Πολιτισμός

Η 1η “Ανοιχτή Εξωτερική Βιβλιοθήκη” λειτουργεί στο Γύρι!

Mε πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντών και με την στήριξη ιδιωτών

Με τον πιο θερμό και όμορφο τρόπο το Γύρι «υποδέχτηκε» την 1η «Ανοιχτή Εξωτερική Βιβλιοθήκη» που λειτουργεί πλέον στο χωριό, με πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντών Ζακύνθου και με την στήριξη ιδιωτών, εκδοτών, συγγραφέων, βιβλιοπωλών κτλ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομάδας Εθελοντών δωρίζονταν βιβλία, περιοδικά αλλά και σχολικά βοηθήματα.

Την περασμένη Κυριακή, στο πλάτωμα της Εκκλησίας του χωριού έγιναν τα …εγκαίνια αυτής της υπαίθριας δανειστικής βιβλιοθήκης, που αποτελεί το πρώτο βήμα για μια σειρά από αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλα χωριά του νησιού μας.

Η ιδέα της Ομάδας Εθελοντών Ζακύνθου, που από την πρώτη στιγμή της σύστασής της έχει δώσει δείγματα προσφοράς, στηρίχθηκε σε μια ανάλογη πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει εθελοντές στην Κίμωλο:

Σε μπαούλα και ξύλινες πιατοθήκες, βαμμένα στο αιγαιοπελαγίτικο λευκό, οι εθελοντές από την Κίμωλο σε συνεργασία με το Δήμο, «έστησαν» μια υπαίθρια Βιβλιοθήκη στην κεντρική πλατεία του νησιού, προσελκύοντας ντόπιους αλλά και επισκέπτες.

Η Ομάδα Εθελοντών Ζακύνθου ακολούθησε ανάλογο δρόμο:

Χρησιμοποιώντας ξύλα, κατασκεύασε όμορφα ευρύχωρα ντουλάπια με ράφια και τα γέμισε με βιβλία που συγκεντρώθηκαν από δωρεές. Ο υπεύθυνος της ομάδας Διονύσης Νικολόπουλος, αλλά και κάθε ένα από τα μέλη της Ομάδας ξεχωριστά , αναζήτησαν δωρεές από συμπολίτες μας, από φορείς, από εκδότες, επαγγελματίες και συγγραφείς με σκοπό να γεμίσει όχι μόνο η Βιβλιοθήκη στο Γύρι αλλά και οι υπόλοιπες Βιβλιοθήκες που θα κατασκευαστούν και θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες. Η αρχή έγινε από το ορεινό και πανέμορφο Γύρι, με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που όμως αγκάλιασαν και αναγνώρισαν αυτή την πρωτοβουλία.

Όπως περιγράφει ο κ. Νικολόπουλος στην επίσημη σελίδα της Ομάδας Εθελοντών:

«Ο παπάς του χωριού τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό. Φάγαμε, ήπιαμε, τραγουδήσαμε, χορέψαμε!

Θερμά σας ευχαριστούμε για όλα! Είχαμε τραγούδια από την χορωδία Ζακύνθου Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ, χορούς από Πολιτιστικό σύλλογο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΤΕΛΑΟΣ και Πολιτιστικό Σύλλογο ΤΟ ΚΟΥΚΕΣΙ.

Δώρισε το βιβλίο της η κ. Μαρία Φλωρεντίνου, ο κ. Ντένης Μαλαπέτσας, ο Γιάννης Δεμέτης. Πολύ ωραία επίκαιρα ιστορικά στοιχεία για το Γύρι είπαν παλιοί κάτοικοι του χωριού όπως και η κ. Κατερίνα Δεμέτη.

Διαβάστηκαν παραμύθια, και είδαμε παλιές φωτογραφίες από αρχείο που διατηρούσαν κάτοικοι του Γυρίου.

Μαζί μας ήταν και ο Πρόεδρος του χωριού Στάθης Γιακουμέλος. Τα βιβλία που ήρθαν στο χωριό, παρά πολλά, πάνω από τις προσδοκίες μας.

Εμείς, σαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΖΑΚΎΝΘΟΥ χαρίσαμε την βιβλιοθήκη και περίπου 80 Βιβλία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους για την συμμετοχή στα εγκαίνια της 1ης μας βιβλιοθήκης» ανέφερε.

Το σκεπτικό της Ομάδας, όπως περιγράφουν τα μέλη της, είναι να δώσουν τη γνώση και τη ψυχαγωγία που προσφέρει το διάβασμα στους κατοίκους ενός μικρού παραδοσιακού χωριού. «Ο κάθε κάτοικος μπορεί να βγει από το σπίτι του, να πάει εκεί που είναι τοποθετημένη η βιβλιοθήκη (σε κεντρικό εξωτερικό σημείο), να ανοίξει την βιβλιοθήκη και να δανειστεί το βιβλίο της αρεσκείας του και να το διαβάσει. Μετά το επιστρέφει και παίρνει άλλο. Η μπορεί να φέρει και ένα άλλο από την βιβλιοθήκη του σπιτιού του ώστε να στελεχώσει αυτή που θα τοποθετήσουμε!» αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομάδας.

Εμείς να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία και καλά διαβάσματα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *