«Ανοιχτή πληγή» για το περιβάλλον της Ζακύνθου παραμένει ο ΧΥΤΑ στο Σκοπό και παρά το γεγονός ότι ήδη έχει συμπληρωθεί διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, από την ημέρα που οι παλιές «εγκαταστάσεις» σταμάτησαν να δέχονται τα απορρίμματα, η αποκατάσταση του χώρου ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Το ζήτημα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος της περιοχής, που ας μην ξεχνάμε πως αποτελεί βιότοπο της χελώνας, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου και ενώ έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δυνατές βροχές.
Την περασμένη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου και αφού είχε προηγηθεί ένα διάστημα έντονων βροχοπτώσεων, κάτοικοι της περιοχής προχώρησαν σε νέες καταγγελίες για την απορροή σταγγιδιών στο Βροντόνερο και ήδη έχουν ενημερωθεί σχετικά το Λιμεναρχείο αλλά και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, που αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή.
Ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο συμβάν και την επιβεβλημένη κινητοποίηση των αρχών, το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν είναι πρωτόγνωρο και σίγουρα θα επαναλαμβάνεται μέχρι να ληφθούν πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της περιοχής. Τα σκουπίδια παραμένουν στο χώρο και μετά τη διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ και χωρίς τα απαραίτητα έργα, δεν μπορούμε να περιμένουμε το σκηνικό να αλλάξει ως δια μαγείας.
Πριν από αρκετούς μήνες θυμίζουμε πως η Διεύθυνση του ΦοΔΣΑ είχε αναφερθεί σε παρεμβάσεις που ξεκίνησαν για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό με ίδια μέσα του Φορέα, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς αν υπάρχουν αποτελέσματα, ενώ άγνωστη παραμένει η «τύχη» της πρότασης για αποκατάστασης της περιοχής που είχε υποβάλει ο Φορέας προς χρηματοδότηση στην Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΠΙΝ.
Για την ιστορία πάντως να θυμίσουμε πως πολύ πρόσφατα, πως το ποσό των 54.000 ευρώ κλήθηκε να καταβάλει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ως πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από το Κλιμάκιο Ελέγχου Προστασίας Περιβάλλοντος μετά από αυτοψία που πραγματοποιήθηκε τον… Ιούνιο του 2017, μετά από επώνυμη καταγγελία που είχε γίνει στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου από συμπολίτισσα μας.
ΤΗΣ ΜΑΡΙΛΕΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ