Ζάκυνθος

Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας: Με την κλιματική αλλαγή κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη…

Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε σε σκουπίδια στον Ασκό Βολιμών πριν από λίγες ημέρες  και καθώς τα σκουπίδια ήταν σε κείνο το σημείο για πάνω από 20  ημέρες, μιλήσαμε με την υπεύθυνη της Πολιτικής Προστασίας στη Ζάκυνθο κ. Μαρία Μουζάκη και επικεντρώσαμε στις δυσκολίες που έχει η εποχή λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Λίγο μετά από το σημείο της φωτιάς ξεκινάει ένα από τα πιο όμορφα δάση που είναι στον Ασκό Βολιμών και υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες, οπότε αν η φωτιά ξέφευγε καταλαβαίνουμε τι θα γινόταν. Ευτυχώς περνούσε εκείνη τη στιγμή μία υδροφόρα και παράλληλα οι πολίτες που βρέθηκαν έσβησαν τη φωτιά αμέσως. Όμως με δεδομένη και την ανομβρία, μπορεί να είχε γίνει μεγάλο κακό» είπε η κ. Μουζάκη.

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που παρουσιάζονται τώρα πια στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, η κ. Μουζάκη σημείωσε: «Με την κλιματική αλλαγή κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη αν και στη Ζάκυνθο δεν είχαμε πολύ σοβαρά περιστατικά, και, ότι προέκυψε, αντιμετωπίστηκε στην αρχή από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το φετινό καλοκαίρι, όπως και κάθε καλοκαίρι από εδώ και στο εξής, θα είναι πολύ δύσκολο. Από το υπουργείο μας εφιστούν την προσοχή και βλέπουμε πως η κλιματική αλλαγή είναι εδώ κι  όχι απλά ορατή. Οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει και υπάρχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Κάποιες φορές έχουμε καταιγίδες και άλλη φορά έχουμε πυρκαγιές».

Αναφορικά με την πολυσυζητημένη περιβαλλοντική προστασία η κ. Μουζάκη είπε με νόημα: «Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μία παγκόσμια υποχρέωση, όμως δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν πράγματα και ειδικά από την επιχειρηματική κοινότητα, γι’ αυτό ο καθένας μας πρέπει να κάνει το λίγο που μπορεί. Πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις, έλλειψη οξυγόνου, αδυναμία καλλιεργειών κλπ… είναι μερικά από αυτά που παρατηρούμε τώρα».

Η κ. Μουζάκη είπε ότι τώρα για πρώτη φορά ετοιμάζεται μία επιστολή που με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας στέλνεται σε Δήμαρχο και Κοινοτάρχες και εκεί αναφέρονται οι υποχρεώσεις που έχουν βάση νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην επιστολή αυτή δίνονται πληροφορίες για τις πυρκαγιές και τον τρόπο εκκένωσης σε κάθε χωριό.

Για τη δυνατότητα να έχει η Ζάκυνθος πυροσβεστικό αεροσκάφος η κ. Μουζάκη είπε ότι «δεν μπορεί να γίνει τώρα γιατί χρειάζεται χώρο στο αεροδρόμιο. Η σύμβαση με τη fraport δεν το προβλέπει καθώς θα χρειαστούν και εγκαταστάσεις. Οι τοπικές αρχές έχουν κάνει προσπάθειες. Πέρυσι είχαμε τα 2 ΠΕΖΕΤΕΛ που ήταν στην Ανδραβίδα. Φέτος θα έχουμε δύο ΤΡΑΚΤΟΡΕΣ  που είναι της Κεφαλονιάς. Χρειάζονται 5-10 λεπτά για να έλθει το πυροσβεστικό αεροπλάνο από την Ανδραβίδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *