Πολιτισμός

Διάλεξη για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων από τον Καθηγητή Ξ. Μούσα απόψε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ο Καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μούσας θα βρίσκεται απόψε στο νησί μας και θα πραγματοποιήσει διάλεξη για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων στο Αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η διάλεξη θα γίνει στις 8 το βράδυ, ενώ το ίδιο πρωί, στις 11.30, ο Καθηγητής θα μιλήσει στην κεντρική αίθουσα του ΕΚΦΕ με ακροατήριο τους εκπαιδευτικούς. Η αποψινή εκδήλωση στο αμφιθέατρο είναι ανοιχτή για το κοινό ενώ η δράση αυτή υποστηρίζεται από την ΠΙΝ, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών και την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

Ο κ. Μούσας, είναι ένας από τους βασικούς συντελεστές του προγράμματος μελέτης και έρευνας γύρω από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Θυμίζουμε εδώ πως αντίγραφο του Μηχανισμού είχε εκτεθεί πριν από λίγο διάστημα στο Μουσείο Ζακύνθου και συγκέντρωσε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, διαβάζουμε σχετικά:

Ο μηχανισμός ο οποίος ανασύρθηκε από το βάθος της θάλασσας στα Αντικύθηρα, εδώ και περισσότερο από εκατό χρόνια, κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον κάθε είδους ερευνητών της αρχαιότητας. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα πλανητάριο, ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Η επιστημονική έρευνα προχωρούσε πολλές φορές στα σκοτεινά, αφήνοντας περιθώριο στη φαντασία, που δεν ήθελε και πολύ να ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Ότι πρόκειται για έναν μηχανισμό είναι σίγουρο, και μάλιστα για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας (2ος-1ος αιώνας π.Χ.), που δεν έχει παρόμοιό του στα 1.300 χρόνια που ακολουθούν. Είναι επίσης βέβαιο ότι σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.

Σε αυτά τα ερωτήματα έχουν προσπαθήσει επί δεκαετίες να απαντήσουν πολλοί μελετητές του Μηχανισμού, συνεπικουρούμενοι από την τεχνολογία της εποχής τους. Η διεθνής ομάδα που συγκροτήθηκε πρόσφατα για την εξ υπαρχής μελέτη του Μηχανισμού έχει ως εφόδια τις προγενέστερες μελέτες αλλά και τη μοναδική βοήθεια των πλέον καινοτόμων τεχνολογιών, οι οποίες υπόσχονται –και έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν– θεαματικά αποτελέσματα.

Η έρευνα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Leverhulme UK, ύστερα από πρόταση ερευνητών από τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η ομάδα αποτελείται από τον αστρονόμο Mike Edmunds και τον μαθηματικό Tony Freeth (Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ), τον αστρονόμο Ιωάννη Σειραδάκη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), τον αστρονόμο Ξενοφώντα Μουσά και τον φυσικό, ειδικευμένο στην ανάλυση ιστορικών αντικειμένων, Ιωάννη Μπιτσάκη (Πανεπιστήμιο Αθηνών), τη δρα χημικό Ελένη Μάγκου και την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Μαίρη Ζαφειροπούλου (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο). Τέλος, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης συμμετέχει ο φιλόλογος και παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας.

ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *