Πολιτισμός

Στην Οικία Φώσκολου η Ρ. Κράτσα – Προσπάθειες για τη δημιουργία του Μουσείου

Η κοινή προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Μουσείου στο χώρο της οικίας του Ποιητή Ούγκο Φώσκολο και τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν χθες το μεσημέρι τα μέλη της διοίκησης του Σωματείου με την νέα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου. Οι εκπρόσωποι της διοίκησης του Σωματείου ζήτησαν την συνεργασία και την συνδρομή της νέας Περιφερειάρχη, ενώ από την πλευρά της η κ. Κράτσα σημείωσε πως η Περιφέρεια είναι εταίρος στην προσπάθεια που γίνεται και πως το μουσείο αποτελεί αδιαμφισβήτητα προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας.

Την κ. Κράτσα υποδέχτηκαν και ξενάγησαν στο χώρο ο Πρόεδρος του Σωματείου Φίλιππος Συνετός, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγώνας η γραμματέας Έρρικα Μελίτα καθώς και μέλη του Σωματείου που εξέφρασαν την αγωνία τους ώστε η Οικία του ποιητή να αποκτήσει πολύ σύντομα «ζωή» και να αποτελέσει μόνιμα επισκέψιμο χώρο ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό της Ζακύνθου.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου δεν έκρυψαν και την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις από την πλευρά της απερχόμενης διοίκησης της Περιφέρειας, δεν προχώρησε το έργο του εξοπλισμού του Μουσείου, ενώ παραμένουν βασικές ελλείψεις που αφορούν κυρίως το σύστημα ασφάλειας και συναγερμού. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστούν μέσω δωρεών αντικείμενα και γενικότερα εκθέματα όπως έντυπα, προσωπογραφίες που έχουν σχέση με τον ποιητή αλλά και στην διοργάνωση της τρίτης κατά σειρά επιστημονικής συνάντησης που πραγματοποιείται για τον ποιητή στη Ζάκυνθο με πρωτοβουλία του Σωματείου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ειδική μνεία από τους εκπροσώπους του Σωματείου έγινε και στο σπουδαίο γλυπτό που σήμερα κοσμεί το πεζοδρόμιο έξω από την οικία και αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για τον Ποιητή και το σπίτι του: Πρόκειται για το Γλυπτό του Ι. Βιτσάρη “Θρηνούν Πνεύμα” το οποίο χρειάζεται συντήρηση και αποκατάσταση. Οι απαιτούμενες όμως παρεμβάσεις στο δεύτερο πιο σημαντικό γλυπτό που βρίσκεται στο νησί μας, βρίσκουν “ανάχωμα” στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως για τις εργασίες συντήρησης από την στιγμή που το γλυπτό έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο.

Η νέα Περιφερειάρχης από την πλευρά της, τόνισε την ανάγκη μιας αγαστής συνεργασίας στο πλαίσιο της σύμβασης που έχει ήδη υπογραφεί και προβλέπει την σύσταση μιας Επιτροπής που θα έχει την ευθύνη της οικίας με την συμμετοχή της ΠΙΝ, του Δήμου αλλά και του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Αναγνώρισε πως η διαχείριση της οικίας βρίσκεται αναμφισβήτητα στα “χέρια” του Σωματείου και υπογράμμισε την ανάγκη να εκπονηθεί μια μουσειολογική μελέτη που θα περιγράφει με λεπτομέρεια την μορφή και την λειτουργία του Μουσείου, καθώς και τις παρεμβάσεις και τις προμήθειες για την διαμόρφωση του χώρου. Αυτό που τονίστηκε από την ίδια είναι η ανάγκη να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι δυνατότητες που παρέχουν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα. Μάλιστα σημείωσε πως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αυτό το διάστημα «τρέχει προγράμματα» που αφορούν έργα και δράσεις στον τομέα του πολιτισμού και κάλεσε τους εκπροσώπους του Σωματείου να ενημερωθούν και να τα αξιοποιήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού τις επόμενες ημέρες η κ. Κράτσα και για το έργο στα Στροφάδια

Τέλος, η κ. Κράτσα προανήγγειλε την συνάντηση της τις επόμενες ημέρες με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη με σκοπό να συζητηθούν τα έργα τα οποία πραγματοποιούνται στην ΠΙΝ με την σύμπραξη της Περιφέρειας με το Υπουργείου και είναι τα έργα στο Αχίλλειον της Κέρκυρας αλλά και το μεγάλο έργο στα Στροφάδια.

Στόχος της είναι να ενημερώσει την Υπουργό και για το γλυπτό του Ιωάννη Βιτσάρη που πρέπει να συντηρηθεί άμεσα.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

One Response

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *