Από σήμερα Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου, μέχρι και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζακύνθου παραλαμβάνει λευκές ποικιλίες σταφυλιών από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα.
Η παραλαβή γίνεται στο οινοποιείο του Συνεταιρισμού στα Λαζαρέτα, εκεί όπου ήδη έχουν παραληφθεί από τις 21 Αυγούστου οι πρώτες κόκκινες ποικιλίες για οινοποίηση.
Η συγκέντρωση φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι λόγω των επιπτώσεων που είχε στην παραγωγή η πρόσφατη κακοκαιρία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
«Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς από τις 21 Αυγούστου με τις κόκκινες ποικιλίες και συνεχίζουμε με τις λευκές μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 200 τόνοι και εκτιμούμε πως φέτος συνολικά δε θα ξεπεράσουν τους 400 με 500 τόνους» σημείωσε μιλώντας στην εφημερίδα μας ο υπεύθυνος του οινοποιείου Γιάννης Κλαμπάνης, θυμίζοντας πως κατά την περσινή περίοδο είχαν παραληφθεί περί τους 800 τόνους.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, υποχρεωτικά με την παράδοση των σταφυλιών θα δηλώνεται και ο 13ψήφιος κωδικός κάθε αμπελοτεμαχίου από την ΔΑΟΚ Ζακύνθου. Η μη ύπαρξη του συγκεκριμένου αριθμού κάνει αδύνατη τη σωστή εμπορία του κρασιού με άμεση επίπτωση στην τιμή των σταφυλιών. Η τιμή θα είναι διαφορετική για τα μέλη του συνεταιρισμού και τα μη μέλη του.
Το οινοποιείο
Η παράδοση του προϊόντος γίνεται στο Οινοποιείο του Συνεταιρισμού στα Λαζαρέτα σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στον ΕΑΣΖ.
Ο τελευταίος εκσυγχρονισμός του οινοποιείου έγινε το 2007. Σήμερα υπάρχουν στις εγκαταστάσεις οινοδεξαμενές χωρητικότητας 20000 εκατόλιτρων και εμφιαλωτήριο δυναμικότητας 10000 φιαλών ημερησίως.
Αναγκαία όμως παραμένει η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων, για την οποία πολλές φορές κατά το παρελθόν ο συνεταιρισμός είχε υποβάλει προτάσεις για χρηματοδότηση.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ