Ερώτηση με θέμα «Χρηματοδότηση έργου συντήρησης και ψηφιοποίησης παλαιών βιβλίων στην Δημόσια – Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου» είχε κατατεθεί στην Βουλή από την Ελληνική Λύση.
Η ερώτηση είχε ως εξής: «Κυρία Υπουργέ, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, της οποίας η σύστασή της χρονολογείται το 1628, θα προχωρήσει σε δράσεις, με απώτερο στόχο τη διάσωση και ψηφιοποίηση των παλαιών βιβλίων, τα οποία φθείρονται ανεπανόρθωτα από την χρόνια εγκατάλειψη στα παλιά βιβλιοστάσια. Οι προς υλοποίηση δράσεις θα επικεντρωθούν παράλληλα, βάσει τοπικού δημοσιεύματος ηλεκτρονικού τύπου, και στην αναβάθμιση των χώρων της Βιβλιοθήκης σε αγαστή συνεργασία, δεδομένου θεσμοθετημένου προγράμματος, με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Ελλείψει φροντίδας και συντήρησης, έχουν δυστυχώς τα παλιά βιβλία παραδοθεί στη φθορά του χρόνου και της υγρασίας, με συνέπεια να βρίθουν και να πολλαπλασιάζονται μικροοργανισμοί που κατατρώνε το χαρτί αυτών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός: Προτίθεστε όπως υποστηρίξετε την προσπάθεια της Δημόσιας – Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου χρηματοδοτώντας την, προκειμένου αφενός να καταγραφεί το υλικό προς διάσωση και σε συνδυασμό με την εγκατάσταση συστήματος αφύγρανσης, θέρμανσης και αφετέρου να διασωθεί το υλικό της, μέσω συντήρησης και ψηφιοποίησης των πολύτιμων τόμων της, εκ των οποίων κάποιοι χρονολογούνται από τον 16 ο αιώνα;»
Η απάντηση της υπουργού
Στην απάντησή της, η υπουργός, αναφέρει: «Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Στο πλαίσιο τουΠρογράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου έχει χρηματοδοτηθεί με τα παρακάτω ποσά:

Tο ύψος της τακτικής επιχορήγησης της Δ.Ι.Β. Ζακύνθου, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του ΥΠΑΙΘ για το οικονομικό έτος 2022 καθορίστηκε στα ίδια επίπεδα με τα τελευταία έτη (2018-2021), ήτοι σε 6.903,00€, ενώ το 2021 έλαβε έκτακτες επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 6.841 € για την αντιμετώπιση λειτουργικών δαπανών.
Σύμφωναμε το υπ’ αριθμ.541/26-5-2022 έγγραφο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζακύνθου, (…) η απογραφή του βιβλιακού υλικού της έχει ήδη ολοκληρωθεί. Έχει ήδη τοποθετηθεί σύστημα αφύγρανσης – θέρμανσης στο βιβλιοστάσιο, όπου φυλάσσονται τα σπάνια βιβλία, χρηματοδοτούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έργου με ενάριθμο 2021ΝΑ54600008«ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» (πκ 2017ΣΕ54400024, 2020ΣΕ54400018) της ΣΑΝΑ 546 ΤΡΟΠ.00 του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρ. πρωτ. 6758/21-01-2022 ΑΔΑ ΩΧΑ246ΜΤΛΡ-Γ2Ψ του ΥΠΑΙΘ.
Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η συντήρηση και αποκατάσταση των παλαιών βιβλίων που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές παρεμβάσεις χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν στην αγορά βιβλιοθηκών, συντήρηση των παραθύρων, προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού, απεντόμωση, εμπλουτισμό του βιβλιακού υλικού, ελαιοχρωματισμό των εσωτερικών χώρων, συντήρηση της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, συντήρηση – τοπική αποκατάσταση των τουαλετών.
Κατόπιν της υπογραφής του Συμφωνητικού Συνεργασίας με την Ε.Β.Ε. έχει αναβαθμιστεί το σύστημα KOHA και δρομολογείται η συνέχιση της καταλογογράφησης.
Τέλος, έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για την έκδοση του Αρχείου Ντίνου Κονόμου».
Τα ποσά είναι πολύ μικρά εν σχέσει με άλλες επιχορηγήσεις της πολιτείας.
Παράδειγμα 10.000 ευρώ εδωσαν σε 4 χρόνια!!για εργασίες αξίας πάνω απο 100.000 όπως αυτές περιγράφονται!
Σε μια τόσο ιστορική βιβλιοθήκη που προσπαθεί να ανασυνταχθεί μέσα απο τις στάχτες η πολιτεία πρέπει να είναι αρωγός ανεξαρτήτως του ποιός κυβερνάει ,βάζοντας στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα.
Εχω παρατηρήσει οτι τα τελευταία χρόνια η προοδος της Δ.Β.Ζακύνθου είναι αλματώδης,ας ελπίσουμε να συνεχιστεί.