Ζάκυνθος

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τη Ζάκυνθο, τώρα αναμένουμε Πολωνούς και Ιταλούς, δήλωσε ο τουρ. πράκτορας Μ. Δαμανάκης

Την καλή τουριστική πορεία της Ζακύνθου τη φετινή σεζόν και την κακή εικόνα που παρουσιάζει λόγω προβληματικών υποδομών περιέγραψε ο τουριστικός πράκτορας Μάρκος Δαμανάκης ο οποίος δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις αδυναμίες των αυτοδιοικητικών στην τουριστική προβολή.
Αναφερόμενος στο νησί μας ο κ. Δαμανάκης είπε: «υπάρχει ζήτηση και μάλιστα είναι μεγάλη για τη Ζάκυνθο, ειδικά σε ορισμένες αγορές, ο κόσμος έρχεται, αλλά κρατικές υποδομές δεν υπάρχουν. Οι πελάτες είναι ευχαριστημένοι με την εξυπηρέτηση που έχουμε έστω και με ελλιπές προσωπικό. Οι πελάτες δεν βγαίνουν συχνά από τα ξενοδοχεία.

Μετά τις 15-20 Ιουνίου θα έχουμε μεγάλη αύξηση στις αφίξεις, θα έχουμε επιπλέον Πολωνούς και Ιταλούς».

Οι αυξήσεις

Μεγάλο θέμα για τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι οι συνεχείς αυξήσεις, ειδικά στην τιμή των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος και ο κ. Δαμανάκης είπε: «Στο Λαγανά έχει έλθει αρκετός νέος κόσμος. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες και υπάρχει σοβαρό θέμα με το προσωπικό.  Οι τιμές αλλάζουν συνέχεια προς τα πάνω. Με το ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε χάσει το λογαριασμό. Ειδικά στη σίτιση των ξενοδοχείων με  all inclusive. Οι αυξήσεις φτάνουν στο 10%. Αν δει κάποιος τα τιμολόγια μίας εβδομάδας, υπάρχουν διαφορετικές τιμές.

Θεωρώ ότι λόγω κι των αυξήσεων η φετινή χρονιά θα είναι πιο δύσκολη από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά. Διότι τα 2 χρόνια με τον κορονοϊό είμαστε κλειστοί αλλά τώρα με τις αυξήσεις εξανεμίζεται το κέρδος. Έρχεται μάλιστα τώρα η κυβέρνηση και σου ζητάει την επιστρεπτέα προκαταβολή, να δω από πού θα πάρει προκαταβολή… Ούτε με δόσεις δεν θα μπορούν να δοθούν τα χρήματα της επιστρεπτέας γιατί ακόμα κι αν βγουν κάποια χρήματα φέτος, δεν ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε στο υπόλοιπο της σεζόν».

Τα σκουπίδια

Απογοητευμένος και εξοργισμένος από την εικόνα του νησιού μας στον τομέα της καθαριότητας δήλωσε ο κ. Δαμανάκης ο οποίος περιέγραψε τα ακόλουθα: «Πάμε στα σκουπίδια τώρα γιατί η κατάσταση είναι ανυπόφορη και ρωτώ πότε θα αρχίσουν να τα μαζεύουν….

Παίρνεις τηλέφωνο στο Σύνδεσμο και σου απαντούν πως έχουν πρόβλημα με τα αυτοκίνητα. Εμείς παίρνουμε τα σκουπίδια γιατί έχουν γεμίσει οι κάδοι στη μία περιοχή, και τα πάμε αλλού, όμως γεμίζουν και οι άλλοι κάδοι… Πληρώνουμε τέλη παρεπιδημούντων και πολλά ακόμα, και λέω πως δεν είναι δυνατόν να μην μας μαζεύουν τα σκουπίδια! Δεν μιλάω για το νερό και την αποχέτευση! Το ποτάμι του Αγίου Χαραλάμπη κατά καιρούς είναι κατάμαυρο..

Ακόμα δεν ξεκίνησε η σεζόν καλά – καλά και θέλουμε να δείξουμε αυτό το πρόσωπο, ότι είμαστε πνιγμένοι στο σκουπίδι;  Εκτός από το κέντρο της πόλης που γίνεται αποκομιδή, όλη η υπόλοιπη Ζάκυνθος είναι γεμάτη σκουπίδια».

Οι τοπικές αρχές

Αναφορικά με το μέγεθος και τον όγκο των προβλημάτων ο κ. Δαμανλάκης ζήτησε ευθύνες από τις τοπικές αρχές και είπε: «‘Εχουμε τόσα προβλήματα, τι κάνουν οι τοπικές αρχές και ο Δήμαρχος; Ο βιολογικός βρωμάει κάθε βράδυ…

Την ημέρα που ήλθε το κρουαζιερόπλοιο έμπαιναν και έβγαιναν τα φορτηγά ανάμεσα στον κόσμο. Καλώς γίνονται τα έργα αλλά όχι την ώρα που κατεβαίνει ο κόσμος από το πλοίο να  γίνεται αυτό… Νταλίκες με μάρμαρα ήταν εκεί που πήγε το λεωφορείο στο Πόρτο για να πάρει τους τουρίστες. Υπάρχει μία γενική ασυνεννοησία, όπως έγινε και με τον πύργο για τους ναυαγοσώστες που πήγαν κα τον έβαλαν μπροστά στο ναυάγιο. Ο καθένας κάνει ότι θέλει… Με αυτή τους τη στάση οι τοπικοί άρχοντες δείχνουν ότι δεν θέλουν τουρισμό!

Το θέμα δεν είναι μόνο να φέρουμε κόσμο,  αλλά και να αναδείξουμε το νησί. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη βρωμιά και τη δυσωδία των σκουπιδιών που είναι παντού».

Η οργάνωση

Το επόμενο θέμα που σχολίασε ο τουριστικός πράκτορας κ. Δαμανάκης είναι τα έργα που γίνονται αυτό το διάστημα και είπε ότι έπρεπε να είχαν γίνει πριν φτάσουν οι επισκέπτες μας. «Τους δρόμους δεν τους ασφαλτοστρώνουμε μέσα στην τουριστική περίοδο» είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια μίλησε για την τουριστική προβολή.

«Τουριστική προβολή δεν βλέπουμε, είναι ανύπαρκτη και η κατάσταση με το Δήμο  είναι απελπιστική. Εδώ και 4 χρόνια ο Δήμος δεν έχει κουνήσει το δαχτυλάκι του για τον τουρισμό. Είναι όπως ένας έμπορος που δεν έχει εμπόρευμα για να πουλήσει και  πουλάει αέρα περιμένοντας πως θα εισπράξει! Οι επιχειρηματίες είναι αγανακτισμένοι. Πού είναι η Επιτροπή Τουρισμού που συστάθηκε από το Δήμο»; αναρωτήθηκε ο τουριστικός πράκτορας.

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού ο κ. Δαμανάκης είπε ότι «οι μισθοί είναι ικανοποιητικοί καθώς δεν υπάρχει εργαζόμενος που να παίρνει κάτω από 1200 ευρώ φέτος το καλοκαίρι».

Ο κ. Δαμανάκης είπε με νόημα πως φέτος χρήματα για επιστρεπτέες δεν υπάρχουν και μιλώντας για τον κλάδο των ξενοδόχων ανέφερε: «Οι ξενοδόχοι έχουν υπέρογκα έξοδα και πολλές ζημιές κάθε χρόνο. Για παράδειγμα ένα ξενοδοχείο των 100 δωματίων για να ανοίξει τη σεζόν θέλει 50 χιλιάδες ευρώ για να συντηρηθεί και να επισκευαστεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *