Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα σε πολλούς κοινόχρηστους χώρους της Πόλης προκαλεί έντονο προβληματισμό και ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις από τους πολίτες. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και πλατείες έχει περιορίσει σημαντικά την ελεύθερη διέλευση των πεζών.
Παρά την ύπαρξη κανονιστικής απόφασης που καθορίζει τους όρους χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, η εφαρμογή της παραμένει ελλιπής. Οι έλεγχοι εμφανίζονται ανεπαρκείς ή ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, καταλαμβάνοντας μεγαλύτερες εκτάσεις από τις προβλεπόμενες.
Την ίδια στιγμή, το φαινόμενο της παράνομης στάθμευσης οχημάτων σε πλατείες, πεζόδρομους και πεζοδρόμια συνεχίζεται, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα προσβασιμότητας και ασφάλειας για πεζούς, ηλικιωμένους, γονείς με καρότσια και άτομα με αναπηρία.
Η κανονιστική
Ο κ. Σταύρος Κακολύρης, Δημοτικός Σύμβουλος, δήλωσε στον –Ε- αναφορικά με την ανεξέλεγκτη κατάληψη τραπεζοκαθισμάτων στην Πόλη:
«Δεν έχουμε κάποια εξέλιξη σχετικά με την κανονιστική. Αυτή την στιγμή τα πράγματα στο νησί μας είναι αρκετά δύσκολα. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν γεμίσει από καρέκλες και τραπέζια. Ο καθένας βγάζει ότι θέλει έξω στους δρόμους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Υπάρχουν πεζοδρόμια, τα οποία είναι αποκλειστικά για τους πεζούς, χωρίς εγκρίσεις και άδειες για τραπεζοκαθίσματα όπου σήμερα είναι κατειλημμένα. Πιο συγκεκριμένα, κάποιες επιχειρήσεις έχουν τοποθετήσει καρέκλες και τραπέζια σε αυτά.
Απ’όσο γνωρίζω δεν γίνονται έλεγχοι για άδειες στις επιχειρήσεις. Εγώ αυτό το θέμα το είχα θέσει σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημοτική Αρχή μου είχε απαντήσει ότι δεν είχε Δημοτική Αστυνομία».
Η παράνομη στάθμευση
Ο κ. Σ. Κακολύρης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης σε κοινόχρηστους χώρους:
«Υπάρχει πρόβλημα με τα μηχανάκια που είναι σταθμευμένα πάνω στα πεζοδρόμια. Επίσης κάτω από τις καμάρες στο Δημοτικό Θέατρο είναι παρκαρισμένα δεκάδες μηχανάκια καθώς και στην πλατεία Αγίου Μάρκου σε καθημερινή βάση. Η κατάσταση έχει ξεφύγει τελείως! Όλο αυτό που υπάρχει στην Πόλη τώρα, δεν εξυπηρετεί τους πολίτες της Ζακύνθου.
Θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να έρθει σε επικοινωνία με την Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και την Τροχαία, προκειμένου να βρεθούν τρόποι για να καταπολεμηθεί όλη αυτή η παρανομία.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι προβλήματα υπάρχουν με την στάθμευση και στην οδό Φιλικών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα σε αυτό τον δρόμο και στην δεξιά αλλά και στην αριστερή μεριά του δρόμου. Έτσι, οι οδηγοί εισέρχονται στα αντίθετα ρεύματα κυκλοφορίας, προκειμένου να περάσουν. Με αυτές τις συνθήκες αυξάνονται οι πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα στην συγκεκριμένη οδό».
ΟΛΓΑ ΓΚΟΥΣΚΟΥ