Πολιτισμός

Εκδήλωση του Συλλόγου Απανταχού Αποδήμων Ζακυνθίων – Αφιέρωμα στο Διον. Ρώμα

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Αποδήμων Ζακυνθίων «Ανδρέας Κάλβος» θα γίνει εκδήλωση στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο για να τιμηθεί ο Διονύσιος Ρώμας.

Η εκδήλωση θα γίνει το Σαββάτο 10 Αυγούστου στις 9 το βράδυ.

Ομιλητής θα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Ζακυνθίων και νυν Αντιπρόεδρος της Ένωσης Επτανησίων Γιάννης Πομόνης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει και μουσικοχορευτικό μέρος. Θα εμφανιστούν η χορωδία ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ, η μαντολινάτα της Λιθακιάς και το συγκρότημα ΥΑΚΙΝΘΗ.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το Δ. Ρώμα

Ο Διονύσιος Ρώμας ήταν Έλληνας, νομικός, διπλωμάτης, γενικός πρόξενος στο Μοριά και τη Ρούμελη για λογαριασμό της Βενετίας, πολιτικός, γερουσιαστής στα Επτάνησα, ευεργέτης του αγώνα του 1821 και Σύμβουλος της Επικρατείας στη νεοσύστατη Ελλάδα.

Ο Διονύσιος Ρώμας γεννήθηκε περίπου το 1771.

Γιος του Γεωργίου και της Διαμαντίνας Καπνίση. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Ζάκυνθο όπου και τελείωσε τις δημόσιες σπουδές του. Στη συνέχεια έφυγε στην Πάδοβα όπου σπούδασε νομικά.

Το 1794 θα διαδεχθεί τον πατέρα του στη θέση του Γενικού Προξένου της Βενετίας στο Μωριά αλλά και στη Ρούμελη. Από αυτή τη θέση και από το μέρος του Μωριά που βρισκόταν του δόθηκε η ευκαιρία να συνδεθεί και να έχει σχέσεις με τους πλέον εξέχοντες προκρίτους, τον Νοταρά, τον Μαυρομιχάλη, τον Δεληγιάννη, τον Ζαΐμη, τον Λόντο αλλά και με πολλούς οπλαρχηγούς. Η πολιτική καριέρα του θα αρχίσει το 1803 όταν θα εκλεγεί μέλος της Συντακτικής Επιτροπής για την ψήφιση του Επτανησιακού Συντάγματος, ενώ τρία χρόνια αργότερα θα διοριστεί στη θέση του Πρύτανη της Κέρκυρας από την οποία θέση θα διαχειριστεί τις υποθέσεις των νησιών με παραδειγματική ευθύνη. Η πολιτική καριέρα του θα αρχίσει το 1803 όταν θα εκλεγεί μέλος της Συντακτικής Επιτροπής για την ψήφιση του Επτανησιακού Συντάγματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *