Ζάκυνθος

“Xωρίς όπλα” η Πυροσβεστική στις φωτιές – Άδειες δεξαμενές και γεωτρήσεις χωρίς ηλεκτροδότηση

Μία άνιση μάχη έδωσε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης η Πυροσβεστική υπηρεσία Ζακύνθου η οποία αναγκάστηκε να κάνει κατάσβεση σε δασικές πυρκαγιές με ανέμους 10 μποφόρ, χωρίς να έχει στη διάθεσή της τις απαιτούμενες ποσότητες νερού.

Πρόκειται για τις φωτιές που είχαμε στις Ορθωνιές και στην Εξωχώρα και που – για προληπτικούς λόγους καθώς είχαμε θυελλώδεις ανέμους-, όλοι ήταν σε ετοιμότητα για να εκκενωθούν τα χωριά.

Το πιο σημαντικό είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις (ειδικά όταν είναι νύχτα και δεν μπορούν να πετάξουν τα εναέρια μέσα), είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρχει νερό. Τις τελευταίες εβδομάδες που δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση στα αντλιοστάσια της ύδρευσης, τα ορεινά δεν υδροδοτούνται και υπάρχει έλλειψη νερού. Επιπλέον οι δεξαμενές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία είναι άδειες και ήταν και το επίμαχο βράδυ άδειες, σύμφωνα με δηλώσεις των κοινοταρχών.
Για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στη Ζάκυνθο με τις φωτιές ειδοποιήθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα που ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους στο νησί για να υπάρχει καλός συντονισμός και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Τελικά οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν βασικά ζητήματα που προκύπτουν σε τέτοιες έκτακτες ανάγκες. Η πρώτη πυρκαγιά προκλήθηκε από μία κολώνα της ΔΕΗ που έπεσε από τον δυνατό αέρα κοντά στο μοναστήρι της Σπηλιώτισσας.

Η άλλη πυρκαγιά δεν γνωρίζουμε ακόμα από ποια αιτία προκλήθηκε και αν ήταν εμπρησμός. Για την κατάσβεση βοήθησαν 10 υδροφόρες που μετέφεραν νερό και τελικά γλυτώσαμε από τα χειρότερα και δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν τα χωριά Ορθωνιές και Εξωχώρα με μεταφορά των κατοίκων, καθώς είχε ειδοποιηθεί το ΚΤΕΛ να έχει έτοιμα λεωφορεία.

Για τις εκτάσεις που κάηκαν αναμένουμε την ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *