Ζάκυνθος

Το Λιμενικό Ταμείο πρέπει να καθορίσει τη ζώνη λιμένα στον Αγ. Νικόλαο Βολιμών

Επερώτηση για την πορεία σημαντικών για τη Ζάκυνθο έργων κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ιόνιος Συμμαχία» Σπύρος Σπύρου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε πρόσφατα στη Ζάκυνθο. Απαντήσεις δόθηκαν από την πλευρά της Αντιπεριφερειάρχη Κατερίνας Μοθωναίου η οποία για κάθε ένα έργο ξεχωριστά έδωσε στοιχεία για τη δημοπράτηση, τον προϋπολογισμό και το χρόνο αποπεράτωσης.

Η σχετική επερώτηση του κ. Σπύρου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Επανερχόμενοι στις δια ζώσης συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ζάκυνθο, 25 και 26 Ιουνίου 2022, μετά από μια μακρά περίοδο λόγω του covid όπου οι συνεδριάσεις γίνονταν μέσω τηλεδιάσκεψης, θα θέλαμε να έχουμε ενημέρωση αλλά και να λάβουμε κάποιες απαντήσεις για την πορεία ορισμένων κατά την άποψή μας σημαντικών έργων που σχεδιάστηκαν ή ξεκίνησαν στη Ζάκυνθο από την πρώτη κιόλας αιρετή Περιφερειακή περίοδο που αυτά, είτε έμειναν στάσιμα είτε ελάχιστα προχώρησαν και εξελίχθηκαν. Τα έργα αυτά θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά για τη Ζάκυνθο.

Συγκεκριμένα:

  1. Ένα έργο πολύ σημαντικό που έρχεται από το παρελθόν είναι αυτό του λιμανιού Αγ. Νικολάου στις Βολίμες Ζακύνθου. Έργο, που σταδιακά ολοκληρώθηκε η μελέτη του, υπάρχει η σχετική χρηματοδότηση για την κατασκευή του όμως ως σήμερα δεν έχει καθοριστεί η ζώνη λιμένος. Που οφείλεται αυτή η καθυστέρηση;
  2. Η ανάπλαση της παραλίας του Αργασίου, έργο πολύ σημαντικό επίσης για την προστασία της διάβρωσης των ακτών και της ανάπτυξης του τουρισμού της συγκεκριμένης περιοχής. Θα θέλαμε να μας γνωρίσετε σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου και ποια η διαγραφόμενη πορεία του και η πηγή χρηματοδότησής του.
  3. Η γέφυρα του Αγ. Χαραλάμπη και η σύνδεση δια μέσου αυτής με το νότιο τμήμα της Ζακύνθου αλλά και η αναγκαιότητα πρόσβασης μέσω αυτής στο λιμάνι της Ζακύνθου για τα οχήματα που κινούνται από το βόρειο τμήμα του νησιού προκειμένου να παρακαμφθεί η διέλευση κυρίως βαρέων οχημάτων από τον αστικό ιστό της πόλης της Ζακύνθου. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό και τι δρομολογείται να γίνει στο άμεσο μέλλον;
  4. Το έργο που αφορά στο δρόμο Αλυκές-Ξύγκια, αφορά σε μια δύσκολη παρέμβαση, πολύ σημαντική όμως για τη σύνδεση της πόλης με τις Βολίμες. Ζητούμε ενημέρωση και απάντηση σχετικά με το σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου και με ποια χρηματοδότηση έχει προγραμματιστεί η υλοποίησή του.

Για την Ιόνιο Συμμαχία

Σπύρος Σπύρου, επικεφαλής Ιονίου Συμμαχίας.

Χρήστος Σκούρτης, Περιφερειακός Σύμβουλος.

Σπύρος Ιωάννου, Περιφερειακός Σύμβουλος.

Νίκος Μιλιώτης, Περιφερειακός Σύμβουλος.

Ολίβια Καρδακάρη, Περιφερειακή Σύμβουλος.

Αντώνης Δουβίτσας, Περιφερειακός Σύμβουλος.

Θόδωρος Τσουκαλάς, Περιφερεικός Σύμβουλος.

Απάντηση Αντιπεριφερειάρχη

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κ. Μοθωναίου ξεκίνησε απαντώντας με το λιμάνι των Βολιμών για το οποίο είπε ότι δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2021 με διεθνή διαγωνισμό και προϋπολογισμό 8,8 εκατομμύρια ευρώ. Ανάδοχος είναι η κοινοπραξία «Αρχιμήδης Τεχνική ΑΕ- Ανταίος Τεχνικών Κατασκευών ΑΕ» που έδωσαν έκπτωση 33,49%. Η σύμβαση θα υπογραφεί άμεσα αλλά επειδή είναι λιμενικό έργο χρειάζεται έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και καθορισμός ζώνης λιμένα.

Ο καθορισμός της ζώνης θα πρέπει να γίνει από το Λιμενικό ταμείο και μέχρι τότε αναστέλλεται η υπογραφή  της σύμβασης κατασκευής του έργου.

Για την ανάπλαση της παραλίας Αργασίου η κ. Μοθωναίου είπε ότι έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναμένεται η έκδοση σχετικής άδειας.

Για το δρόμο Ξύγκια-Αλυκές η κ. Μοθωναίου είπε ότι στην πορεία υπήρξαν διαφοροποιήσεις από τα γεωτεχνικά δεδομένα  της μελέτης στη θέση Λάπεδρα και στη θέση Κολοσύρτης και έγινε διακοπή εργασιών. Ωστόσο υπάρχουν διάφορες εκκρεμότητες που γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν με το εν λόγω έργο.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *