Συνέντευξη του Κυανοκίτρινου τεχνικού στη μεγάλη Ιταλική εφημερίδα Tuttosport
Συνέντευξη στην πασίγνωστη αθλητική Ιταλική εφημερίδα Tuttosport, παραχώρησε ο τεχνικός του ΑΠΣ Ζάκυνθος, Τζανλούκα Κολονέλο προσφάτως, με αφορμή φυσικά την εκπληκτική πορεία που πραγματοποιούν οι Κυανοκίτρινοι στο πρωτάθλημα της Ελληνικής Β’ Εθνικής. Ο «Ε» εξασφάλισε το συγκεκριμένο απόσπασμα και σας το μεταφέρει σε Ελληνική μετάφραση.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο 40χρονος τεχνικός στους συμπατριώτες του:
Tuttosport: Διάλεξε την Ελληνική Β’ Εθνική, μετά τη φυγή του απ’ την Μπόργκο α Μπουτζάνο (ομάδα δεύτερης Κατηγορίας της γειτονικής χώρας, με την οποία έζησε την πρώτη του εμπειρία σε πάγκο). Τζ. Κολονέλο: «Ήρθαν αρχικά σε επαφή μαζί μου ο Κάρλος Πίτσι. Μου άρεσε πολύ η ιδέα, πήρα το καράβι απ’ την Ανκόνα και πήγα στην Ελλάδα.», αναφέρει η εισαγωγή του κειμένου, πριν περάσουμε στο «κυρίως πιάτο».
Μας πήγαν στο Βόρειο όμιλο, παρότι γεωγραφικά ανήκουμε στο Νότο
Η πρώτη σκέψη του Τζανλούκα Κολονέλο απευθύνεται στη θάλασσα. Όχι γιατί του αρέσει- αυτή της Ζακύνθου άλλωστε μια χαρά είναι- αλλά γιατί απ’ τις διαθέσεις της, εξαρτάται η ποιότητα των μετακινήσεων. «Μας τοποθέτησαν στο Βόρειο όμιλο της Ελληνικής Β’ Εθνικής, παρότι είμαστε η μοναδική ομάδα που γεωγραφικά ανήκουμε στο Νότο. Το έκαναν θεωρώ για να ευνοήσουν τις ομάδες του Βόλου, που αμφότερες είναι ιδιαίτερα δυνατές. Η Νίκη στο δικό μας όμιλο και ο Ολυμπιακός στον άλλο. Αποτέλεσμα όλων αυτών; Ατελείωτα ταξίδια. Θα μπορούσαμε να πάμε μέσω πτήσης μέχρι και την Αθήνα αλλά το κόστος είναι μεγάλο. Έτσι λοιπόν μπαίνουμε μέσα σε ένα πούλμαν, παίρνουμε το καράβι και πάμε ως την Κυλλήνη και από εκεί ξεκινάμε για τον εκάστοτε προορισμό μας. Μια ώρα και ένα τέταρτο, η διάρκεια του ταξιδιού στη θάλασσα και ευτυχώς μέχρι τώρα είμαστε τυχεροί, αφού ο καιρός είναι σχετικά ήπιος. Ένα ταξίδι μας διαρκεί κατά μέσο όρο 10 με 13 ώρες. Μετά το κάθε παιχνίδι γευματίζουμε και αναχωρούμε για να επιστρέψουμε στη βάση μας. Ταξιδεύουμε όλη τη νύχτα για να φτάσουμε μέχρι και την Κυλλήνη στις 08.00 το πρωί. Κοιμόμαστε στο πούλμαν, αφού το προηγούμενο βράδυ έχουμε διανυκτερεύσει στο ξενοδοχείο.».
Σοκ η απόλυση μου απ’ την Μπόργκο α Μποτζάνο…
Ο Τζανλούκα Κολονέλο διάλεξε την Ελληνική Β’ Εθνική, αφού πρώτα απολύθηκε από την Μπόργκο α Μπουτζιάνο τον Δεκέμβρη του 2011, στην πρώτη του προπονητική εμπειρία. «Τα είχαμε πάει πολύ καλά μέχρι και την 7η αγωνιστική. Εκείνη την Κυριακή είχαμε χάσει 3-2 εντός έδρας απ’ την πρωτοπόρο Σαν Μαρίνο. Την επόμενη ημέρα με απέλυσαν χωρίς καν να επικοινωνήσουν μαζί μου. Ο Πρόεδρος δεν εμφανίστηκε πουθενά. Ήταν ένα πραγματικό σοκ για όλους μας. Μετά την απόλυση μου ήρθαν και οι μεταγραφικές ενισχύσεις.».
Η Ζάκυνθος ήταν… το τυχερό μου!
Το προηγούμενο καλοκαίρι έρχεται η κλήση απ’ την Ελλάδα. «Ήρθαν σε επαφή μαζί μου ο Κάρλος Πίτσι που τον είχα γνωρίσει στο Σαν Μπενεντέτο. Μου άρεσε η ιδέα, μπήκα στο αυτοκίνητο, πήρα το καράβι απ’ την Ανκόνα και ήρθα. Αναχωρεί για να αναλάβει το Βύζαντα Μεγάρων αλλά στην πορεία βρίσκεται στον πάγκο της Ζακύνθου. «Φτάνω στην Ελλάδα και περιμένω 4 ημέρες. Στο μεταξύ με καλεί η νεοφώτιστη στην κατηγορία Ζάκυνθος. Το πρώτο που με εντυπωσίασε ήταν η ομορφιά του νησιού και η θετική αύρα που εισέπραξα από τους κατοίκους του νησιού. Φαίνεται πως η ομάδα αυτή ήταν το τυχερό μου. Ο Βύζας είναι τελευταίος στον άλλο όμιλο.».
Δύσκολα τα πράγματα στην αρχή αλλά υπήρχε θέληση και ενθουσιασμός
Η ομάδα του Κολονέλο είναι η μεγάλη έκπληξη. Για τους περισσότερους ήταν το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. Αντίθετα όμως βρίσκεται κοντά στην ζώνη των πλέϊ-οφ ανόδου, ανίκανη να φέρει ισοπαλία, με 6 νίκες και 5 ήττες: «Είχαν κάποιο δίκιο όσοι μας θεωρούσαν φαβορί για υποβιβασμό. Υπήρχε έλλειψη οργάνωσης, η ομάδα ήταν σχεδόν ερασιτεχνική και δεν είχε ούτε καν γραφείο. Στην αρχή τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα αλλά υπήρχε ενθουσιασμός και θέληση.»
Βλέποντας την ομάδα, είναι σαν να βλέπεις παιχνίδι playstation
Οι ποδοσφαιριστές ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες του τεχνικού τιμ (του γυμναστή Πάριντε Λάλι και του Προπονητή τερματοφυλάκων Πάολο Φότι). Τα αποτελέσματα βοήθησαν για όλα τα υπόλοιπα. «Εκπλήσσουμε με τη μέχρι τώρα πορεία μας και έχουμε ήδη περάσει στην Ιστορία. Καμιά ομάδα στη Β’ Εθνική, δεν είχε 5 συνεχόμενες νίκες στην έδρα της. Δεν προστατευόμαστε όμως καθόλου απ’ την διαιτησία εκτός έδρας. Το επίπεδο γενικά δεν είναι άριστο, λείπει η οργάνωση. Σαν καλός Ιταλός έχω συνεισφέρει σε αυτό και η ομάδα το έχει καταλάβει. Όλοι κάνουν το ντεμπούτο τους σε αυτή την κατηγορία, Υπάρχει ένα όμορφο feeling για την ομάδα. Βλέποντας τη Ζάκυνθο να αγωνίζεται, είναι σαν να βλέπεις ένα παιχνίδι playstation».
Απίστευτο… το πόσο αλλάξαμε απ’ το καλοκαίρι και μετά
Η ευκαιρία που μας έχει παρουσιαστεί είναι ιδιαίτερα δελεαστική για να την ξοδέψεις. Οι πρώτες τέσσερις ομάδες της βαθμολογίας απ’ τον κάθε όμιλο, πάνε στα πλέϊ-οφ και οι τρεις που θα προκύψουν ανεβαίνουν στην Α’ Εθνική. «Υπάρχει απίστευτος ενθουσιασμός. Στο στάδιο έρχεται 2.000 κόσμος. Μας έχει δείξει ήδη δύο φορές η τηλεόραση και την Παρασκευή μας ξαναδείχνει, όπου παίζουμε με τον Αιγινιακό. Βέβαια όταν κερδίζεις είσαι ένας ήρωας αλλά όλοι λένε ότι η ομάδα θα μπορούσε να ήταν και τελευταία στη βαθμολογία, εάν δεν ήμουν εγώ. Πάντως είναι απίστευτο το πόσο αλλάξαμε απ’ το περασμένο καλοκαίρι.»
Θέλω να πάω στην Α’ Εθνική είτε με τη Ζάκυνθο, είτε με κάποια άλλη ομάδα!
Μιλώντας με σεβασμό για το νησί, μετά τον Ούγκο Φόσκολο, ένας άλλος Ιταλός μας κάνει να ξαναμιλήσουμε για τον τόπο που γνωρίζαμε ως Ζάντε ή Ζάκυνθος: «Από εδώ πέρασαν οι Βενετσιάνοι. Μάλιστα η κεντρική πλατεία ονομάζεται Άγιος Μάρκος. Όλα είναι υπέροχα. Φανταστικές παραλίες, εγκάρδιος κόσμος… παρότι η χώρα μαστίζεται από οικονομική κρίση. Εξαιρετικό και το φαγητό, παρότι δεν υπάρχει πολύ ψάρι, το οποίο το βρίσκεις ακριβά εδώ. Είμαι πολύ καλά εδώ. Το συμβόλαιο μου λήγει τον Ιούλιο και ήδη μου έχουν ζητήσει να το επεκτείνω μέχρι και το 2016. Εγώ θέλω να πάω στην Α’ Εθνική και γι’ αυτό κάνω σεμινάρια για το Ουέφα Προ στο Κονβερτσάνο. Είτε θα ανέβω με τη Ζάκυνθο ή με κάποιες άλλες ομάδες. Ήδη έχω δεχτεί δύο προτάσεις απ’ το εξωτερικό. Σε ότι αφορά την πρώην ομάδα μου, Μπόργκο α Μπουτζιάνο; Είμαστε πια πολύ μακριά.»
Επιμέλεια θέματος- μετάφραση: Σωκράτης Λειβαδάς