Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σ. Κουρής
Την αλλαγή της διαδικασίας για τη δακοκτονία στα νησιά μας για να είναι πιο αποτελεσματική, εξετάζουν οι αρμόδιοι, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον -Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής ο οποίος είπε ότι η διαδικασία μπορεί να γίνεται για δύο ή για τρία χρόνια και όχι για ένα όπως είναι τώρα.
“Στη Ζάκυνθο έχω έλθει αρκετές φορές και είδα παράγοντες και συλλόγους. Με απασχόλησε η δακοκτονία γιατί η Ζάκυνθος ήταν το μοναδικό νησί που δεν ολοκλήρωσε τη δακοκτονία. Θα προσπαθήσουμε από του χρόνου να κάνουμε διαγωνισμό για μεγαλύτερο διάστημα, δηλαδή για 2 ή 3 χρόνια” δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Σωτήρης Κουρής, ο οποίος μίλησε και για τα έργα στον αγροτικό τομέα με τις λιμνοδεξαμενές. Για το θέμα αυτό πήρε μέρος σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα της Αγροτικής Ανάπτυξης των Ιονίων Νήσων παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων με τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Ανάπτυξης από όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Αναγκαίες οι λιμνοδεξαμενές και οι ομβροδεξαμενές στα νησιά μας, δήλωσε ο κ. Κουρής
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της νησιωτικής Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων για την ανάπτυξη γεωργικών δραστηριοτήτων, και τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα υποδομής, όπως λιμνοδεξαμενές, ομβροδεξαμενες, αγροτικό οδικό δίκτυο, αλιευτικά καταφύγια, φυτική και ζωική προστασία, εκπαίδευση των αγροτών και κτηνοτρόφων, χαμηλή στήριξη στις βιοτεχνίες.
Ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
α) Να επισπευσθούν και στα Ιόνια Νησιά οι χρηματοδοτήσεις των παραγωγών και κτηνοτρόφων λόγω COVID-19,
β) Να διευκολυνθούν μέσω ΕΛΓΑ οι αιτήσεις των ελαιοκαλλιεργητών για την καταγραφή και αποζημίωση από τον καύσωνα του Μαΐου 2020, όπως θα γίνει και στις άλλες ελαιοπαραγωγές περιφέρειες,
γ) Να υπάρξει μεγαλύτερη χρονική ανοχή στις διαχειριστικές λειτουργίες υλοποίησης του leader και να δοθεί μεγαλύτερη υπερδέσμευση στην υλοποίηση των Ιδιωτικών επενδύσεων,
δ) Να στελεχωθούν οι Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό,
ε) Να γίνει ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυχρονισμού των Αλιευτικών καταφυγίων για τις νησιωτικές Περιφέρειες.
“Η συνάντηση με τον Υπουργό μας έδωσε την δυνατότητα να συζητήσουμε ουσιαστικά θέματα πρωτογενούς παραγωγής των Ιονίων Νήσων και να διεκδικήσουμε δυνατότητες για τους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς των νησιών μας, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες αλλά και να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο γιατί δυστυχώς τίποτα ουσιαστικό δεν βρήκαμε προγραμματισμένο. Μας εδόθη η δυνατότητα να ζητήσουμε περισσότερες παροχές και χρηματοδοτήσεις για τα νησιά μας ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2020-2025 όπως το έχουμε σχεδιάσει και το υλοποιούμε” δήλωσε ο κ. Κουρής.