Πολιτισμός

Η επισκεψιμότητα στην Οικία Φώσκολου και η άρνηση της Περιφέρειας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της!

Εκατοντάδες Ιταλοί και Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτονται καθημερινά την Οικία του Ποιητή Ούγου Φώσκολου στο κέντρο της Πόλης.

Με πρωτοβουλία του ομώνυμου Πολιτιστικού Συλλόγου ο χώρος ανοίγει από τις 11 έως τις 12 το πρωί και οι επισκέπτες θαυμάζουν την Οικία και τα εκθέματα, εντελώς δωρεάν. Σταδιακά προστίθενται εκθέματα στο εσωτερικό του και εξωραΐζεται ο περιβάλλον χώρος.

Το παρτέρι με το υπέροχο γλυπτό γέμισε λουλούδια και φυτά, τα γράμματα της πέτρινης κατασκευής βάφτηκαν χρυσά και ο χώρος καθαρίζεται τακτικά πλέον όπως αρμόζει στην ιστορία του.

Το χώρο έχουν ήδη επισκεφτεί πολλές διακεκριμένες προσωπικότητες καθώς και τηλεοπτικά συνεργεία με δημοσιογράφους.

Ωστόσο μια παράλειψη της Περιφέρειας Ιόνιων νησιών που παραχώρησε τη χρήση της Οικίας στον Πολιτιστικό Σύλλογος από την άνοιξη του 2017 προκαλεί εύλογους προβληματισμούς για την ασφάλεια του χώρου. Στο συμβόλαιο που υπέγραψαν οι δύο πλευρές υπήρχε ρήτρα για την εγκατάσταση από την Περιφέρεια σύγχρονων συστημάτων ασφαλείας.

Δυστυχώς 2.5 χρόνια μετά αυτό δεν έχει γίνει πράξη. Όπως επίσης δεν υπήρξε καμία ενέργεια συμπαράστασης στο έργο του σωματείου το οποίο βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις εισφορές των μελών του για όλα τα έργα που έχει κάνει.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος είχε υποσχεθεί στο Πολιτιστικό συνέδριο τη Λευκάδας το 2017, ότι μετά την ενίσχυση των Μουσείων Καποδίστρια στην Κέρκυρα και Σικελιανού στη Λευκάδα θα ακολουθούσε η προμήθεια επίπλων και αρχειακού υλικού για το Μουσείο Φώσκολου στη Ζάκυνθο.

Δυστυχώς από τότε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση δεν υπήρξε ενώ στενό συγγενικό πρόσωπο του κ. Γαλιατσάτου αποκάλυψε στους εκπροσώπους του Συλλόγου ότι υπήρξαν παρεμβάσεις από τη Ζάκυνθο για να μην γίνει πράξη η πρόθεσή αυτή.

Είναι προφανές ότι υπάρχουν ορισμένοι κύκλοι στη Ζάκυνθο και στην απερχόμενη περιφερειακή αρχή που δεν ήθελαν ή δεν θέλουν την μετεξέλιξη της οικίας Φώσκολου σε επισκέψιμο ιστορικό τόπο.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Νικόλαος Ούγος Φώσκολος τιμάται ως εθνικός ποιητής της Ιταλίας, υπήρξε όμως Έλληνας και την ελληνικότητά του την εξέφραζε με πολλούς τρόπους στην διάρκεια της πολυθρύλητης ζωής του, από το 1778 που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο ως το 1827 που πέθανε στο Λονδίνο. Τον είχαν δε τιμήσει τόσο Διονύσιος Σολωμός όσο και ο Ανδρέας Κάλβος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *