Ζάκυνθος

Ζάκυνθος. ΄Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος καραβογράφος Αντώνης Μιλάνος

Ένας σπουδαίος και σεμνός ζακυνθινός με ιδιαίτερα καλλιτεχνικά προσόντα, ο ζωγράφος και εθνικός καραβογράφος Αντώνης Μιλάνος,  έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 7 Αυγούστου,.

Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας την Τετάρτη 10 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ. σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Στην λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένειά του, Σταματία Γασπαράτου – Μιλάνου και Νίκος Μιλάνος, για να γνωστοποιήσουν το θάνατό του, αναφέρονται τα εξής: “Θα μας δοθεί η ευκαιρία στο εγγύς μέλλον να “συναντήσουμε” τον Αντώνη Μιλάνο, μέσα από το έργο του, που αποτελεί παρακαταθήκη για την χώρα μας, και το οποίο εσείς σεβαστήκατε και αγκαλιάσατε και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Μέχρι τότε, η οικογένεια θα δεχτεί συλλυπητήριες κάρτες στην διεύθυνση “Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο” Τσιλιβί”.

Η Δ/νση του ΕΡΜΗ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΛΑΝΟΣ

Ο Αντώνης Μιλάνος γεννήθηκε στη Ζάκυνθο, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Από το 1953 μέχρι και το 1997 έζησε στην Αθήνα και σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική, μαθητεύοντας συγχρόνως στο εργαστήρι του Π. Σαραφιανού και του ΕλληνοΙταλού G. Manioni.

Σαν νησιώτης είχε μεγάλη αγάπη για τη Θάλασσα και τα καράβια, τα οποία ζωγράφιζε από μικρός επηρεασμένος από την καθημερινή ζωή του λιμανιού της Ζακύνθου.

Το έργο του αποτελείται κυρίως από υδατογραφίες, έχει σαν άξονα κυρίως την κλασσική γραμμή, απαραίτητη για την πιστή απεικόνιση της λεπτομέρειας που απαιτεί η καραβογραφία.

Αφιερώθηκε με πάθος στον Τομέα της θαλασσογραφίας – Καραβογραφίας φιλοτεχνώντας πλοία σε πορτρέτα, συνθέσεις καθώς και μεγάλες και ένδοξες στιγμές της Ναυτικής μας Ιστορίας και καθιερώνεται στο ευρύ κοινό ως ο κατεξοχήν Έλληνας ζωγράφος – Ιστοριογράφος – Καραβογράφος των ελληνικών καραβιών, καταγράφοντας έτσι εικαστικά χωρίς κανένα κενό το νηολόγιο της ναυτιλίας μας.

Πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις αλλά και πολλές ομαδικές, αποσπώντας ευνοϊκές και κολακευτικές κρητικές για το Έργο του. Μάλιστα τρεις ατομικές εκθέσεις του πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος. Επίσης συμμετείχε στη μεγάλη Ναυτική Έκθεση των CHRISTIE’S που σε συνεργασία με το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, διοργάνωσαν στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος, με έργα μεγάλων Θαλλασογράφων, όπως Βολανάκη, Χατζή, Αλταμούρα, Τσαρούχη κ.α.

Του έχουν απονεμηθεί διπλώματα και μετάλλια από Αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για τη συμμετοχή του σε εκθέσεις του Πολεμικού Ναυτικού . Επίσης, του έχουν απονεμηθεί οι θυρεοί του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, του Κυβερνήτη της Φ/Γ “ΛΗΜΝΟΣ” και του Διοικητή της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου.

Πολλά από τα έργα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο καθώς και σε αρκετές εκδόσεις βιβλίων, λευκωμάτων, ημερολογίων καρτών καθώς και σε αναμνηστική σφραγίδα των ΕΛΤΑ. Έχει συμπεριληφθεί δε στο λεξικό των “Σύγχρονων Ελλήνων Ζωγράφων” εκδόσεις Μέλισσα.

Το 1990 -94 μετά από μεγάλη και επίπονη προσπάθεια φιλοτεχνεί 43 τύπους Πλοίων του Βυζαντινού Ναυτικού, άγνωστους μέχρι σήμερα, που παρουσιάζουν την εξέλιξη του από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως και την Άλωση (1453). Έργο εθνικής σημασίας με παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπου γίνεται και λεύκωμα με τίτλο “ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ” και το οποίο παρουσιάστηκε σε διημερίδα στο Μουσείο “Βούρου Ευταξία” της πόλεως των Αθηνών. Πρόκειται για μια παγκόσμια πρώτη παρουσίαση.

Το 1995 το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Εθνικό Νομισματοκοπείο εξέδωσε συλλεκτική σειρά έξι (6) Αργυρών μεταλλίων που απεικονίζουν θέματα από πίνακές του.

Ο Αντώνης Μιλάνος, μετά από 18 έτη επίπονης προσπάθειας (έρευνα, μελέτη, φιλοτέχνηση) ολοκληρώνει σε 140 υδατογραφίες την εξελικτική πορεία του Ελληνικού Ναυτικού από το 2.000 π.Χ. μέχρι και σήμερα και στις πέντε περιόδους, Αρχαιότητα – Βυζάντιο – Ελληνική Επανάσταση 1821- Μεταβατική περίοδος από τα πανιά στον ατμό 19ος αιώνας και 20ος αιώνας όπου αποτελεί και τον πυρήνα του “”Μιλάνιου Ναυτικού Μουσείου”. Πρόκειται για έναν εικαστικό, ιστορικό εθνικό ύμνο της Ναυτικής μας Ιστορίας. Μάλιστα, τμήμα αυτού του έργου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά- τιμητικά και αποκλειστικά – για το Πολεμικό Ναυτικό στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης το Νοέμβριο του 1996.

‘Ηταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Επίσης ήταν μέλος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος από το 1988. Συνεργάστηκε από το 1990 ανελλιπώς με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών στηρίζοντας έτσι το φιλανθρωπικό της έργο. Επίσης, συνέδραμε το έργο του “ΕΛΙΑ” με παραχωρήσεις έργων του αφιλοκερδώς, σε εκθέσεις και δημοπρασίες (Πινακοθήκη “Πιερίδη”, “Σπίτι της Κύπρου” κ.α).

Έργα του Αντώνη Μιλάνου υπάρχουν στο Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας (Μουσείο), Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.Ε.Θ.Α), στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης, “Μιλάνειο” Ναυτικό Μουσείο Ζακύνθου, Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, Ναυτικό Μουσείο Οινουσών, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Μουσείο Βορρέ, Μουσείο Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας Σπέτσες, Ελληνοαμερικανική Ένωση και σε μεγάλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τον Ιούνιο του 1997 εγκαθίσταται μόνιμα στη Ζάκυνθο, όπου ιδρύει το “ΜΙΛΑΝΙΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ” το οποίο ευρίσκεται στο παραθαλάσσιο Θέρετρο ΤΣΙΛΙΒΗ Ζακύνθου με ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Μια μοναδική Ιστορική καταγραφή, όπου η μελέτη, έρευνα και φιλοτέχνηση τον απασχόλησε μέχρι πρόσφατα προκειμένου να υλοποιήσει το μεγαλόπνοο και εθνικής σημασίας έργο, την ίδρυση του “ΜΙΛΑΝΙΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ”, όπου η πινακοθήκη του-ιστορικά Τεκμηριωμένη – κατατάσσεται ανάμεσα στις ελάχιστες αλλά μεγαλύτερες Ναυτικές – Εικαστικές συλλογές. Έχει αποσπάσει δε, το θαυμασμό του Κοινού, των ιστορικών και έχει τύχει της αναγνώρισης επισήμων Κρατικών φορέων.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΜΙΛΑΝΟΥ

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Παρνασσός» 1975
Ζάκυνθος Δημαρχείο 1985
Ελληνοαμερικανική Ένωση 1988
Ελληνοαμερικανική Ένωση 1990
Ναυτικός Όμιλος Οινουσών 1991
Ελληνοαμερικανική Ένωση 1994
Μουσείο της πόλης των Αθηνών 1995
Δελφοί (Συμπόσιο) 1996
Διοίκηση Ναυτικής Εκπαίδευσης 1996
Ζάκυνθος Μιλάνειο Ναυτικό Μουσείο 2001

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Γκαλερί «ΚΥΚΛΟΣ» 1975
Δημαρχείο Πειραιά 1975
Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου 1980
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων 1981
Πινακοθήκη Πιερίδη (Έκθεση & Δημοπρασία) 1990
Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» 1992
Μουσείο Πόλεως Αθηνών 1992
Έκθεση & Δημοπρασία για φιλανθρωπικούς σκοπούς στο «Σπίτι της Κύπρου» & «Πινακοθήκη Πιερίδη» 1992
Έκθεση & Δημοπρασία Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης «Γουλανδρή» 1993
Πολιτιστικό Κέντρο «Αθηναϊκό Στέκι», Συνδέσμου Αναβίωσης Ιστορικού Κέντρου Αθήνας 1994
Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» 1994
Οίκος CHRISTIE’S Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος 1994
Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» 1996
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος 1996
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Θεσσαλονίκη) 1996
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Καλαμάτα) 1997
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Ζάκυνθος) 1997
Αίθουσα Τέχνης Αθηνών 1997
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Κέρκυρα) 1998
Ιταλική Σχολή Αθηνών (για την αναστήλωση του Ι.Ν. Αγίου Φραγκίσκου Ασίζης) 1998
Μουσείο της Ιστορίας της Μόσχας 2000
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων 2000
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Καβάλα) 2002
Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου 2003
Συνεδριακό Κέντρο Ζακύνθου 2004

ΒΙΒΛΙΑ – ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ

Τα Ελληνικά Πλοία του Μεσαίωνα
Οι Έλληνες στη θάλασσα και ο Πειραιάς (Οίκος CHRISTIE’S Λονδίνο)
Λεξικό Ελλήνων Ζωγράφων (ΜΕΛΙΣΣΑ)
Το Ελληνικό Ναυτικό στην Τέχνη (Γ.Ε.Ν)
Αρμενίζοντας στο Χρόνο
Τα Ελληνικά Υπερωκεάνια «ΜΙΛΗΤΟΣ»
Οι Θησαυροί της Πάτμου
Οι Αγώνες του Έλληνα Ναυμάχου (Γ.Ε.Ν)
Εκδόσεις από την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών για φιλανθρωπικούς σκοπούς
Απόδημος Ελληνισμός
Ο Έλληνας και η Θάλασσα
Υπερωκεάνια (Ν.Μ.Ε.)
Το Λιμάνι του Ηρακλείου «ΜΙΑ ΠΥΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Οι Μεγάλοι Ζακυνθινοί
Εικαστική Πολιτιστική Μακέτα Ζακύνθου
Μακέτα Ναυτικής Εβδομάδας Δ. Αρκαδίων Ζακύνθου
Στο «Ιόνιο Λιμπερτά»
Το Ασέδιο των κορυφών «1716»

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

Ινστιτούτο Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας (Μουσείο)
Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.Ε.Θ.Α.)
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως
«ΜΙΛΑΝΕΙΟ» Ναυτικό Μουσείο Τσιλιβί Ζακύνθου
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος
Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου
Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών
Ναυτικός Όμιλος Οινουσσών
Μουσείο Βορρέ
Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυθίων
Μουσείο της Πόλης των Αθηνών
Μουσείο Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας
Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μεγάλες ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Ναυτικό Μουσείο Χίου

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Δίπλωμα και Μετάλλιο, Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (2)\
Θυρεός Αρχηγού Λιμενικού Σώματος
Θυρεός Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ»
Θυρεός Διοικητού Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου
Χρυσό Μετάλλιο Δ.Ε.Θ. 1970

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ

Αργυρά Μετάλλια (6) από τα έργα του από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού 1995, Σφραγίδα των ΕΛΤΑ αναμνηστική από έργο του το 1995, Ημερολόγιο 1997 του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με 13 έργα του, Ημερολόγιο Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας με έργα του 1999, Ελληνικός Συλλεκτικός Κύκλος 2002, Ημερολόγιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας 2003, Πορτοφόλιο με θέμα: Ιστορικές Ναυμαχίες 2004, εκδ. Γ.Ε.Ν.

Και μία πρόσφατη εκδήλωση για τον Αντώνη Μιλάνο…

Πέρυσι το χειμώνα πραγματοποιήθηκε μια λιτή αλλά εξαιρετική εκδήλωση για τον ζωγράφο και εθνικό μας καραβογράφο Αντώνη Μιλάνο, με αφορμή την έκθεση του έργου του που φιλοξενήθηκε στον Δήμο Ιλίου, στο πλαίσιο των εορταστικών επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» και περιελάμβανε μια ενδιαφέρουσα ομιλία με άγνωστα στοιχεία για τον ρόλο που διαδραμάτισε το Ναυτικό στην Επανάσταση, από την φιλόλογο-συγγραφέα Χρύσα Χρονοπούλου – Πανταζή και μουσική επένδυση από το σύνολο «Φιλαρμονία» του Δημοτικού Ωδείου Ιλίου, ενώ για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου μίλησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιώργος Φραγκάκης.

Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή που ο ανιψιός του ζωγράφου Νίκος Διανόγλου παρέδωσε, εκ μέρους του ζωγράφου, στον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο πίνακα με ιδιόχειρη αφιέρωση, καθώς και πίνακες σε ψηφιακή μορφή, προκειμένου να εκτεθούν στο Ψηφιακό Μουσείο Ιλίου με την ολοκλήρωσή του. Από την πλευρά του ο κ. Ζενέτος πρόσφερε στον εθνικό μας καραβογράφο, το Ιστορικό Λεύκωμα και το μετάλλιο της πόλης του Ιλίου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιλίου εξήρε το έργο του σπουδαίου ζωγράφου ενώ, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο Αντώνης Μιλάνος αφιερώθηκε με πάθος σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό είδος ζωγραφικής, φιλοτεχνώντας τις μεγάλες και ένδοξες στιγμές της Ναυτικής μας Ιστορίας. Το έργο του, που απολαμβάνει παγκόσμια αναγνώριση, αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και είναι για εμάς απεριόριστη χαρά και τιμή που μέρος του φιλοξενήθηκε στην πόλη μας».

Ένα σχόλιο

  1. Αιωνία του η μνήμη.Άξιο τέκνο της Ζακύνθου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *