Πολιτισμός

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου: Τιμητική ημέρα μνήμης για το λόρδο Βύρωνα η 24η Μαΐου!

Το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση πήρε ομόφωνη απόφαση για να ορίσει ημέρα τιμής για το γνωστό φιλέλληνα λόρδο Βύρωνα.

Το θέμα εισηγήθηκε ο Δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και εκπαιδευτικός Αντώνης Ανδρεώλας ο οποίος διάβασε επιστολή που έλαβε από τον καθηγητή Dan Lentel του πανεπιστημίου του Cambridge.

Η σορός του λόρδου Βύρωνα έμεινε στη Ζάκυνθο για 20 ημέρες το έτος 1824 και ο κ. Ανδρεώλας ζήτησε να οριστεί η 24η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.

«Ο Βύρων δεν ήλθε ποτέ ζωντανός στο νησί μας και η σορός του ξεκίνησε από το Μεσολόγγι για να καταλήξει στην Αγγλία» είπε ο κ. Ανδρεώλας, ο οποίος συμπλήρωσε πως η πρέσβης της Μ. Βρετανίας που πρόσφατα ήταν στο νησί μας του εξέφρασε τα συγχαρητήριά της για την πρωτοβουλία.

Ακολουθεί η επιστολή του καθηγητή Dan Lentel που εστάλη στον κ. Ανδρεώλα:

Γεια σου Αντώνη. Εδώ όπως υποσχέθηκα είναι κάποια ύλη για να σε βοηθήσω στην υπόθεση ότι η 24η Μαΐου θα έπρεπε επίσημα να αναγνωριστεί σαν μια ημέρα τεράστιας σημασίας για όλους τους Ζακυνθινούς. Αυτό είναι επειδή η 24η Μαΐου 1824 ήταν η τελευταία ημέρα που παρέμεινε η σορός του Λόρδου Βύρωνα στη Ζάκυνθο και στην Ελλάδα.

Την επομένη 25η Μαΐου 1824 η σορός του Λόρδου Βύρωνα ανεχώρησε από την Ζάκυνθο με το πλοίο Φλόριντα με προορισμό το Λονδίνο. Παρακάτω παραθέτω τις σπουδαίες ημερομηνίες για το θέμα αυτό.

19 Απριλίου 1824: ο Λόρδος Βύρωνα πεθαίνει από πυρετό στο Μεσολόγγι

2 Μαΐου 1824: Η σορός του Λόρδου Βύρωνα επιβιβάζεται με προορισμό την Ζάκυνθο

4 Μαΐου 1824: Η σορός του Λόρδου Βύρωνα φθάνει στην Ζάκυνθο

24 Μαΐου 1824: Η τελευταία ημέρα παραμονής της σορού του Λόρδου Βύρωνα στη Ζάκυνθο

25 Μαΐου 1824 Η σορός του Λόρδου Βύρωνα αναχωρεί από την Ζάκυνθο για την Αγγλία

29 Ιουνίου 1824: Η σορός του Λόρδου Βύρωνα φθάνει στην Αγγλία επίσημα αναγνωρίζοντας την σπουδαιότητα της 24ης Μαΐου΄

Να προωθηθεί ένας τακτικός εορτασμός του Βύρωνα, των ποιητών όπου αυτός ενέπνευσε (όπως τον Διονύσιο Σολωμό πού έγραψε που έγραψε την ωδή εις τον Λόρδο Βύρωνα), το έθνος όπως αυτός εβοήθησε να ελευθερωθεί, και την μακρόχρονη φιλία των Ελλήνων και εκείνων οι οποίοι επιθυμούν να ήταν Έλληνες.

ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *