Κοινωνία

Η εκλογική διαδικασία του Μαΐου

Η σημαντικότερη πολιτική μάχη του Μαΐου, προς το παρόν, φαίνεται πως θα είναι αυτή των ευρωεκλογών η οποία πρόκειται να λάβει χαρακτήρα εθνικών εκλογών λόγω της αναμενόμενης πόλωσης και καθώς από το αποτέλεσμά τους θα κριθούν πολλά, όσον αφορά την πορεία της κυβέρνησης αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το σενάριο των πρόωρων εθνικών εκλογών έχει εξασθενήσει σοβαρά τις τελευταίες εβδομάδες και μόνο ένα “ατύχημα” για την κυβέρνηση θα μπορούσε να τις προκαλέσει, όπως για παράδειγμα η απώλεια της δεδηλωμένης στη Βουλή εξαιτίας κάποιων αποχωρήσεων βουλευτών από τις τάξεις της.

Η κυβέρνηση είναι σταθερά προσαντολισμένη στην εξάντληση της τετραετίας επειδή πιστεύει πως, ακόμα κι αν χάσει τις εκλογές, θα επανακάμψει στις επόμενες εθνικές εκλογές που κατά τη γνώμη της θα γίνουν λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2020, κατά την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα πρέπει λοιπόν να υπολογίσουμε ότι την Κυριακή 26 Μαΐου θα έχουμε την διεξαγωγή ευρωεκλογών και τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Αντίστοιχα μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 2 Ιουνίου, θα έχουμε τον δεύτερο επαναληπτικό γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.

Εάν πάντως η κυβέρνηση αποφασίσει για κάποιο λόγο να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ η ταύτιση όλων των εκλογών για τις 26 Μαΐου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη από τεχνικής απόψεως διαδικασία.

ermisnewsroom

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *