Ζάκυνθος

Tροπολογία για το Ναυάγιο: Η Α.Ε γίνεται Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου

Με τροπολογία που αναμένεται σήμερα να εισαχθεί και να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής η Κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να δώσει λύση στο ζήτημα της διαχείρισης του Ναυαγίου, αφού πρώτα εξαίρεσε  όπως είναι γνωστό τα σχετικά άρθρα από το κατατεθέν Νομοσχέδιο που όλη την προηγούμενη εβδομάδα επεξεργάστηκε η αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Την παραπάνω εξέλιξη προανήγγειλε κατά κάποιο τρόπο ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης όταν κατά τις δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ανήμερα των εκδηλώσεων για τον Άγιο Διονύσιο, ρωτήθηκε για το θέμα και ζήτησε να κάνουμε λίγη υπομονή..

Η νέα Διάταξη Νόμου (άρθρο 9),  που  θα εισαχθεί για ψήφιση από την Βουλή κοινοποιήθηκε στα ΜΜΕ από την Πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων Λαγανά και Αντιπρόεδρο του ΞΕΕ Χριστίνα Τετράδη το πρωί του Σαββάτου, λίγη ώρα πριν λήξει άδοξα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την δημιουργία φορέα Δήμου και Εκκλησίας.

Η ίδια σημείωσε πως πρόκειται για μια ευνοϊκή εξέλιξη που  δικαιώνει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, όλο αυτό το διάστημα !

Η τροπολογία, μετατρέπει την Ανώνυμη Εταιρεία σε Επιτροπή Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και Προστασίας του Ναυαγίου, συγκροτείται από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και  Τουρισμού και σε αυτή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού με επιτελικό ρόλο Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού ή Τουριστικής Πολιτικής, ένας εκπρόσωπος της ΠΙΝ, ένας εκπρόσωπος του Δήμου, ένας εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, ένας εκπρόσωπος από το Σύλλογο Ξενοδόχων.

Για ζητήματα που αφορούν ειδικά τη διαχείριση στα όρια του αιγιαλού, προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπου της Κτηματικής Υπηρεσίας, που στη Ζάκυνθο θυμίζουμε έχει μόλις μια διοικητική υπάλληλο.

Προσανατολισμός της τροπολογίας είναι ξεκάθαρα άμεσες σωστικές παρεμβάσεις που χρειάζεται η περιοχή και για αυτό η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να προβεί σε αναθέσεις μελετών και εργασιών.

Στις δηλώσεις τους την περασμένη Παρασκευή τόσο ο Βουλευτής Δ. Ακτύπης όσο και η Περιφερειάρχης Ρ. Κράτσα τόνισαν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στις εξελίξεις που αφορούν το Ναυάγιο και τις διατάξεις που δεν συμπεριελήφθησαν στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού στράφηκαν οι δηλώσεις των αρχών στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο μας την περασμένη Παρασκευή. Καθώς σήμερα αναμένεται η ψήφιση του Νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης έδωσε το στίγμα των εξελίξεων σημειώνοντας πως θα υπάρχουν πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση καταρχάς για την συντήρηση του πλοίου, ενώ η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα ξεκαθάρισε πως το Ναυάγιο βρίσκεται σε δημόσια έκταση και το Δημόσιο έχει τον κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση του.

«Ας κάνουμε λίγη υπομονή και ας αναμένουμε τις εξελίξεις που θα υπάρξουν. Η Κυβέρνηση αλλά και εγώ προσωπικά βλέπουμε το θέμα του Ναυαγίου με την σημασία που πρέπει, καθώς είναι ένα σημαντικό κομμάτι του νησιού που δεν αφορά μόνο τη Ζάκυνθο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Δεν μπορεί το αξιοθέατο να αφεθεί στην τύχη του, αλλά πρέπει να προστατευτεί, να συντηρηθεί και ο χώρος να λειτουργεί με ασφάλεια και ευπρεπισμό. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με κεντρικό σχεδιασμό. Απαιτούνται χρήματα και ένας φορέας με την δυνατότητα να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα είχε συναντήσεις και συζητήσεις με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Κικίλια, τον πρώην Υπουργό Χ. Θεοχάρη αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη, που φαίνεται να είχε τις ενστάσεις για την Ανώνυμη Εταιρεία.

«Το πόσο ανάγκη υπάρχει για την προστασία του Ναυαγίου είναι δεδομένο και αυτό αφορά την περιοχή σαν σύνολο και από την παραλία αλλά και από το ύψωμα. Το ναυαγισμένο πλοίο είναι αυτό που δίνει στην περιοχή τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την σημασία του και αυτό αποδεικνύεται από την σημασία που είχε η καταστροφή που σημειώθηκε στο κουφάρι του πλοίου από την πρόσφατη κακοκαιρία. Η εγκατάλειψη που έχει η περιοχή είναι μεγάλη και η ευθύνη βαραίνει και τις κυβερνήσεις αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι αδιανόητο μετά από χρόνια η περιοχή ακόμη να μην έχει βρει τη θέση της και να υπάρχει εκμετάλλευση των προσπαθειών που καταβάλει η Κυβέρνηση για λύση. Η διαδικασία δεν είναι εύκολη καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο σε ένα αντίστοιχο σχήμα. Η Ζάκυνθος ανοίγει το δρόμο και στην αναζήτηση αυτού του καλύτερου σχήματος σημειώνεται μια καθυστέρηση. Αντί όμως να το δούμε έτσι, εκμεταλλευόμαστε την καθυστέρηση αυτή εις βάρος του ίδιου του Ναυαγίου! Το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι τέτοιο που μόνο ένας κρατικός φορέας μπορεί να αντιμετωπίσει την μεγάλη πρόκληση για την προστασία της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών» σημείωσε  από την πλευρά της η Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε πως η διεθνής προβολή της περιοχής απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων, πόρων αλλά εξειδικευμένου προσωπικού.

«Μόνο ένας εξειδικευμένος κρατικός φορέας, με στρατηγική από την Κυβέρνηση μπορεί να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ας δείξουμε ηρεμία και ας σεβαστούμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει η Ζάκυνθος και αφορά όλους τους Ζακυνθινούς. Είμαι σίγουρη πως η Κυβέρνηση θα κινηθεί προς την σωστή κατεύθυνση μια που συμμερίζεται αυτή την πρόκληση» τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *