Πολιτισμός

Η Ζακυνθινή ομιλία “Το Σκαρτσοφόλι” στο θέατρο ΠΑΝΘΕΟ της Πάτρας

Στη Ζάκυνθο υπάρχει ένα μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο είδος Λαϊκού θεάτρου οι γνωστές (ομιλίες). Γραμμές σε δεκαπεντασύλλαβο από λαϊκούς ποιητές. Λαϊκοί θεατρίνοι έδιναν υπαίθριες παραστάσεις κατά την περίοδο του ζακυνθινού καρναβαλιού. Το πλέον χαρακτηριστικό έργο αυτού του ζακυνθινού λαϊκού θεάτρου ο «Χάσης» του Δημητρίου Γουζέλη γραμμένο το έτος 1794, είναι μία ζακυνθινή ηθογραφική σάτιρα.

Το σκαρτσοφόλι (προικοσύμφωνο που υπέγραφαν οι οικογένειες του γαμπρού και της νύφης πριν το γάμο και περιείχε με λεπτομέρεια τα προικιά της νύφης). Είναι και αυτό μία ηθογραφία, βασισμένο επάνω σε ένα πραγματικό σκαρτσοφόλι του έτους 1679 γραμμένο μέσα στο μοναστήρι της Παναγίας της Αναφωνήτριας, από τον τότε παπά Αγαθάγγελο.

Το έργο αυτό γράφτηκε από τον Νικόλαο Πέττα στις αρχές του έτους 2018 και με τρόπο άλλοτε κωμικό και άλλοτε σοβαρό περιγράφει κοινωνικές συνθήκες ήθη και έθιμα εκείνης της εποχής.

Κυρίως αναφέρεται στην δεινή κοινωνική θέση της γυναίκας. Επειδή το καρναβάλι της Πάτρας θεωρείται και είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό δρώμενο των αποκριών, επειδή και οι ζακυνθινές ομιλίες παίζονταν την ίδια περίοδο του ζακυνθινού καρναβαλιού, η θεατρική ομάδα Αγ. Δημητρίου Ζακύνθου σε συνεργασία με την καρναβαλική επιτροπή Πάτρας και με την συνδρομή του συλλόγου ζακυνθινών Πάτρας,  το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 8.30 μμ. στο θέατρο Πάνθεο παρουσιάζει την «ομιλία» του Νίκου Πέττα «το Σκαρτσοφόλι» με ελεύθερη είσοδο.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *