Ζάκυνθος

Ούτε ένα ευρώ για την αγροτική παραγωγή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα!

Την κατεύθυνση των  χρηματοδοτήσεων μέσα από το πρόγραμμα Leader του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηλίτευσε και από την πλευρά του μιλώντας στο ραδιόφωνο του -Ε- ο Διευθυντής της ΕΑΣΖ Πέτρος Βισβάρδης, ο οποίος έκανε γνωστό πως οι τρέχουσες δράσεις του προγράμματος, δεν προέβλεπαν την υποβολή προτάσεων από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς!

Το θέμα της διάθεσης των κονδυλίων μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ανέδειξε πρόσφατα σε δημοσίευμα η εφημερίδα μας, με αφορμή και  καταγγελίες που έγιναν στο δημοτικό συμβούλιο, από το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς  προτάσεις που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση από την ΣΑΖ για λογαριασμό του Δήμου Ζακυνθίων αφορούσαν δράσεις προβολής ή και πολιτισμού.

Ο κ. Βισβάρδης, έκανε γνωστό πως κατά το παρελθόν η ΕΑΣΖ έχει αξιοποιήσει κονδύλια του συγκεκριμένου προγράμματος, για σημαντικές δράσεις όπως είναι η αναβάθμιση του οινοποιείου, η προσπάθεια όμως υποβολής νέων προτάσεων έπεσε στο κενό.

Αξίζει να αναφέρουμε πως πρόθεση της τοπικής συνεταιριστικής οργάνωσης, ήταν να υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση δράσεων όπως η μετατροπή του οινοποιείου σε επισκέψιμο χώρο ώστε να υπάρχει και η προοπτική πώλησης των προϊόντων, καθώς και δράσεις που αφορούν το τυποποιητήριο λαδιού στο Τραγάκι.

Με δεδομένο ότι η υποβολή προτάσεων από τις συνεταιριστικές οργανώσεις δεν προβλέπεται μέσα από το πρόγραμμα Leader, ο κ. Βισβάρδης σχολίασε πως η στήριξη του πρωτογενούς τομέα που κάποιοι ευαγγελίζονται  το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη με ουσιαστική ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

«Κατά το παρελθόν έχουμε αξιοποιήσει χρήματα του προγράμματος για σημαντικές δράσεις, αλλά στην τωρινή μορφή του Leader δεν καταφέραμε να ενταχθούμε, παρά το γεγονός ότι υποβάλαμε πρόταση. Η απάντηση που πήραμε ήταν πως δεν προβλέπεται η ένταξη των συνεταιριστικών οργανώσεων, γεγονός που μας έκανε εντύπωση. Καταρχήν υποβάλαμε ένα διερευνητικό αίτημα, αλλά δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση και έτσι δεν μπορέσαμε να υποβάλουμε την πρόταση για παρεμβάσεις στο οινοποιείο, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επισκεψιμότητας» σημείωσε και συμπλήρωσε πως στόχος του προγράμματος, ήταν οι αγρότες να αναπτύξουν δραστηριότητες παράλληλες με αυτές της αγροτικής παραγωγής.

«Το κατά πόσο αυτός ο στόχος του προγράμματος υλοποιείται, νομίζω πως φαίνεται από τις ίδιες τις δράσεις που χρηματοδοτούνται. Ο κλάδος της Γεωργίας απαξιώθηκε για χρόνια και ακολούθησε μια αποεπένδυση στο χώρο της παραγωγής, την οποία τώρα πληρώνουμε. Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ποτέ δεν έτρεξε ένα πρόγραμμα που να αφορά την αγροτική οικονομία και παραγωγή και ποτέ δε δόθηκε ένα ευρώ! Τουλάχιστον προγράμματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα, θα έπρεπε να διατίθενται εκεί. Νομίζω πως είναι λάθος να μην υπάρχει στήριξη και τώρα, την περίοδο της κρίσής ο αγροτικός τομέας να θεωρείται  ως πυλώνας ανάπτυξης. Αυτό όμως συμβαίνει στη θεωρία, αφού δεν στηρίζονται βασικές παραγωγές όπως είναι το λάδι. Δεν βλέπω να ασκούνται πολιτικές στήριξης των προϊόντων ή των συνεταιρισμών και μάλλον συμβαίνει το αντίθετο» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Βισβάρδης, συμπληρώνοντας πως την ίδια στιγμή πολλοί νέοι άνθρωποι στρέφονται στην αγροτική παραγωγή, προκειμένου να βιοποριστούν λόγω της αυξημένης ανεργίας.

Τέλος, ανέφερε πως πέρα από την οικονομική ενίσχυση, η Πολιτεία θα μπορούσε να συμβάλει θεσμικά, με την στήριξη των προϊόντων, τον έλεγχο της αγοράς και τη διασφάλιση των αγροτών και της παραγωγής τους.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *