Ζάκυνθος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός: Είναι μεγάλη η αγωνία των πολιτών για τον επερχόμενο χειμώνα

Για λάθος κυβερνητική πολιτική στον τομέα των ανατιμήσεων όπου δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, μίλησε στον –Ε- ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος επεσήμανε πως δεν έχει γίνει κατάλληλη προετοιμασία και πως χρειάζεται άλλου είδους σχεδιασμός.
«Το θέμα των συνεχών ανατιμήσεων απασχολεί κυρίως τους πολίτες και υπάρχει μεγάλη αγωνία για όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν γονατίσει, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, νέοι και αγρότες μαζί με επιχειρηματίες στο χώρο των μικρομεσαίων, όλοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις εξελίξεις και όσα θα μας φέρουν. Βεβαίως την κατάσταση αυτή την επιτείνουν οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Πρόσφατα υπουργός είπε ότι θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και αντίστοιχο του 1942 (γιατί εκεί μας γύρισαν) και η πρόσφατη δήλωση του κ. Πέτσα, ότι όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει! Καταλαβαίνετε πως με αυτές τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών εντείνεται η αγωνία του κόσμου» είπε ο κ. Καλαματιανός ο οποίος άσκησε κριτική λέγοντας τα εξής: «Η προετοιμασία που έχει γίνει δεν είναι αυτή που πρέπει και ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Θεσσαλονίκη ένα πακέτο μέτρων που δεν ανταποκρίνεται στις τεράστιες ανάγκες που έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν ανέφερε τίποτα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, δεν ανέφερε τίποτα για τα χρέη που σφίγγουν σαν θηλιά το λαιμό στους επιχειρηματίες και δεν είπε τίποτα για τη ρευστότητά τους. Είχαμε και δήλωση υπουργού πρόσφατα που πανηγύριζε ότι τα 500 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μοιραστούν σε 13 επιχειρήσεις. Αυτό το πάρτι που σχεδιάζει η κυβέρνηση με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, δυστυχώς δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι εκτός τραπεζικού δανεισμού και εκτός των σχεδίων της κυβέρνησης για ενίσχυση».
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο διαφορετικό που προωθεί το κόμμα του και είπε: «Χρειάζεται ένας διαφορετικός σχεδιασμός, μία διαφορετική πρόβλεψη και μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για τους αγρότες που δεν άκουσαν τίποτα στ ΔΕΘ, παρά μόνο 60 εκ. € που ήδη έχουν ανακοινωθεί από το Μάρτιο ότι θα δοθούν».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καλαματιανός στον τομέα της ενέργειας για τον οποίον είπε: «Για την ενέργεια τώρα, δεν βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να πλήξει τον πυρήνα του προβλήματος που είναι η αισχροκέρδεια και τα κέρδη των παρόχων ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός έχει αναγγείλει προ πολλού ότι θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών, αλλά εδώ και ένα χρόνο δεν έχει κάνει τίποτα! Δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του αλλά δεν γίνεται τίποτα για να σταματήσει έστω και τώρα το ράλι της ανόδου των τιμών και να μπει πλαφόν στην χονδρική τιμή της ενέργειας. Φέρνω το παράδειγμα των χωρών της Ιβηρικής (Ισπανία και Πορτογαλία) που ζήτησαν και πήραν εξαίρεση στην προτελευταία Σύνοδο Κορυφής για το φυσικό αέριο και τον κανόνα διαμόρφωσης της τιμής. Και έχουν το 1/4 της τιμής που έχουμε εμείς. Υπάρχουν παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το λέω γιατί θα μπορούσε και η δική μας κυβέρνηση να ζητήσει την απεμπλοκή της διαμόρφωση της τιμής από το πανάκριβο φυσικό αέριο. Δεν το έχει κάνει η κυβέρνηση και γι’ αυτό έχουμε μία τεράστια άνοδο των τιμών».
Τέλος ο Βουλευτής κ. Διονύσης Καλαματιανός πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα έχουμε πανάκριβο το σούπερ μάρκετ, τη θέρμανση, τη στέγαση κλπ, αλλά έχουμε από τους πιο χαμηλούς μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εργαλεία υπάρχουν, αρκεί να υπήρχε θέληση της κυβέρνησης και επιλογή υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται πολιτική αλλαγή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *