10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Γαλιατσάτος: Γιατί σύμβαση 3 εκ. αντί 755 χιλ. €;
Ρόδη: Yδατοδρόμια και πτήσεις από τον Ιούνιο

Μια δεκαετία μετά την πρώτη συζήτηση για την δημιουργία υδατοδρομίων στα νησιά του Ιονίου και παρά τις κατά καιρούς παλινωδίες, το ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο κομματικών αντιπαραθέσεων και διενέξεων.
Η τελευταία φάση του ζητήματος αποτέλεσε μια ακόμα αφορμή για αντιπαραθεση μεταξύ της πρώην και την νυν περιφερειακής αρχής.
Συγκεκριμένα σκληρή κριτική ασκεί ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Θ. Γαλιατσάτος στην Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα, υποστηρίζοντας ότι επιχειρεί σύμπραξη με ΜΚΟ για την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των υδατοδρομίων έναντι του ποσού των 3.056.290 ευρώ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη, μεταξύ άλλων αναφέρεται:
“Η περιφερειακή αρχή Κράτσα επιχειρεί σύμπραξη με μια ΜΚΟ προκειμένου να προωθήσει, όπως ισχυρίζεται, την αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία των 5 υδατοδρομίων (Αργοστολίου, Ιθάκης, Λευκάδας, Μεγανησίου, Ζακύνθου), έναντι ποσού 3.056.290 ευρώ και για να πετάξουν τα υδροπλάνα από 1/6/2020.
Για τον σκοπό αυτό εισηγήθηκε να γίνει προγραμματική σύμβαση της ΠΙΝ με τα Λιμενικά Ταμεία, τον Δήμο Μεγανησίου και την συγκεκριμένη ΜΚΟ (ΔΕΠΑΝ). Πρόκειται για ανεξήγητη πρωτοβουλία, που παρουσιάζει σοβαρά νομικά κενά και προκαλεί αδικαιολόγητη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών.
Συγκεκριμένα:
1.Επιχειρεί νέα σύμβαση για το ίδιο φυσικό αντικείμενο, αφού ήδη υπάρχουν ανάλογες συμβάσεις της ΠΙΝ με τα Λιμενικά Ταμεία και τον Δήμο Μεγανησίου που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
2.Κοστολογεί τις αδειοδοτήσεις, την ετοιμασία φακέλου, τις μελέτες και την κατασκευή, με 3.056.290 ευρώ, ενώ η κοστολόγηση που διέπει τις ήδη υπάρχουσες, από την Περιφερειακή Αρχή ΑΝΑΣΑ, συμβάσεις ανέρχεται σε 755.000 ευρώ. Δηλαδή υπερδιόγκωση του κόστους κατά 404%!!! Μάλιστα, ειδικά για το μέρος των αδειοδοτήσεων και μελετών, το κόστος από 55.000 ευρώ που προβλέπεται στις υπάρχουσες συμβάσεις εκτινάσσεται στις 660.300 ευρώ στην πρόταση Κράτσα, δηλ. αύξηση κατά 1.200%!!!
3.Προβλέπει προκαταβολή 30% στον ανάδοχο που είναι μια ΜΚΟ, χωρίς αυτή, όπως αναλύεται σε ειδικό άρθρο, να υπέχει ιδιαίτερης ευθύνης.
4.Ενώ, όπως είπαν, «θα πετάξουν τα υδροπλάνα από 1/6/2020», εν τούτοις η προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υδατοδρομίων 24 μήνες!
Πειστικές απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν δόθηκαν.
Ίσως το κλειδί για την κατανόηση όλων αυτών των απίθανων πραγμάτων να βρίσκεται στην παρουσία του υπουργού κ. Α. Γεωργιάδη, που όπως δηλώθηκε θα χρηματοδοτήσει το έργο, και στις σχέσεις του με την ΜΚΟ που θα αναλάβει την υλοποίηση του. (σχετικές φωτογραφίες χαριεντισμών του υπουργού με τον πρόεδρο της συγκεκριμένης ΜΚΟ υπάρχουν στο διαδίκτυο). Τελικά η κ. Περιφερειάρχης, κάτω από την πίεση της ΑΝΑΣΑ και άλλων παρατάξεων και μπροστά στα προφανή αδιέξοδα, απέσυρε, προσωρινά, το θέμα από την ημερήσια διάταξη”.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Απαντώντας στην ανακοίνωση του κ. Γαλιατσάτου και του ΑΝΑΣΑ η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι:
“Τη βούληση της Περιφερειακής Αρχής για την ταχεία δρομολόγηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών με συγκροτημένο σχέδιο, αποδεικνύει η συνεργασία της με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με την ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) και με τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία για την ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων στα Ιόνια νησιά και την άμεση λειτουργία τους.
Η έλλειψη σχεδιασμού και αποφασιστικότητας της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής και η ολιγωρία της να προχωρήσει σε εκτέλεση και εφαρμογή ολοκληρωμένων οικονομοτεχνικών μελετών, έφερε την Περιφέρειά μας, μετά από πέντε χρόνια σχετικών συζητήσεων να μην έχει σχέδιο ολοκλήρωσης του δικτύου και ακόμη χειρότερα να μην έχει αποπερατώσει ούτε ένα υδατοδρόμιο.
Ο κ. Γαλιατσάτος αντί να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, παραποιεί την πραγματικότητα και με περισσή αυθάδεια διαδίδει ανυπόστατα σενάρια.
Η Περιφερειακή Αρχή κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο μία πλήρη και κοστολογημένη πρόταση όλων των φάσεων και υποέργων για την εκπόνηση μελετών, τις αδειοδοτήσεις, τις υποδομές, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, την λειτουργία, τον συντονισμό διαχείρισης αλλά και την παρακολούθηση και υποστήριξη της εξέλιξης.
Η κοστολόγηση έγινε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και του Ν.4412 για τις δημόσιες συμβάσεις.
Αν ο κ. Γαλιατσάτος επιθυμεί να γίνει σύγκριση έργου και κόστους αυτής της πρότασης με αυτά των ημερών του, ας καταθέσει τις οικονομοτεχνικές μελέτες για το δίκτυο και την λειτουργία των υδατοδρομίων που είχε εκπονήσει η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Εκεί θα αποδειχθεί ακόμη μια φορά η γύμνια και η απραξία του.
Η Περιφερειάρχης επιφυλάχθηκε να επαναφέρει στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο την προγραμματική σύμβαση για λήψη απόφασης, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος για μία νομική αποσαφήνιση μεταξύ της προτεινόμενης προγραμματικής σύμβασης και προηγούμενων ανενεργών.
Όσο για τον επιλεγμένο φορέα υλοποίησης την ΔΕΠΑΝ, παραπληροφορεί την κοινή γνώμη ο κ. Γαλιατσάτος, την αποκαλεί υποτιμητικά ΜΚΟ και αποκρύπτει ότι πρόκειται για το Δίκτυο 103 Δήμων και 40 επιχειρήσεων ΟΤΑ με μεγάλο εύρος υλοποίησης μελετών και έργων που ανήκει ουσιαστικά στους φορείς κεντρικού Δημοσίου.
Η Περιφερειακή Αρχή πιστεύει ακράδαντα ότι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υδατοδρομίων θα προσδώσει μεγάλη υπεραξία στην συνοχή της Περιφέρειάς μας, στα δημόσια και ιδιωτικά αναπτυξιακά σχέδια και στην ασφάλεια των πολιτών σε μικρά και μεγάλα νησιά.
Είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει με τον καλλίτερο και ταχύτερο τρόπο το νέο ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης για τα υδατοδρόμια και τον στόχο που αυτή θέτει για την άμεση πραγματοποίησής τους στα Ιόνια νησιά.”