Ζάκυνθος

Επιβεβαιώθηκαν τα 2 κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο

Επιβεβαιώθηκαν επίσημα τα 2 από τα 6 συνολικά κρούσματα λεπτοσπείρωσης που είχαμε το τελευταίο διάστημα στο νησί μας και καθώς η υγεία των ασθενών είναι σε κρίσιμο στάδιο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους καθώς η λεπτόσπειρα αναπτύσσεται με τα καιρικά φαινόμενα ζέστης και υγρασίας που έχουμε αυτές τις ημέρες.

 

Τα 2 περιστατικά επιβεβαιώθηκαν μετά από έλεγχο που έγινε από τα νοσοκομεία στα οποία μεταφέρθηκαν οι ασθενείς. Εν τω μεταξύ την περασμένη Πέμπτη έφθασε στο νησί μας κλιμάκιο του Κέντρου ελέγχου ειδικών λοιμώξεων και σε συνεργασία με την Υγειονομική υπηρεσία έκαναν ελέγχους στις περιοχές όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα.

Στόχος ήταν να δουν τα μέρη στα οποία πήγαν οι ασθενείς και σύμφωνα με πληροφορίες η λεπτόσπειρα πρέπει να μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών στην ύπαιθρο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα συμβάν κατεγρα΄φη στην ύπαιθρο και το άλλο σε αστική περιοχή.

Όλα τα περιστατικά, δηλαδή και οι 6 ασθενείς, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου και εξετάστηκαν εδώ, ενώ στη συνέχεια κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους σε άλλα Νοσοκομεία.

Τώρα αναμένονται τα αποτελέσματα του ελέγχου και για τα άλλα 4 περιστατικά ώστε να δούμε αν πράγματι τα άτομα μολύνθηκαν από τρωκτικά.

Με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητ5α εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση στην οποία δίνει οδηγίες και αναφέρει:

Έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Ζακύνθου ενημερώνει το κοινό ότι τις τελευταίες ημέρες στη Ζάκυνθο έχουν παρατηρηθεί συνολικά 6 ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, από τα οποία έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί τα 2, ενώ τα υπόλοιπα διερευνώνται.

Επειδή η λεπτοσπείρωση είναι σημαντική ανθρωποζωονόσος και μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα άμεσα ή έμμεσα, με τα ούρα τρωκτικών ή με μολυσμένα από αυτά τρόφιμα ή νερό, το κοινό παρακαλείται για την εφαρμογή των βασικών  προληπτικών μέτρων, όπως παρακάτω:

1. Καθαρισμός των ιδιωτικών χώρων από τους κατοίκους, όπως αυλές, αποθήκες, στάβλοι, χώροι διατήρησης οικοσίτων και κατοικιδίων ζώων από απορρίμματα,  λιμνάζοντα νερά και οικοπέδων εντός κατοικημένων περιοχών κ.λ.π.

Βασικός σκοπός της καθαριότητας είναι οι ποντικοί να μη βρίσκουν φαγητό, νερό και κρύπτες

2. Συστηματική μυοκτονία των παραπάνω χώρων όταν διαπιστώνεται με οποιοδήποτε τρόπο η παρουσία τρωκτικών

3. Να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών, μετά από κάθε εργασία, ιδιαίτερα αγροτική  και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής

4. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες θα πρέπει να προστατεύονται με τη χρήση γαντιών, κατάλληλων κλειστών υποδημάτων (μπότες) και ρούχων που να καλύπτουν επαρκώς το σώμα για την αποφυγή μικροτραυματισμών

5. Σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους   

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *