Ζάκυνθος

Νέες ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου

Νέα δεδομένα ισχύουν πλέον στις διατάξεις για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων στην πλατεία Αγίου Μάρκου και το μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή, είναι οι αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση να εφαρμοστούν στην πράξη και να μην έχουν την τύχη κανονιστικών που έμειναν στα χαρτιά.

Πιο συγκεκριμένα, το Δημοτικό Συμβούλιο, στην συνεδρίαση που έγινε πριν από  μία εβδομάδα στο Καταστάρι, ψήφισε την πρόταση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, βάση της οποίας οι κοινόχρηστοι χώροι που παραχωρούνται από το Δήμο σε επιχειρήσεις στην πλατεία Αγίου Μάρκου μειώνονται σε ποσοστό 25%, σε σχέση με το 35% που σήμερα ισχύει και βέβαια πολύ συχνά παραβιάζεται.

Το θέμα που αφορά την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων στην πλατεία Αγίου Μάρκου, είχε απασχολήσει την επιτροπή ποιότητας ζωής τον περασμένο Φλεβάρη και εκεί αναφέρθηκαν τα έντονα παράπονα που διατύπωσαν πολλοί πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στην Πόλη και την κατάληψη των κοινόχρηστων χώρων που έχει γίνει από εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα.

Ακόμη μια παράμετρος της απόφασης που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο, αφορά το γεγονός ότι πλέον ο αριθμός των τραπεζοκαθισμάτων που μπορεί να αναπτύξει μια επιχείρηση, δεν θα εξαρτάται από το είδος της  άδειας που έχει εκδώσει αλλά από το χώρο που έχει νοικιάσει από το Δήμο.

Αναλυτικότερα, η απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο προβλέπει ότι:

Στην πλατεία Αγ. Μάρκου επιτρέπεται παραχώρηση προς χρήση ποσοστού έως 25% της συνολικής επιφάνειας της πλατείας (μη περιλαμβανομένων των πεζοδρομίων) το οποίο κατανέμεται παράλληλα με την οικοδομική γραμμή ο δε χώρος κατάληψης για κάθε κατάστημα αντιστοιχεί στην πρόσοψη του και όχι σε ποσοστό και δεν εξαρτάται από την δυναμικότητα που περιγράφει η άδεια λειτουργίας.

Τα καταστήματα υποχρεούνται στη δημιουργία ενός τουλάχιστον νοητού διαδρόμου προσπέλασης στα τραπεζοκαθίσματα (οριζόντιου ή κάθετου προς την πρόσοψη) πλάτους 0,90 μ. για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία ή με Ειδικές Ανάγκες.

Επί της βόρειας πλευράς της πλατείας, όπου δεν υπάρχουν στοές επιτρέπεται η κατάληψη του κοινοχρήστου πεζοδρομίου σε ποσοστό από 70% έως κατ/100%.

Στην ανατολική πλευρά όπου υπάρχουν παρόδιες στοές, υπό την προϋπόθεση ότι είναι δυνατή η εξασφάλιση νοητού διαδρόμου ελάχιστου πλάτους 0,90 μ για την απρόσκοπτη διέλευση πεζών είναι δυνατή η παραχώρηση τμήματος των στοών αυτών. Κατά δε το πεζοδρόμιο και τον χώρο της πλατείας ισχύουν τα αυτά με την βόρεια πλευρά.

Στην δυτική πλευρά της πλατείας επιτρέπεται η παραχώρηση μόνον για υπαίθρια δρώμενα πολιτιστικού χαρακτήρα ή για την εγκατάσταση εικαστικών εκθέσεων.

Τα τουριστικά καταστήματα (σουβενίρ κλπ) δύναται να καταλαμβάνουν ποσοστό έως 50% του πεζοδρομίου και τμήματος της πλατείας, εφόσον εξασφαλίζεται ελεύθερος διάδρομος πλάτους 0,90 μ κάθετος προς την οικοδομική γραμμή, σε μήκος 1,20 μέτρου από του ρείθρο του πεζοδρομίου.

Στον ελεύθερο χώρο της πλατείας απαγορεύεται η τοποθέτηση οιουδήποτε αντικειμένου.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *