Ζάκυνθος

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο θα χρειαστεί εποχιακό προσωπικό και οι φύλακες φέτος είναι πολύ λίγοι

Την κατάσταση που επικρατεί φέτος στον κόλπο του Λαγανά αλλά και την ανάγκη για επιπλέον προσωπικό για τη φύλαξη των παραλιών ωοτοκίας επεσήμανε ο βιολόγος Κώστας Κατσελίδης ο οποίος μίλησε στον –Ε- με την πλούσια εμπειρία που διαθέτει από την πρώτη στιγμή ιδρύσεων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.

Για τη διαφορά μεταξύ των δύο ετών της πανδημίας συγκριτικά με τη φετινή χρονιά αλλά και για τη γενικότερη ανθρώπινη συμπεριφορά ο κ. Κατσελίδης δήλωσε: «Είχαμε δύο χρόνια που λόγω πανδημίας δεν υπήρχε μεγάλη πίεση από τον τουρισμό και η ωοτοκία της Caretta-caretta ήταν ήρεμη, αλλά τώρα ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις τόσο για τη χελώνα όσο και για το βιότοπο αναπαραγωγής της στη Ζάκυνθο. Βέβαια αυτό το περιμέναμε και δεν είναι κάτι καινούργιο για μας. Ευελπιστώ ότι τα πράγματα θα πάνε καλά όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, ειδικά στις περιπτώσεις που εμείς τους ασκούμε μεγάλη πίεση όπως στον κόλπο του Λαγανά. Για την κίνηση των σκαφών στο Λαγανά γίνεται ένας πανικός αλλά εμείς δίνουμε τις κατάλληλες οδηγίες».

Με δεδομένο ότι φέτος στο Λαγανά είχαμε αρκετά περιστατικά όπου σκάφη τραυμάτισαν τουρίστες μέσα στη θάλασσα, ρωτήσαμε τον κ. Κατσελίδη για ενδεχόμενους τραυματισμούς χελωνών και μας είπε: «Οι άνθρωποι που ενοικιάζουν τα σκάφη νομίζω πως δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, ενώ έχουμε περιπτώσεις όπου οι ενοικιαστές είναι παιδιά. Έτσι δημιουργείται ένα κοκτέιλ αρκετά δυναμικό. Πληροφορίες για νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες δεν είχαμε ακόμα φέτος».

Για το νέο σχήμα που δημιουργήθηκε  με απόφαση της κυβέρνησης,  ο κ. Κατσελίδης είπε ότι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου δεν έχει καταργηθεί, αλλά εκείνο που καταργήθηκε είναι ο Φορέας Διαχείρισης που έκανε τη διαχείριση. «Τώρα η διαχείριση έχει περάσει στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και  Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Παραμένουμε στα γραφεία μας στο Μικρό Διοικητήριο και για το προσωπικό, αυτό που έχουμε ποτέ δεν φτάνει. Θα χρειαστούμε εποχιακό προσωπικό και οι φύλακες είναι πολύ λίγοι. Η φετινή χρονιά είναι μεταβατική και από την επόμενη χρονιά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Ο κ. Κατσελίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει περισσότερο προσωπικό στις υπηρεσίες καθώς η Ζάκυνθος κάθε καλοκαίρι έχει ένα εκατομμύριο ανθρώπους επιπλέον και χρειάζεται περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό στις δημόσιες υπηρεσίες για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Για το θέμα της φέρουσας ικανότητας στα μικρά νησιά ο κ. Κατσελίδης είπε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στους ανθρώπους αλλά και στο περιβάλλον.

«Εμείς, με το εκπαιδευμένο προσωπικό μας,  πάντα δίνουμε πάντα οδηγίες στον κόσμο που έρχεται στις παραλίες ωοτοκίας και μοιράζουμε φυλλάδια ενώ παράλληλα επιβλέπουμε στο μέτρο που μπορούμε» εξήγησε ο κ. Κατσελίδης για τα δουλειά που κάνουν οι φύλακες.

Για τη σεζόν ο κ. Κατσελίδης είπε ότι έχει γίνει η ωοτοκία και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την εκκόλαψη. «Φέτος είμαστε σε λίγο πιο κάτω από το μέσο όρο αριθμό φωλεών, αλλά δεν μας ανησυχεί γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαμε άνοδο» κατέληξε το στέλεχος του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου Κώστας Κατσελίδης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *