Ζάκυνθος

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Στα 2.000.000 ευρώ οι χρηματοδοτήσεις για τη Ζάκυνθο

Μια σημαντική  χρηματοδότηση που πλησιάζει τα 2.000.000 ευρώ προορίζεται για τα σπίτια  της Ζακύνθου που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 και με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Β.  Αϊβαλής μίλησε στο ραδιόφωνο του Ερμή  δίνοντας αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα που αναμένουν πολλοί συμπολίτες μας. Το ποσό που θα διατεθεί ειδικά στο νησί μας είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο πρόγραμμα., ωστόσο τα κριτήρια που θα ληφθούν υπόψη για την αξιολόγηση της πρότασης είναι αυστηρά..

Το Πρόγραμμα αφορά σε κτήρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και των οποίων οι ιδιοκτήτες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα περιλαμβάνει πέντε (5) κατηγορίες κινήτρων, στις οποίες οι Ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημά τους. Επίσης, προβλέπονται  κίνητρα για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε πολυκατοικίες με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας σημείωσε πως το πρόγραμμα συγκεντρώνει για ακόμη μια φορά μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο οι προϋποθέσεις ένταξης γίνονται ακόμη πιο αυστηρές και χρειάζεται περισσότερη δουλειά από τους μηχανικούς που θα αναλάβουν τις αξιολογήσεις των κτηρίων αλλά και την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων.

«Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι μέχρι τις 31/1/2022 και όσοι θέλουν να ενταχθούν θα πρέπει να κινητοποιηθούν γιατί τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Μετά από δύο χρόνια αντιδράσεις από το ΤΕΕ, καταφέραμε να έχουμε ανταγωνιστικά κριτήρια επιλεξιμότητας για το ποιοι θα ενταχθούν στο πρόγραμμα και ποιοι όχι. Άρα ο καθένας θα πηγαίνει τα στοιχεία του στο μηχανικό που θα πρέπει να κάνει αυτοψίες και ενεργειακές επιθεωρήσεις και ακολούθως να προτείνει τις παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν καλή αξιολόγηση» ανέφερε αρχικά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος  σημειώνοντας πως από πριν ο ιδιώτης μπορεί να ξέρει τη βαθμολογία του και κατά πόσο τον συμφέρει να υποβάλει τελικά αίτηση στο πρόγραμμα.

Ο κ. Αϊβαλής αναφέρθηκε ακόμη στην αυξημένη δυσκολία που υπάρχει πλέον για ένταξη στο πρόγραμμα, σημειώνοντας πως υπάρχουν πιο αυστηρά κριτήρια που όμως βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.

«Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα θα πρέπει το οίκημα να είναι κάτω από Γ΄ ενεργειακή κατηγορία και αυτό αφορά πιο παλιές κατασκευές. Από εκεί και πέρα δεν αρκεί μόνο ένας ηλιακός θερμοσίφωνας  ή η αλλαγή κουφωμάτων αλλά απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά από το μηχανικό και αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει οι ιδιώτες να ενεργοποιηθούν άμεσα. Με λίγα λόγια ο μηχανικός θα πρέπει να …τρίψει το παντελόνι του και να του δοθεί χρόνος για να συντάξει μια ολοκληρωμένη πρόταση» σημείωσε.

Τα ποσοστά της χρηματοδότησης μπορεί να φτάσουν το 75% για άτομα και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ωστόσο προβλέπονται χρηματοδοτήσεις με ποσοστό ύψους 40% για πιο υψηλά οικογενειακά και ατομικά εισοδήματα.  Ειδικά κριτήρια υπάρχουν για κοινωνικές ομάδες όπως τα ΑμεΑ και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε σε εκκρεμότητες που αφορούν τις πληρωμές από το προηγούμενο πρόγραμμα σημειώνοντας πως παρατηρείται μια καθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *