Πολιτισμός

Έκθεση Μουσείου Ζακύνθου: “Υφαίνοντας κόμβους στο χώρο και στο χρόνο”

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου εγκαινίασε την έκθεση: ”ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ. ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΟΜΒΟΥΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ”, που λειτουργεί στο Μουσείο Ζακύνθου, και η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 στις 7 το απόγευμα.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη συναυλία της χορωδίας του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Εύηχον» και τα παιδιά υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Παναγιώτας Παυγέλου χειροκροτήθηκαν θερμότατα για την άψογη εμφάνιση και ερμηνεία τους.

Αναφορικά με την έκθεση, πρόκειται για εικαστική εγκατάσταση της Μαρίας –Σμαράγδας Σκούρτα, που ήταν ενταγμένη στο πασχαλινό κλίμα με ειδική θεματική ενότητα σχετική με τη συλλογή των υφασμάτων του Μουσείου Ζακύνθου.

Μοτίβα από υφάσματα του 17ου και του 18ου αιώνα μετασκευάζουν καλλιτεχνικά τα πασχαλινά αυγά. Η έκθεση συμβάλλει στη δημιουργία ενός διαλόγου μεταξύ παρελθόντος και παρόντος που καταλήγει σε μια συνάντηση της σύγχρονης τέχνης με την παλαιότερη. Το έργο–εγκατάσταση της Μαρίας–Σμαράγδας Σκούρτα εντάσσεται σε μία τάση συνάντησης της Αρχαιολογίας με τη σύγχρονη καλλιτεχνική έκφραση: Ar(t)chaiologie. Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο εικαστικό προϊόν.

Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 30 Μαΐου 2019

Η Μαρία- Σμαράγδα Σκούρτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962, πραγματοποίησε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Ειδικεύτηκε στο Παρίσι, στην τεχνική της διαφάνειας της ρώσικης εικόνας, ενώ στην Ι. Μ. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, στο μετόχι του Ευαγγελισμού, εμβάθυνε στη ζωγραφική του Φ. Κόντογλου. Εδώ και 15 χρόνια, σε συνεργασία με το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, ασχολείται με τις Βυζαντινές Μεταγραφές Χειρογράφων Κειμένων. Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μερικές από αυτές είναι :

  1. «Βυζαντινές Μεταγραφές». Λάβρα του Κιέβου
  2. Έτος Ελλάδας –Ρωσίας. «Η τεχνική της διαφάνειας της Ρώσικης Εικόνας». Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
  3. Διεθνής Ημέρα Μουσείων. «Υποθετικές ανακατασκευές ιστορίας και μνήμης» στους εμβληματικούς αρχαιολογικούς τόπους του Μυστρά και της Μονεμβασιάς.
  4. Μεταγραφές από χειρόγραφα του Αγίου Όρους με θέμα «Ζωδιακός Κύκλος». Μπελλώνιο Μορφωτικό Ίδρυμα. Σαντορίνη 2018 Έκθεση «Πομπηία, Μεγεθύνσεις και Μεταμορφώσεις μετά την φωτιά» στο Mουσείο της Πόλεως των Αθηνών 2019 Έκθεση « Εικόνες που σκέπασε η λάβα» στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Δείτε φωτογραφίες:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *