Πολιτισμός

Ο Γ. Ζώρας μιλά στον ΕΡΜΗ για το Φώσκολο και τους επαναστατημένους Έλληνες του 1821

Η εκδήλωση «Ο Ούγος Φώσκολος και οι Έλληνες» θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής και ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων και μεταξύ των λαμπρών ομιλητών θα είναι και ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Ζώρας.

Ο Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Ζώρας

Αντικείμενο της διάλεξής του είναι «Ο Ugo Foscolo, επίδοξος αγωνιστής του 1821» ή με άλλα λόγια η επιθυμία του σπουδαίου ελληνο-ιταλού ποιητή να συμμετέχει ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση και να συνδράμει στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, όπως έκανε και ξανά με το στράτευμα του Ναπολέοντα, ενάντια στον αυστριακό ζυγό!

Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος ιταλικής γλώσσας και φιλολογίας Γεράσιμος Ζώρας μίλησε στο ραδιόφωνο του -Ε- για τους βασικούς άξονες της διάλεξης του, ευχαριστώντας δημόσια τη διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος» που διοργανώνει την Γ΄ Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση και μνημονεύοντας τον Νίκο Λαλώτη και το όραμα του για την ανακατασκευή της οικίας του Φώσκολο στην καρδιά της πόλης της Ζακύνθου.

«Ο Ugo Foscolo πέρα από έναν από τους σημαντικότερους ποιητές του 1800, στην Ιταλία αλλά και στον διεθνή χώρο, ήταν και αγωνιστής! Είχε πολεμήσει εναντίον των αυστριακών και είχε νιώσει τον αυστριακό ζυγό και αυτός ήταν και ο λόγος που θέλησε τον Απρίλιο του 1824 να έρθει για να πολεμήσει στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων.

Μάλιστα έστειλε μια επιστολή σε έναν από τους πολιτικούς αρχηγούς της Επανάστασης, εικάζεται τον Ορλάνδο, που ζητά να πολεμήσει στο πλευρό των αγωνιζόμενων Ελλήνων, αρκεί να του δίνονταν τα προνόμια των Ελλήνων πολιτών, απεμπολώντας τα προνόμια του πολίτη της Ιονίου Πολιτείας αλλά τα προνόμια που είχε ως μετανάστης στην Αγγλία» σημείωσε ο Καθηγητής, τονίζοντας πως ο ποιητής γνώριζε πολύ καλά και την πολεμική τέχνη, για την οποία μάλιστα είχε γράψει και εγχειρίδιο!

Η επιστολή του Foscolo δυστυχώς ποτέ δεν έλαβε απάντηση και η επιθυμία του δεν εισακούστηκε, ενώ δύο χρόνια αργότερα επιθυμεί να επιστρέψει στη Ζάκυνθο και με μια ακόμη επιστολή σε φιλικά του πρόσωπα στο νησί ζητά να βρεθεί ένα ακίνητο, κατά πάσα πιθανότητα στο Αργάσι για τον επαναπατρισμό του.

«Δυστυχώς όπως έγραψε μόνο ο θάνατος θα ανέκοπτε την επιθυμία του, όπως και τελικά έγινε» σημείωσε ο κ. Ζώρας, φωτίζοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια.

Το ίδιο διάστημα που ο Foscolo συνέταξε και έστειλε την επιστολή του, είχε χάσει την ζωή του πολεμώντας στο Μεσολόγγι ένας ακόμη σπουδαίος ρομαντικός ποιητής που ύμνησε την Επανάσταση ο Λόρδος Μπάιρον!

«Μπορεί ο Foscolo να παρακινήθηκε από το γεγονός ότι ένας μείζων ρομαντικός ποιητής ο Μπάιρον ήρθε να πολεμήσει στην Επανάσταση και ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα. Ως Έλληνας κατά το ήμισυ το θεωρούσε υποχρέωση του. Επιπλέον, μέσα στο ρομαντικό και νεοκλασικό πνεύμα της εποχής, η Ελλάδα, η αρχαιότητα και οι αγώνες ήταν σύμβολα για τους ποιητές” ανέφερε ακόμη.

Η επιστολή που συνέταξε ο ποιητής ήταν γραμμένη στην ελληνική γλώσσα και μάλιστα στη δημοτική και αυτό είναι ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο.

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Τα παραπάνω μαζί με άλλα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της σχέσης του ποιητή με την Ελλάδα και τους Έλληνες, θα αναδειχθούν στην διεθνή επιστημονική συνάντηση στην οποία θα μιλήσουν ακόμη – Η Francesca Sensini, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας και Λογοτεχνίας του πανεπιστημίου της Νίκαιας (Γαλλία) με θέμα «Ο Φώσκολος επεμβαίνει από το Λονδίνο σε βοήθεια των Ελλήνων. Το ζήτημα της Πάργας».

Η Μαριέττα Μινώτου, Λέκτορας Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογία του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Ιωάννης Φίλανδρος, Ιστορικός με θέμα: «Η συμβολή της Μαριέττας Γιαννοπούλου-Μινώτου και του Σπύρου Μινώτου στην ανάδειξη του Ugo Foscolo με αφορμή τους εορτασμούς της εκατονταετηρίδας από το θάνατό του στη Ζάκυνθο το 1927».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τιμηθούν από τον φορέα, οι δωρητές του υπό σύσταση Μουσείου για τον Ούγο Φώσκολο.

Μαριλένα Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *