Κοινωνία

Σπ. Γαλιατσάτος για τον τουρισμό: “Εμπαιγμός” η ΚΥΑ για τα δωμάτια καραντίνας

Ο περιφερειακός σύμβουλος και επί μακρόν πρόεδρος στο Σύλλογο Ξενοδόχων Σπ. Γαλιατσάτος για τον τουρισμό

Σαν «κινούμενη άμμο» περιέγραψε ο περιφερειακός σύμβουλος του συνδυασμού «ΑΝΑΣΑ» και επί μακρόν πρόεδρος στο Σύλλογο Ξενοδόχων της γειτονικής μας Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος, το έδαφος πάνω στο οποίο βαδίζουν οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου το φετινό καλοκαίρι και μιλώντας στον –Ε- άσκησε κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν.

Ειδική αναφορά έκανε στην τελευταία ΚΥΑ που εκδόθηκε για τα δωμάτια καραντίνας, ενώ τόνισε πως για 15 ημέρες οι επιχειρηματίες περίμεναν να μάθουν τι πρόκειται να γίνει με το προσωπικό που απασχολούσαν στις επιχειρήσεις τους. Σημειώνεται πως η σχετική ΚΥΑ για τους εποχικά εργαζόμενους δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες.

«Μέρα με την μέρα βλέπουμε την κατάσταση να χειροτερεύει. Βγήκε μια ΚΥΑ της κακιάς ώρας για τα δωμάτια και περιμέναμε 15 ημέρες την ΚΥΑ για το προσωπικό. Εφόσον δε βρέθηκαν τα ξενοδοχεία – καραντίνας που θα μπορούν να φιλοξενούν κρούσματα, αποφάσισαν τα κρούσματα να φιλοξενηθούν μέσα στα ίδια τα καταλύματα ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια! Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ξεσηκωμό» ανέφερε ο κ. Γαλιατσάτος.

Για τον προγραμματισμό των πτήσεων ανέφερε πως μεγάλες εταιρείες, όπως η TUI, με την οποία συνδέεται άμεσα ο τουρισμός στα Ιόνια Νησιά, συνεχώς καθυστερεί την έναρξη των προγραμμάτων της, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει μια «συνεχόμενη» πτήση που θα περνά από Ζάκυνθο και από Κεφαλονιά μεταφέροντας τουρίστες και προς τα δύο νησιά.

Ο κ. Γαλιατσάτος σχολίασε ακόμη πως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κύμα κρατήσεων για το 2021 γεγονός που αποδεικνύει πως η ζήτηση για την Ελλάδα αλλά και τα νησιά μας είναι μεγάλη, ωστόσο ουδείς μπορεί με σιγουριά να προβλέψει αν το επόμενο καλοκαίρι δε θα υπάρξουν προβλήματα από την πανδημία.

Το ζήτημα που ανέδειξε και από την πλευρά του ήταν αυτό της παντελούς έλλειψης ρευστότητας από την αγορά, υποστηρίζοντας πως πολύ σύντομα θα φανεί το αντίκτυπο σε οικονομίες που στηρίζονται στον τουρισμό, όπως είναι οι οικονομίες των νησιών της ΠΙΝ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως από τις τουριστικές επιχειρήσεις εξαρτώνται δεκάδες άλλες επιχειρήσεις.

Τέλος, για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε πως αναμένεται να υπάρχει ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο υπάρχει επιφυλακτικότητα. Αυτή την επιφυλακτικότητα αποδεικνύουν τηλεφωνήματα που γίνονται σε ξενοδοχεία, με τους Έλληνες τουρίστες να ρωτούν αν στο ίδιο ξενοδοχείο θα υπάρχουν και αφίξεις από το εξωτερικό. Επιπλέον, ελάχιστοι Έλληνες θα κάνουν διακοπές αφού ακόμη και αν έχουν χρήματα θα σκεφτούν πως θα τα βάλουν στην άκρη.

Της Μαριλένας Παπαδάτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *