10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1827 – 192 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πνευματικός κόσμος της Ζακύνθου και δεκάδες συμπολίτες μας τιμούν την 192η επέτειο από το θάνατο του ποιητή, Νικολάου Ούγου Φώσκολου στη μακρινή Αγγλία στις 10 Σεπτεμβρίου του 1827.
Το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε η τρίτη διεθνής επιστημονική συνάντηση με θέμα “Ο Φώσκολος και οι Έλληνες” με ομιλητές τους πανεπιστημιακούς Γεράσιμο Ζώρα, Francesca Sensini, Μαριέττα Μινώτου και τον ιστορικό Ιωάννη Φίλανδρο.
O δύο πρώτοι ανέλυσαν σημαντικές πτυχές από τη δράση του ποιητή σε σχέση με το ανατολικό ζήτημα της εποχής και τους επαναστατημένους Έλληνες και οι δύο τελευταίοι παρουσίασαν στοιχεία από το αρχείο του ζεύγους Μινώτου και των προσπαθειών τους να αναδείξουν την ελληνική πλευρά του ποιητή κατά την διάρκεια του εορτασμού της μνήμης του, το 1927.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλιππος Συνετός μίλησε για την πορεία της διαμόρφωσης της Οικίας του ποιητή σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο και εκ μέρους του Δ.Σ. βράβευσε τους επτά πρώτους δωρητές του υπό σύσταση Μουσείου.
Πρόκειται για την κα Λένα Καρρέρ – Κριεζή, Μαρία Ρουσέα Μπάρμπα, Νίκη Γούλιαρη του Ιωάννη, Διονύση Σέρρα του Ιωάννη, Νίκο Μητσάκη του Γεωργίου, Γενναίο Χρυσικόπουλο του Κων/νου και Διονύση Σκλήβα του Αγγέλου.
“Με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του Δήμου προσδοκούμε τον επόμενο χρόνο να έχουμε θεσμοθετήσει την επισκεψιμότητα στο χώρο που φέτος ζήτησαν να γνωρίσουν χιλιάδες ξένοι και Έλληνες επισκέπτες” είπε ο κ. Φ. Συνετός.
Η ανακατασκευή της Οικίας Φώσκολου στο κέντρο της πόλης έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κύκλων της ευρωπαϊκής διανόησης και έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού και αναφορών από ξένα ελληνικά ΜΜΕ.
H εναρκτήρια oμιλία του κ. Φιλ. Συνετού
Σας καλωσορίζουμε στην τρίτη διεθνή επιστημονική συνάντηση που κάνουμε για τρίτη συνεχή χρονιά στη Ζάκυνθο, με σκοπό να ενισχύσουμε την επιστημονική έρευνα για το έργο και τη ζωή του Ζακυνθινού ποιητή Ούγκο Φώσκολος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η συνάντηση αυτή έχει θεσμοθετηθεί να γίνεται κάθε Σεπτέμβρη, κι αυτό επειδή στις 10 Σεπτεμβρίου του 1827 ο ποιητής έφυγε από τη ζωή με ανεκπλήρωτο τον πόθο να επιστρέψει και να ζήσει τις τελευταίες του στιγμές στην ιδιαίτερη πατρίδα.
Γι αυτό σήμερα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην κα Φραντσέσκα Σενσίνι, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο sophia antipolis στη Νίκαια της Γαλλίας, στον κ. Γεράσιμο Ζώρα καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και από τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου μας, στην κα Μαριέττα Μινώτου Λέκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου και στον κ. Ιωάννη Φίλανδρο, ιστορικό.
Η φετινή ημερίδα συμπίπτει με την συμπλήρωση 10 ετών από την ίδρυση του σωματείου μας.
Στα 10 αυτά χρόνια καταφέραμε να ξαναχτιστεί το σπίτι του ποιητή, έτσι ακριβώς όπως υπήρξε αιώνες πριν και σήμερα να έχει μετατραπεί σε έναν από τους δημοφιλέστερους χώρου επίσκεψης στο κέντρο της πόλης για χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
66 χρόνια μετά τους σεισμούς του 1953, η ύπαρξη της Οικίας Φώσκολου στην πόλη μας και η σταδιακή της μετατροπή σε επισκέψιμο ιστορικό χώρο ικανοποιεί ένα ιστορικό χρέος που χρονολογείται από τα μέσα του 19ου αιώνα. Επιπλέον όμως σηματοδοτεί μια προσπάθεια να αναδειχθεί και να προβληθεί διεθνώς η ελληνική πτυχή της προσωπικότητας του ζακυνθινού ποιητή.
Ήδη το ενδιαφέρον για τα όσα κάνουμε για τον Ούγκο Φώσκολο εδώ στη Ζάκυνθο είναι σημαντικό, σε πολλούς κύκλους στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία.
Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ακόμα δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό και ελπίζουμε αυτό να γίνει στο εγγύς μέλλον.
Πρόθεση μας είναι σε συνεργασία με το Δήμο και την Περιφέρεια να ολοκληρώσουμε την μετατροπή της οικίας σε επισκέψιμο ιστορικό χώρο και από το επόμενο έτος να έχουμε θεσμοθετήσει ωράριο λειτουργίας και επισκεπτηρίου. Η επισκεψιμότητα του χώρου φέτος, κυρίως από πλευράς Ιταλών τουριστών, ήταν ανέλπιστα μεγάλη αλλά προς μεγάλη μας λύπη δεν είμαστε σε θέση να τους υποδεχθούμε, όπως θα θέλαμε.
Για το λόγο αυτό ευελπιστούμε να έχουμε τη συνεργασία και άλλων τοπικών φορέων, όπως των Ξενοδόχων, του Επιμελητήριου κλπ. και να αξιολογηθεί η προσπάθεια με τον αντίκτυπο που έχει ακόμα και στην οικονομική δραστηριότητα του νησιού.
Μέχρι σήμερα ότι έχετε δει να γίνεται στο χώρο της Οικίας Φώσκολου οφείλεται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Από την ημέρα που παραδόθηκε η χρήση της Οικίας στο σωματείο μας, έχουμε δεχθεί δωρεές από συμπολίτες μας, έργων τέχνης, βιβλίων, αντικειμένων αλλά και εξοπλισμού. Σήμερα θα ευχαριστήσουμε δημόσια τους πρώτους επτά δωρητές και θα ανακοινώσουμε τα ονόματα τους σε τελετή που θα γίνει με την ολοκλήρωση της επιστημονικής συνάντησης για να τους γνωρίζει η ζακυνθινή κοινωνία.
Με αυτό τον τρόπο ο Π.Σ.Ζ. “Ούγος Φώσκολος” που το 2009 ίδρυσαν 50 φιλοπρόοδοι ζακυνθινοί με επικεφαλής τους αείμνηστους Νίκο Λαλώτη και Διονύση Ζήβα, πορεύεται σε ένα δρόμο που δεν είναι πάντα στρωμένος με τριαντάφυλλα αλλά ακτινοβολεί από το πνεύμα και την παρακαταθήκη του μεγάλου ζακυνθινού ποιητή.
Και είμαστε βαθιά ικανοποιημένοι που δέκα χρόνια μετά, χάρη στην εργατικότητα των μελών του σωματείου μας, έχουμε ολοκληρώσει τους πιο σημαντικούς στόχους που θέσαμε.