Ζάκυνθος

Απίστευτο ρουσφέτι από την Δημοτική αρχη με διαγραφές προστίμων

Το θέμα της διαγραφής προστίμων που είχαν επιβληθεί κατά το παρελθόν σε καταστηματάρχες της πόλης επανέφερε χθες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος και η πλειοψηφία σε μια προσπάθεια να γίνει η διαγραφή των οφειλών, η οποία σημειωτέον είχε απορριφθεί ως παράνομη από τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ο Δήμαρχος στην εισήγησή του επικαλέστηκε το γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκδώσουν άδεια λειτουργίας κοινοχρήστων χώρων επειδή έχουν οφειλές και τώρα που ανοίγει η τουριστική σεζόν πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν. Ακόμα ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί παράνομα, είναι υπέρογκα και αδυνατούν να τα πληρώσουν οι καταστηματάρχες. Βέβαια δεν δόθηκε απάντηση για την απόρριψη ως παράνομης της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία υπενθυμίζεται ότι είχε ληφθεί το περασμένο καλοκαίρι και την απέρριψε ο Γ. Γραμματέας Τάσος Αποστολόπουλος.

Τελικά χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει τις άδειες των καταστημάτων που έχουν οφειλές αφού πληρώσουν τα ποσά που οφείλουν για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και να μην πληρώσουν τις οφειλές από το 2006 μέχρι και το 2009, δηλαδή για 4 χρόνια.

Εκείνο που αναμένεται τώρα είναι να εξετάσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η αποκεντρωμένη διοίκηση και να αποφανθεί εκ νέου για τη νομιμότητά της.

Ο τίτλος με τον οποίο εισήχθη το θέμα για συζήτηση στην ημερήσια διάταξη είναι: «Έκδοση αδειών χρήσης κοινοχρήστων χώρων οφειλετών προς το Δήμο για το 2012».

Στην χθεσινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος στην εισήγησή του δεν έκανε γνωστά τα ονόματα των καταστημάτων που έχουν οφειλές ούτε το συνολικό ύψος αυτών των οφειλών.

Το αξιοπερίεργο είναι γιατί υπάρχει εμμονή της δημοτικής αρχής να σβήσει πρόστιμα σε καταστηματάρχες τη στιγμή που επιβάλλει διάφορα χαράτσια στο λαό για να γεμίσει τα ταμεία της και να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτά που αφορούν τα νέα δημοτικά τέλη με τα αυξημένα τετραγωνικά μέτρα που έχουν καταμετρηθεί στα κτίρια της Ζακύνθου.

Επίσης εκείνο που επί πολλά χρόνια δεν έχει απαντηθεί είναι γιατί οι προηγούμενοι αλλά και ο σημερινός Δήμαρχος δεν βεβαίωσαν τις πάσης φύσεως οφειλές στο δημόσιο ταμείο.

Η συζήτηση αυτού του θέματος πυροδότησε το κλίμα μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και προκλήθηκε αντιπαράθεση με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Φαραός χαρακτήρισε ελλιπή την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος και πρότεινε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εισήγηση με την παρουσία των υπηρεσιών που έβαλαν τα πρόστιμα.

Ο Δήμαρχος επέμενε ότι τα πρόστιμα μπήκαν παράνομα και κατηγόρησε τον κ. Φαραό ότι δεν σκέφτεται τους φτωχούς μικροεπαγγελματίες που δεν έχουν χρήματα να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Επίσης ο κ. Μποζίκης σημείωσε ότι ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης το περασμένο καλοκαίρι είχε ψηφίσει τη διαγραφή των προστίμων.

Ανταπαντώντας ο κ. Φαραός κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι λέει ψέματα και ότι έχει επιλεκτική μνήμη καθώς ο συνδυασμός του την δεύτερη φορά που ήλθε το θέμα στο δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τις αιτήσεις πολιτών προέβαλε αντιδράσεις και αρνήθηκε να ψηφίσει γιατί δεν ήταν καθαρή η διαδικασία.

«Ας αφήσει ο κ. Δήμαρχος τη δημαγωγία. Αυτά στο MEGA και στο SKY μαζί με τον κ. Γάσπαρο και όχι στο δημοτικό Συμβούλιο. Φέρτε το θέμα συνολικά με εισήγηση για να τοποθετηθούμε πολιτικά και όχι με επιλογή συγκεκριμένων προσώπων» κατέληξε ο κ. Φαραός.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *