναμένεται να γίνει από την ΠΙΝ , η οποία όπως παρατηρεί ο κ. Αρβανιτάκης, ακόμη δεν έχει ανταποκριθεί στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.
«Τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει ιδιαίτερα. Το κτήριο ανήκει στην Περιφέρεια και υπάρχει μια συμφωνία με το Σύλλογο, στη βάση της οποίας η διαχείριση περνά στο Σωματείο μας για ένα μεγάλο διάστημα. Η κυριότητα όμως ανήκει στην ΠΙΝ, που έχει υποσχεθεί να χρηματοδοτήσει την έκθεση που θα φιλοξενηθεί. Αυτά έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως από την πλευρά του το Σωματείο έκανε και κάνει ότι μπορεί για να προωθήσει τα θέματα αυτά.
«:Έχουμε προωθήσει το λεπτομερές σχέδιο της έκθεση, έχουμε κάνει τις πρώτες επαφές με τα ιδρύματα που θα μας δώσουν υλικό πρωτότυπο ή σε αντίγραφα και έχουμε υποβάλει τον προϋπολογισμό στην ΠΙΝ. Εγκαίρως έχουμε έρθει σε επαφή με την ιταλική πρεσβεία και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας που έχει εκφράσει έντονο ενδιαφέρον. Η ιταλική πρεσβεία, υπό την αιγίδα της οποίας γίνεται και η προσεχής εκδήλωση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να μας στηρίξει . Ελπίζω πως κάποια στιγμή θα δείξουμε και εμείς και εννοώ την Περιφέρεια αντίστοιχο ενδιαφέρον και ετοιμότητα. Είναι κρίμα να ενδιαφέρονται περισσότερο οι Ιταλοί για κάτι που γίνεται στη χώρα μας και στο νησί μας και εμείς να μη δείχνουμε την ίδια ετοιμότητα» σημείωσε, καταλήγοντας:
«Προσπαθούμε ώστε αυτό το κτήριο να μην καταλήξει όπως άλλα , που έμειναν στον αέρα, χωρίς υποστήριξη και χωρίς λειτουργία. Το έργο της οικίας του Φώσκολο μπορεί να έχει εμφανές αποτέλεσμα στο χώρο του πολιτισμού, τουρισμού και στην αναβάθμιση της εικόνας της Ζακύνθου για την οποία λέμε πως ενδιαφερόμαστε».
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ